Du har inga varor i din kundvagn
Privat Företag

FÖREBYGGANDE ARBETE KRING KVARTSDAMM

FÖREBYGGANDE ARBETE KRING KVARTSDAMM |
Exponering för kvartsdamm är en stor arbetsmiljöfara inom bygg- och anläggningsbranschen. Under 2018 och 2019 genomför Arbetsmiljöverket inspektioner med syftet att höja medvetandet och minimera hälsoriskerna.

Kvartsdamm finns på många arbetsplatser där man bearbetar kvartshaltigt material exempelvis vid borrning eller bilning i betong, tegel, kakel, puts och murbruk, stenläggning, rivningsarbeten samt anläggningsarbeten.

Kvartsdammet är hälsovådligt eftersom de allra minsta partiklarna i dammet kan följa med inandningsluften ända längst ner i lungorna där de orsakar inflammation och ärrbildning i lungvävnaden. Konsekvensen kan bli kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), silikos (stendammslunga) och cancer.

Sedan 2015 gäller nya förskrifter om kvartsdamm i arbetsmiljön, men eftersom kunskapen om riskerna med kvartsdamm fortfarande är tämligen begränsade genomförde Arbetsmiljöverket under 2018 cirka 1 300 inspektioner hos mindre och medelstora bygg- och anläggningsföretag.

– Tyvärr visar de preliminära resultaten att det brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen, som även omfattade asbest och ergonomi.

– De allra flesta inom bygg- och anläggningsbranschen kommer förr eller senare i kontakt med kvartsdamm och det är därför viktigt att informera om riskerna och om vikten av förebyggande åtgärder.

Arbetsmiljöverket vill att arbetsgivarna i första hand eliminerar risken för exponering genom att välja alternativa material eller arbetsmetoder. I andra hand handlar det om att med hjälp av lämplig utrustning kapsla in eller avskärma den dammande processen, begjuta materialet med vatten eller dammbindande blandningar, använda processventilation vid dammkällan eller, om möjligt, utföra arbetet från hytt.

– Om inget av detta går att genomföra blir det aktuellt med personlig skyddsutrustning och då är det viktigt att man använder rätt andningsskydd, inte munskydd, betonar Lena Lindskog.

Hon lyfter också fram vikten av att vårda och underhålla skyddsutrustningen, rengöra den regelbundet och byta filter med täta intervall – hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Trots att kunskapen kring riskerna med kvartsdamm visat sig vara begränsade ute på arbetsplatserna konstaterar Lena Lindskog att 2018 års inspektioner varit positiva såtillvida att Arbetsmiljöverkets inspektörer blivit väl bemötta och att dialogerna varit bra ute på företagen.

– Vi har börjat med att besöka kontoren för att prata om rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Därefter har vi varit ute på föranmälda byggarbetsplatsbesök och vi har också gjort uppföljningsbesök, säger hon.

– Det är viktigt att vi har med oss arbetsgivarna i det här arbetet, att de förstår att det finns allvarliga risker med kvartsdammet och att de därför måste ge sin personal tydliga instruktioner om hur riskerna ska hanteras. Eventuell språkförbistring går att komma runt genom att exempelvis visa bilder.

Tomas Lööw är murarmästare med närmare 30 års erfarenhet av puts- och plattsättningsarbete. Han tycker att det är bra att Arbetsmiljöverket lyfter upp faran med kvartsdamm.

– Problemet har ju alltid funnits, men det är först på senare år vi har insett hur farligt dammet är för hälsan. På mitt företag har vi gått en kurs om kvartsdamm men många i branschen, både arbetsledare och murare, är fortfarande ovetande, säger han.

– För oss är det svårt att byta ut materialen. Sand är sand och kalk är kalk. Om vi hanterar material i bulk kan vi försöka använda så slutna system som möjligt. Men vid själva utförandet av jobbet handlar det mer om personlig skyddsutrustning.

Inomhus går det att använda dammfällor och luftrenare, men vid arbete ute på ställning blir det genast besvärligare, säger Tomas Lööw. Dels är det trångt, dels kan utrustningen kännas otymplig.

– Ställningen innebär en begränsning. Man ska ha plats för sig själv och för sitt material. Man är i princip hänvisad till att ha halvmask, och det är rätt jobbigt att utföra fysiskt ansträngande arbete med en sådan. I min bransch arbetar vi mycket med fasadrenoveringar och ställs hela tiden inför det här problemet.

Lena Lindskog säger att hon förstår det problem Tomas Lööw beskriver, men betonar att man ändå måste tillämpa försiktighetsprincipen.

– Det finns fläktstyrt andningsskydd som man kan bära på kroppen och som det går att vänja sig vid. Och om det känns tungt och otympligt att arbeta med skyddsutrustning på ställningarna får arbetsledaren lägga in fler pauser. Överallt där det dammar ska man sätta in åtgärder, säger hon.

Arbetsmiljöverket har möjligheter att döma ut viten till företag som inte följer föreskrifterna. Det kan förhoppningsvis leda till att oseriösa entreprenörer försvinner.

– Det är viktigt att alla byggherrar, även privata villaägare som vill ha ett renoveringsarbete gjort, anlitar seriösa entreprenörer som följer föreskrifterna. Annars kan det bli arbetstagarna i de oseriösa företagen som får betala priset med sin hälsa, säger Lena Lindskog.

Vanlig orsak till sjukfrånvaro

Nästan vart tionde fall av sjukfrånvarohar vad som kallas kemiska orsaker, där
exponering för kvartsdamm ingår. Den vanligaste orsaken är belastningsrelaterade besvär (57 procent), den näst vanligaste buller- och vibrationsskador (18 procent) och därefter följer kemiska orsaker (9 procent).