Du har inga varor i din kundvagn

Olika typer av trägolv

Fanér, parkett och laminat - läs om skillnaderna
Olika typer av trägolv |

Fanérgolv

Ett tunt 7 mm träfanérgolv är ofta lösningen när du har ont om bygghöjd. Samtidigt är det här man hittar de tåligaste och hårdaste trägolven. Dessa golv har ett hårt mellanskikt, är mycket tunna och går vanligtvis inte att slipa om, men det uppvägs av deras stora slitstyrka. Det enda som slits på dessa golv är lacken och de går att lacka om. Klokt val i många rum.

Här hittar du vårt sortiment av fanérgolv>

Parkettgolv - 14 mm / 15 mm 

Detta är förmodligen den vanligaste parkettypen. Här finns ett stort utbud av många träslag, i varierande prislägen. Ett 14 mm parkettgolv är mycket slitstarkt och håller i generationer. Det är lätt att lägga och är renoveringsbart. Slitskiktet är 3,5-4 mm och golvet tål att slipas om 4-5 gånger.

Parkettgolv - 22 mm 

Ett 22 mm parkettgolv har vanligtvis ett lika tjockt slitskikt som ett 14/15 mm golv, dvs ca 4 mm, men det finns även tjockare. Golvet är fribärande, vilket innebär att det inte kräver något undergolv utan kan läggas direkt på bjälklag eller reglar. Ett 22 mm golv passar utmärkt när du bygger nytt eller till exempel inreder vinden. Alla 22 mm parkettgolv måste spikas.

Här hittar du vårt sortiment av parkettgolv>

Massiva trägolv

Det massiva trägolvet har blivit alltmer populärt. Slitstarkt, tåligt och här kan man verkligen tala om lång livslängd. Det ligger mycket känsla i ett massivt furugolv - det handlar om kvalitet, hantverkskänsla och tradition. Monteringen sker med skruv eller spik. Idag finns olika typer av färdigbehandlade massiva golv bl a vanligt oljade, vitoljade, grå- eller brunbetsade. De vanligaste träslagen är furu, ek och ask. Golvbrädorna har vanligtvis en tjocklek på mellan 14-30 mm.

Här hittar du vårt sortiment av massiva trägolv>

Laminatgolv

Det kan vara svårt att med blotta ögat skilja ett bra laminatgolv från ett träfanérgolv. Skillnaden ligger mer i uppbyggnad och egenskaper än i utseendet. Ett laminatgolv är hårt och kan kännas lite hårt och kallt att gå på, men det uppvägs av golvets stora slitstyrka och motståndskraft mot avtryck från vassa klackar och klor, ljusförändringar och fläckar. Dessutom är det betydligt billigare än ett träfanérgolv. Det är också mycket tunt, 7-9 mm, vilket ger en låg bygghöjd och kan alltså läggas ovanpå befintligt golv. Finns i mängder av mönster och färgställningar.

Här hittar du vårt sortiment av laminatgolv>