Du har inga varor i din kundvagn

Att lägga marksten

Att lägga marksten |
Här är praktiska tips och steg när du skall lägga marksten

Skapa en snygg och underhållsfri uteplats

En stark trend är att vi stenlägger allt större del av trädgården. Inte bara för att minska arbetet med att sköta gräsmattan, utan för att öka designen av trädgården och ofta i kombination med trädgårdsmöbler, grillar, pooler, murar och grönska.

Att skapa en uteplats med hjälp av marksten ger ett ombonat och stilrent intryck. Marksten är dessutom både hållbart och praktiskt samt kräver minimalt med underhåll. Att lägga marksten själv är inte speciellt svårt men det kräver lite kunskap och tar sin lilla tid. Underarbetet består av flera olika faser och om du gör det korrekt kommer du få det resultat som du tänkt dig.

Marksten passar bra till både äldre och nyare hus och används till allt från uppfarter, trappsteg, stödmur, altan, gångar och som rena dekorationer. Ett gott råd är att välja en marksten som är mer pigmenterad och färgrik än huset. Ju större hus desto större struktur på markstenen rekommenderas.

Välj rätt sten

Börja med att titta på olika lösningar. Det finns en mängd varianter att välja mellan och det kan vara en bra idé att söka inspiration innan du börjar planera dina ytor. Ska man inte köra bil på ytorna så är det snarare smaken (och plånboken) som styr vad man väljer. Har du ett speciellt mönster som du vill lägga, väljer du sten efter vad mönstret kräver. 

Beräkna åtgång

Viktigt att rita upp skisser på hur du vill ha det, bland annat för att beräkna åtgång, men också för att ha en ritning att gå efter när stenen ska läggas.

Beställ

Markstenen beställer du i butik. Tänk på att leveranstid kan förekomma för vissa varianter, så du tar med det i din planering.     

Marksten

Gör så här


Planera innan du börjar

Innan du börjar är det bra att planera för hur du ska göra och hur resultatet ska bli. Börja med att mäta upp den yta som ska stenbeläggas. För att du ska slippa göra några kapningar i sista plattan så lägg alltid till ungefär 10 cm extra runtom när du mäter.
För att göra det tydligt och mer lättarbetat sätter du sedan ut fyra pinnar i hörnen av den utmätta ytan. Därefter drar du ett spänt snöre runt dessa pinnar vilket skapar en tydlig markering och du ser vart det är du ska gräva ut.
Tänk på att det är viktigt att lägga ett fall på ungefär 1–2 cm/meter om du lägger marksten nära huset. Det gör man eftersom vi vill att vattnet ska kunna ledas bort från huset.

Innan du börjar gräva

Viktigt att tänka på innan du gräver är att du behöver gräva olika djupt beroende på vilken belastning markstenen kan komma att utstå. Är det tänkt som en trädgårdsgång och med en lättare tyngd kan det räcka med 20–25 cm djup. Vill du i stället att man ska kunna använda det till en uppfart till bilen, behöver du gräva ett djup på ungefär 30–35 cm.
Ska du till exempel lägga en trädgårdsgång till din villa? En normal höjdskillnad (som ska hållas från gångens start till slut) är mellan 5 och 10 cm. 

Sätt ett snöre 5-10 cm upp på pinnen på den sidan där fallet börjar och på den andra sidan sätter du snöret direkt mot marken. Du får på det sättet en bild av hur lutningen kommer att se ut. Sedan är det bara att gräva. För att veta att du följer fallet kan du hela tiden kontrollmäta. Du tar då det bestämda djupet ex. 35 cm (som du har där fallet ska börja) och när du exempelvis grävt 1 meter kan du kontrollmäta, du ska då ha grävt 35 cm plus 1-2 cm beroende på hur mycket fall du valt.

När hela ytan är utgrävd, ska du se till att den är jämn och plan. Kontrollera att fallet stämmer över hela ytan med en rätskiva, vattenpass eller en rak regel.

Fiberduk

För att försäkra dig om att bärlagret som du ska lägga på inte blandar sig med jorden/leran lägger du ut en fiberduk över ytan.

Bärlagret

Rekommenderat bärlager för lättare belastning så som gångar och uteplatser är s.k. samkross. Vid högre belastning används en grövre s.k. bergkross. Bärlagret bör vara 10-15 cm tjockt och ska komprimeras med en vibratorplatta. Se till att ytan är jämn och plan samt att fallet fortfarande stämmer. Efter det att bärlagret är på plats ska du ha en plattas tjocklek plus
ca 3 cm kvar för sättsanden upp till kanten. Du kan nu lägga ytterligare ett lager fiberduk för att säkerställa ett bra resultat. Detta för att sättsanden inte ska sjunka in för mycket i bärlagret.

Sättsanden

Sattsanden är den sand som du sedan ska fixera plattorna i. Du bör lägga ca 3 cm sättsand över hela ytan. Se till att även sättsanden följer fallet. Komprimera ytan lätt som tidigare och lägg ut avdragsbanorna. Avdragsbanorna kan t.ex. vara rör eller stålprofiler. Dessa läggs ut i rätt nivå och lutning (följer fallet). Avdragsbanornas översida ska nu ligga i nivå med markstenens eller plattornas tänkta undersida. Använd dig av en rätskiva som du för längs banorna mot dig. Överflödig sand försvinner på så sätt och ytan blir jämn och slät. Ta bort avdragsbanorna och fyll försiktigt igen spåren.

Plattläggning

Nu kan du påbörja plattsättningen. Markstenen eller plattorna ska ha en fog på 3 mm. Fogen har till uppgift att göra plattorna elastiska så de inte skjuts i någon riktning. Att gräva ut 10 cm mer än planerat kan visa sig vara riktigt användbart i detta skede då du alltid ska försöka ha hela plattor längst kanterna. Ytans Akilleshäl är ytterkanterna, lägg därför sista raden i jorfuktad betong eller använd kantsten. Om du måste kapa plattan ska minst en tredjedel vara kvar. Tvingas du kapa mycket från den sista plattan kan det vara idé att istället kapa lite ifrån båda kantstenarna.

Det finns många olika mönster att lägga plattorna i och det är i stort sätt bara fantasin som sätter gränserna. Tänk dock på att alla plattor inte är körbara och kan därför inte användas där fordon ska köras.

Fogning

Arbetet avslutas med att noggrant fylla alla fogar med fogsand. Borsta ner fogsanden i flera omgångar. Se till att du har lite extra fogsand kvar, så du den första tiden kan fylla på om fogsanden sjunker in.

Tänk på!

Undvik ogräs mellan plattorna

Tro det eller ej, men ogräset kommer oftast uppifrån, alltså genom spridning i luften. En hård och slät fog, gärna en med ogräsmedel i sig, gör det svårare för ogräset att slå rot.



Denna läggningsanvisning är bara vägledande. Följ därför alltid vald leverantörs monteringsanvisning. Ytterligare teknisk hänsyn kan behövas till just dina geologiska förutsättningar. Har du frågor eller funderingar kontakta gärna närmaste Beijer byggvaruhus.