Du har inga varor i din kundvagn
Energieffektivisering Energieffektivisering

ENERGIEFFEKTIVISERING



Vill du få en mer energieffektiv bostad?

Idag ligger energieffektivisering av sitt hem i toppen av vilken renovering man helst gör hemma. Här nedan har vi samlat vår kunskap kring ämnet för att kunna hjälpa dig se vad, hur och när ett byte eller en renovering bör ske i din bostad/ditt bygge. Vi har tagit fram fyra fokusområden nedan som vi anser gör den största skillnaden för energiförbrukning i en bostad/byggnad. Klicka gärna in på vardera för att ta del av mer information.

Under varje område erbjuder Beijer konsultation och information som kan hjälpa dig på vägen. Besök ditt närmsta Beijer byggvaruhus eller kontakta kundtjänst för mer information.

Kontakt ByggOle

Energieffektivisering

Vad innebär att energieffektivisera hemmet?

I stora drag betyder det att se över och göra eventuella åtgärder på din bostad som ger gynnsamma effekter på energiåtgång och kostnad. Det kan vara alltifrån isolering till att se över ventilation och fönster. Åtgärder som dessa ger också högre bekvämlighet i bostaden såsom en bättre luftkvalitet och ett mer balanserat inneklimat.

Det finns en hel del olika delar av en bostad agerar energitjuvar och det är alltid bra att få bort dessa från bostaden. Att utföra energisparande åtgärder är inte bara en investering för dina elräkningar, utan höjer även värdet på bostaden eftersom det är ett aktuellt ämne att ha kunskap kring och arbeta för. Förutom för bekvämlighet och ekonomiska skäl så är dessa typer av åtgärder också alltid ett kliv framåt för klimat och miljö.

Lär dig mer under "Frågor & svar"

Energiåtgång i nya och äldre hus

Nybyggda hus/byggnader har oftast bra energisäkrade åtgärder och då man behöver se över sin förbrukning är i de flesta fall om husen är byggda tidigare än 1990. Du behöver göra en helhetssyn över din bostad för att kunna veta om och hur du kan göra förbättringar. Det räcker exempelvis inte bara med att byta fönster om det även är taket som är dåligt utan alla delar behöver fungera och samspela för att kunna energieffektivisera så mycket som möjligt. Ofta kräver hus som är äldre än 30 år både renovering av fasad, fönster och tak för att uppnå en funktionalitet och komfort som passar dagens leverne - och ännu mer aktuellt är så klart kostnader. Börja alltid med att se över husets energideklaration för att få reda på vilken energiklass bostaden har innan du tittar på var dina eventuella energitjuvar kan finnas.

Läs mer här om energiklasser och energideklaration.

Energieffektivisering

Har du ett hus från 1950-talet?

Har du ett hus från 1950-talet? Det du bör tänka på när du bor i ett äldre hus är att renoveringar är bra – men behöver planeras och tänkas igenom för att ”passa” huset i övrigt. Och här behövs det hittas en balans mellan vad du behöver och vad huset behöver. Att täta för mycket i ett äldre hus med självdragsventilation är ett vanligt misstag som faktiskt kan vara dåligt för huset. I övrigt har äldre hus ofta:

  1. Isolering som börjar bli i sämre skick i både tak/vind, golv, väggar och källare
  2. Troligtvis börjar taket bli till åren och kan behöva bytas helt eller renoveras/tilläggsisolera
  3. Äldre fönster släpper ut nästan 1/3 av husets energi och behöver ses över - tätningslisternas skick, hur många fönsterglas de har och hur karm/båge ser ut.
  4. Dörrar kan vara otäta och det kan också vara vanligt med en innerdörr till ett grovkök/hall utan isolering och då behöver även innerdörren vara i gott skick för att hålla ute kyla.
 

Att tänka på är att även ombyggnad, renoveringar eller andra ändringar av ditt boende kan ha ett energihushållningskrav som man bör känna till. Läs mer om energihushållningskrav Här.
Förändringar på/i din bostad kan även kräva bygglov/bygganmälan, läs mer om det Här.

Energieffektivisering

Vad påvisar att du behöver nytt eller renovera?

 
 

Ett vanligt årsförbrukning av en villa är enligt Statistiska Centralbyrån 20 000 kWh. Hur mycket ligger din bostad på och är det något som kan åtgärdas? Här är några saker som tyder på att något i huset är av sämre skick eller börjar bli dåligt/gammalt.

  • Smälter snön och skapar glesa fläckar och istappar på ditt tak vintertid ? Detta betyder att värmen sipprar ur och tilläggsisolering eller nytt tak behövs
  • Elkostnaden du får varje månad kan säga mycket om hur isoleringens kvalitet är i huset, fönster och dörrars.
  • Isolering i äldre hus är ofta påverkad av tid och kan ha otätheter. Gå därför alltid över isoleringen i hela huset.
  • Energiklassen på din bostad kan säga mycket om hur energiåtgången är. De energiklasser som finns är A-G där A klassas som lågenergiförbrukning och G som högenergiförbrukning. Idag säger man att den det bör ligga mellan A-C för att vara bra, mellan D-G finns det nästan alltid åtgärder som behövs förbättras/göras.
  • Kondens mellan och på insidan av fönster kan betyda problem med fukt.

Orsaker du inte kan påverka i samma utsträckning

För nästan alla människor är det uppvärmningen som står för den högsta elförbrukningen. Har man då hus som släpper ut en hel del av den energin genom fönster, och andra otätheter – kommer förbrukningen att bli ännu högre. Andra saker väl värt att lägga en tanke på som inte går att påverka på samma sätt är:

  • din elnätsavgift och elpriset,
  • var din bostad ligger geografiskt, det är dyrare el beroende på vilken ”zon” du bor i,
  • vilken typ av uppvärmning huset har,
  • antal person i ett hem – ju fler desto högre förbrukning.

FRÅGOR & SVAR

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna kring bostäder och energieffektivisering.

Hur kan man energieffektivisera byggnader?

Festool Sänksåg TC 60

Det finns många både små och större åtgärder som går att göra. En av de effektivaste är att byta ut en uppvärmningskälla där man kan se till att välja en av dem metoder som drar mindre el.

Mer energieffektiva installationer bland annat tidsinställda ljuskällor, mekanisk ventilation och nya energisnålare vitvaror och utrustning i tvättstugan.

Passa på vid större renoveringar att förbättra både fönster, dörrar, väggar, tak och uppvärmnings- och tappvarmvattensystemen. Se även till att vid renoveringar kunna minska behovet av energianvändning.


Hur kan vi vara mer energieffektiva i våra hem?

Festool Sänksåg TC 60

Ja, vad kan man göra för att minska sin energiförbrukning? Det finns flera åtgärder som går att göra för att minska sin energiförbrukning. Både genom renoveringar och genom att byta ut gamla elprodukter/vitvaror (kylskåp, tvättmaskin, uppvärmning etcetera) till nya med lägre energiklass, men även på individnivå där man kan tänka på sin energianvändning.
Sistnämnda finns några snabba och enkla tips att ta till sig; sänk värmen inomhus, duscha kortare, torktumla endast i nödfall, använd diskmaskin i stället för handdisk, tvätta fulla maskiner, stäng av apparater du inte använder (inte bara standby-läge utan helt av) och släck eller använd LED-lampor. Vädra mycket och sällan hellre än lite och ofta.


Vad behövs för att optimera ventilationen?

Festool Sänksåg TC 60

Läs om vikten av bra ventilering hemma här.


Vad drar mest el i ett hus?

Festool Sänksåg TC 60

Det som skapar mest elanvändning och med det den högsta elkostnaden är husets uppvärmning. Man ska satsa på att ha en energisnål uppvärmning men även se till att uppvärmningsbehovet u bostaden är så liten som möjligt. Därtill behöver huset vara tätt och välisolerat där inget drag sker i konstruktion, dörrar eller fönster.


Hur mycket sparar man på att släcka lampor?

Festool Sänksåg TC 60

Det beror ganska mycket på vad du använder för typ av lampa. Idag finns det LED-lampor (lågenergilampor) som håller nästan mer än 10 gånger längre än en vanlig glödlampa och besparar dig alltså en hel del elbehov. Du kan även använda dimmerfunktion vilket gör att en längre ljusstyrka drar mindre ström.


Vilken är den största energitjuven?

Festool Sänksåg TC 60

Det finns flera energitjuvar i våra hem, men som med enkelhet går att åtgärda! Till exempel att inte ha apparater/hemelektronik på stand-by eller laddare i eluttagen utan att en mobil/dator laddas.

- Gamla vitvaror/apparater drar mer energi än nyare.

- Använd lågenergilampor/LED-lampor

- Undvik torktumlaren

- Sänk värmen inomhus med någon grad.

- Handdukstorken är en luring som står och drar el i onödan – se till att den är av om den inte används.


Vilken typ av byggnad drar mest energi?

Festool Sänksåg TC 60

Nybyggnationer har krav på sig att byggas på ett så energibesparande sätt som möjligt, läs mer om detta hos Boverket.

Det är svårt att säga vilken typ av byggnad som drar mest energi då det kan finnas många olika och blandade orsaker till detta. En av orsakerna till energiåtgång i ett hus är om det är ett äldre otätt och dragigt hus med en uppdaterad värmekälla. Det drar mycket energi då en onödigt stor del av uppvärmningen försvinner ut. Vad för installationer och apparater ett hus har och hur allt samarbetar – det är det man vinner på i längden.


Vad menas med energiklass A?

Festool Sänksåg TC 60

Se vårt inlägg om energideklaration och energiklasser här.

Vad menas med en förnybar energikälla?

Festool Sänksåg TC 60

Kort och gott kan det beskrivas som en energikälla som aldrig kommer att ta slut, den förnyas ständigt samtidigt som den är snäll mot vår jord. Exempelvis solpaneler som laddas av solens strålar (de laddas även på mulna dagar men inte lika mycket). Förnybara energikällor gör oss mindre sårbara när världen skiftar och mindre beroende av andra länder eller som privatperson – självförsörjande på el.


Vilka är exempel på energibärare?

Festool Sänksåg TC 60

Energibärare är något som lagrar och transporterar energi. Såsom ljus, värme och el till våra apparater. Exempelvis är vatten i ett vattenburet värmesystem en energibärare – vatten värms upp och går genom fastigheter. Samt bränslen såsom olja och ved.


Vad är energikonsumtion?

Festool Sänksåg TC 60

Energikonsumtion går att mäta i olika mått: per privatperson, per hushåll, land eller värdslig energikonsumtion och det mäter alltså den totala mängden använd energi.


Hur mycket energi behöver ett hushåll?

Festool Sänksåg TC 60

Det kan variera väldigt mycket och har att göra med var i Sverige du bor, hur många som bor i hushållet, ålder på bostaden, uppvärmningskälla och isolervärde. I snitt säger man att en villa med eluppvärmning drar ca 20 000 kWh per år. I lägenheter är behovet oftast mindre då det sällan är eluppvärmning.

I ett dragit hus är behovet större, eftersom energin försvinner. I ett välisolerat hus är energibehovet mindre då inget försvinner ut. Därför är det en viktig åtgärd i eluppvärmda hus att exempelvis tilläggsisolera eller se till att fönster och dörrar är täta.


Måste man energideklarera huset?

Festool Sänksåg TC 60

Det måste finnas en energideklaration när du säljer eller hyr ut din bostad. Däremot behöver inte det upprättas en ny om den senaste är gjord inom 10 år, läs mer här.


Måste man ha energideklaration vid husförsäljning?

Festool Sänksåg TC 60

Det måste finnas en energideklaration när du säljer eller hyr ut din bostad. Däremot behöver inte det upprättas en ny om den senaste är gjord inom 10 år, läs mer här.


Är bergvärme billigare än fjärrvärme?

Festool Sänksåg TC 60

Det är dyrare att installera bergvärme än fjärrvärme, men fjärrvärme är däremot lite dyrare i drift. Samtidigt tillkommer mer underhållskostnader till bergvärme än för fjärrvärme. Man bör dock rådfråga en specialist vad som passar bäst för sin bostad och geografiskt läge, kostnader kan variera.


Vilket är det bästa värmesystemet?

Festool Sänksåg TC 60

Det är väldigt svårt att ge ett unikt svar för detta då det spelar väldigt stor roll var i Sverige man bor, vad man har för typ av hus (ålder), planlösning och om man i nuläget har vattenburet eller inte.