Du har inga varor i din kundvagn
Privat Företag

SÅ SKA BYGGPLATSERNA DIGITALISERAS

Digitaliseringen i byggbranschen har gått långsamt. Nu ska det bli ändring på det. Ett nytt projekt ska göra byggplatserna digitala och på så vis öka både produktivitet och säkerhet.

Det började med att Lars Stehn, professor i byggproduktion och teknik på Luleå tekniska universitet, hörde talas om ett statligt projekt där pengar skulle satsas på att utveckla industrin och dess fabriker. Byggbranschen nämndes dock inte alls.

— Jag blev lite halvirriterad. En byggplats är byggindustrins fabrik, men betydligt mera utmanande att digitalisera eftersom en byggplats består av yrkesarbetare från många professioner som rör sig på olika platser i olika skeden av bygget. Det är också en temporär fabrik, säger Lars Stehn.

För att möta behovet av modernisering och digitalisering tog Luleå tekniska universitet och Linköpings universitet initiativ till projektet Uppkopplad byggplats som strävar efter att koppla upp byggplatser och dess försörjningskedjor.

I samarbete med IQ Samhällsbyggnad, det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment och Vinnova har en testbädd skapats där digitala lösningar ska kunna testas ute i faktiska byggprojekt. Första testerna kommer att göras vid årsskiftet.

Men mycket planering återstår. Just nu tittar projektdeltagarna till exempel på hur man ska få tillgång till internetuppkoppling på byggplatserna överhuvudtaget.

— Hur ska den digitala tekniken och infrastrukturen se ut när den är temporär som på en byggplats? Människorna som rör sig på en byggplats har inte heller samma internetleverantörer och en del har dessutom internetleverantörer från andra länder, säger Lars Stehn.

15 byggföretag och 15 företag i telekombranschen ingår i projektet som sträcker sig över tre år. Det långsiktiga målet är att skapa den smarta, uppkopplade byggplatsen där yrkesfolk, maskiner, delsystem, komponenter och material kommunicerar med varandra och effektiviserar flödet. På så vis minskar byggtiderna samtidigt som produktiviteten och säkerheten ökar. Ytterligare en fördel är att klimatpåverkan blir lägre.

Ett av de företag som deltar i projektet är Lindbäcks Bygg i Piteå. De förproducerar moduler av trä i fabrik till byggplatser i hela landet.

— Vi har haft ett digitaliseringsprojekt i vår fabrik och vill nu fortsätta det arbetet på våra byggplatser genom att digitalisera våra ritningar, säger Helena Lidelöw, konstruktionschef på Lindbäcks Bygg.

Piteåföretaget har alltid ett tjugotal byggplatser igång och målet är att alla arbetsplatser på sikt ska vara uppkopplade.

Vad är då fördelen med digitala ritningar? Helena Lidelöw säger att det finns flera fördelar, bland annat att det är enklare när ritningarna behöver uppdateras under arbetets gång, att hantverkarna kan ha med sig hur många ritningar som helst till byggplatsen och att ritningarna inte blir blöta om det är dåligt väder.

— Vi vill också kunna koppla ritningarna till respektive arbetsmoment vilket kommer att förenkla arbetet på arbetsplatserna avsevärt eftersom man då på en gång kan få upp de ritningar som är aktuella i sin Ipad eller dator, säger Helena Lidelöw.

En stor fördel med digitala ritningar är att arbetet underlättas när ritningarna kontinuerligt behöver uppdateras. En annan fördel är att ritningarna slipper bli blöta vid dåligt väder.
Beijer proffs Lars Stehn
Lars Stehn, professor vid Luleå tekniska universitet, en av initiativtagarna till Uppkopplad byggplats
Beijer proffs Helena Lindelöw
Helena Lidelöw arbetar som konstruktionschef på Lindbäcks Bygg, ett av 15 byggföretag som deltar i projektarbetet

Fakta/Forskning

Uppkopplad byggplats

På den smarta uppkopplade byggplatsen kommunicerar anställda, maskiner, delsystem, komponenter och material med varandra. Kritiska komponenter och byggdelar är utrustade med sensorer och inbyggda system som är uppkopplade mot internet. I projektet Uppkopplad byggplats testas bland annat:

  • Smarta containrar för material och maskiner.
  • Automatiskt track’n’trace-system för spårning av material längs försörjningskedjan.
  • Sensorer i betongkonstruktioner för att automatiskt optimera produktionsfas gällande uttorkning, härdning med mera.
  • Förstärkt verklighet (AR) gällande monteringsanvisningar.