Du har inga varor i din kundvagn

Måla trägolvet

Gör stor skillnad!
Måla trägolvet |

Ett målat trägolv gör stor skillnad. Det blir dessutom enklare att rengöra än ett omålat golv. För att uppnå ett bra resultat finns det vissa saker att tänka på. Här ger vi några tips som gör ditt jobb enklare.

Välj rätt färg

Välj en färg som är anpassad för ditt specifika träunderlag. Har du ett golv som utsätts för hårt slitage, finns särskilda färgsystem att följa. Om du ska måla på ett målat golv bör du använda samma färgtyp som golvet redan är målat med. Använd inte färger med starkare lösningsmedel än den tidigare använda färgen. Då finns det risk för att färgskiktet löses upp och den nymålade ytan blir ojämn och bubblig.

Innan du börjar måla

Förberedelserna inför själva målningen lägger grunden till ditt nya golv. Bristfälligt grundarbete kan ge en ojämn yta. Därför bör ett golv rengöras noga och löst sittande färg tas bort. Slipa golvet jämnt med en maskinslip innan du påbörjar målningen. Alla trärena partier ska grundmålas för att ge täckfärgen möjlighet att fästa och bli jämn. Måla med en roller, bred, flat pensel eller färgspruta. Om du väljer att rolla, bör du först måla hörn och kanter med en pensel för bästa resultat. Färgsprutan kräver ett lite större förarbete med att täcka in väggar och fönster mot färgstänk, men ger ofta ett fint resultat. Stryk på färgen jämnt och flödigt, det får inte finnas några "bubblor" i ytan. Börja måla i rummets innersta hörn och arbeta dig utåt mot dörren på ett par plankor i taget. Var noga med att måla i glipan under golvlisterna. Låt golvet torka ordentligt om det behövs fler än en strykning. Med tvåkomponentfärg kan torkningen ta 1–2 veckor.

Tips!

Belasta inte golvet förrän ytan har torkat helt. Även om ytan känns torr, ska du vänta ett par dagar extra med att placera tunga saker på golvet. Ett målat golv kan också bli halt. För att undvika det kan man blanda en speciell finkornig sand i färgen inför sista strykningen så att ytan blir sträv, men ändå lätt att rengöra.