Du har inga varor i din kundvagn

Hur mår ditt tak?

Ta hand om ditt tak så håller det längre

Takets uppgift är tuffare än väggarnas. Att skydda huset från väder och vind i ett tufft nordiskt klimat kräver sitt material. Det är också konstruerat för att hålla länge. Men hur länge, ja det beror på vilket takmaterial det är, hur väderutsatt huset är och hur professionellt arbetet är utfört.

Det kanske är dags att undersöka i vilket skick just ditt tak är? För även om det ser okej ut kan det vara hög tid att se över det som är under ytan. Livslängden på takplåt och takpannor är ca 30–50 år och för lertegelpannor upp till 100 år. Undertaket, det vill säga pappen, har en kortare livslängd på ungefär 30 år och det är oftast den som avgör när det är dags för ett takbyte. 

Det här är vad du regelbundet bör kolla efter:

  • Nocken Kontrollera så att pannorna ligger rätt och att underlaget och pannorna är hela. Håll också utkik efter rostig spik.
  • Gavlarna Tänk på att plåt och trä (till exempel vindskivorna) åldras snabbare än pannorna och troligtvis behövs bytas tidigare.
  • Säkerhet Stegar, räcken och gångbryggor måste vara helt intakta - både för din och andras skull.
  • Ventilation Om genomföringar och hängrännor är igensatta kan det leda till mögel och andra skador. Rensa och håll rent!
  • Papp och läkt Kolla så att inte pappen är uttorkad och att inte läkten är fuktig eller angripen.
  • Pannorna Är det mycket mossa, lava och smuts finns det risk för frostskador.
  • Utifrån Checka sprickor i plåten eller pannorna eller om det finns torrsprickor i underlagspappen.
  • Inifrån Gå upp på vinden - ser du fläckar eller känner du lukten av fukt eller mögel kan råsponten och underlagspappen vara angripna.

Använd alltid säkerhetsutrustning när du ska upp på taket. Sele och säkerhetslina är A och O!

Underhåll taket

Ett tak ska hålla i många år och behöver ses över med jämna mellanrum. Vid hårda vindar kan plattorna flytta på sig eller till och med gå sönder. När det gäller underhåll, kan ett tegel-, plåt- eller betongtak vara att föredra framför ett fibercementtak. Det beror på att det är enklare att ersätta enstaka pannor som är förankrade med en spik, än en större fibercementskiva fäst med flera skruvar. Det kan även vara en god idé att ta bort eventuell mossa på pannorna. Det enklaste underhållet är att spruta rent taket med en högtryckstvätt

Fler saker att tänka på

Det finns flera tecken på att det börjar bli dags att byta tak. Så där var femte år kan vara bra att checka sprickor i plåten eller pannorna, kolla om det finns några fuktmärken och se efter om det växer mossa på taket. Gör stickprov genom att lyfta på några takpannor. Ser läkten fuktig ut bör du göra något åt saken.

Hittar du fågelbon under takpannorna bör du också ta bort dem. De binder fukt och hindrar ibland vattnet från att rinna bort. Bra är även att titta lite extra där två olika material möts. Det finns många sköna slantar att spara på att byta taket i tid.

Renovera ditt tak

Kloka husägare tänker på taket först. Självklart vill vi att du ska välja en snygg takpanna som passar till just ditt hus.Taktegel håller dubbelt så länge som betongpannor, men hur ser det ut under pannorna? Taket är så mycket mer än bara det som syns! Under ytan finns stora möjligheter att spara energi, passa på att isolera! Ta bort tjärpappen och lägg på Divoroll som underlagstak, då får du ett tak som andas.
När du väljer ett tak från Bygg-Ole får du hela taket, med alla nödvändiga tillbehör som gör att taket är säkert, tryggt och uppfyller alla gällande krav. 

Viktigt att tänka på: underlaget är superviktigt! 

Välj en typgodkänd kvalitetspapp eftersom det förlänger livslängden på ditt tak och följ alltid tillverkarens rekommendationer när det gäller tjocklek på strö- och bärläkt samt avståndet mellan läkten.