Du har inga varor i din kundvagn

Måla om dina möbler

Gör gammalt till nytt igen
Måla om dina möbler |

Ett enkelt sätt att fräscha upp trädetaljer och snickerier är att måla om dem. Här får du praktiska tips och råd inför ditt val av färg samt hur du utför målningen för bästa resultat.

Typ av färg

Ofta använder man lackfärg till snickerier, antingen lösningsmedelsbaserad eller vattenbaserad. Den vattenbaserade är i princip luktfri, och torkar fortare. Den lösningsmedelsbaserade färgen har du lite längre tid på dig att stryka ut. Färger har också olika glansvärden. Ytor som ska göras rena ofta, till exempel köksluckor, ska ha ett högre glansvärde, så de blir lättare att torka av.

Före målning

Förarbetet är viktigt eftersom man inte vill ha några ojämnheter i den målade ytan. Spackla igen sprickor och fördjupningar och låt torka. Slipa sedan i den riktning du tänker måla, så slipper du slipmärken som syns igenom färgen. Se till att inte damm och skräp fastnar på de nymålade ytorna. Låt till exempel luckor och dörrar hänga kvar på gångjärnen vid målning. Ska du täckmåla mer än en gång, kanske du behöver matta ytan med fint sandpapper mellan strykningarna. Men låt färgen torka ordentligt först.

Dags att måla

Lackfärg torkar snabbt, så allt som hamnar utanför den yta du ska måla, måste torkas bort genast. Börja med att måla på grundfärgen med en pensel. Plana ytor kan du måla med roller. Eftersläta ytan med en planstrykare eller en så kallad moddlare. Låt ytan torka och matta den eventuellt inför nästa strykning. Damma av ytan och upprepa målningsproceduren, den här gången med täckfärg.

Fler tips

  • Helt obehandlat trä måste först grundmålas.
  • Fabriksmålade och blanka ytor ska först mattslipas med fint sandpapper.
  • Ibland är det bättre att måla två gånger med grundfärg än två gånger med täckfärg.
  • Låt färgen torka länge innan du placerar något på den nymålade ytan.
  • Stäng heller inte nymålade luckor eller dörrar förrän tidigast efter ett dygn.
  • Ventilera rummet där du målar. Andas inte in ångor från lösningsmedelsbaserad färg för länge.
  • Skydda golv, bänkar och andra ytor runt omkring som du inte vill ska stänkas ner.