Du har inga varor i din kundvagn
Privat Företag

Heta arbeten

Utbildning i Heta Arbeten, som ger tillståndsansvariga och brandvakter samt personer som utför brandfarliga arbeten på tillfällig arbetsplats kunskaper i bland annat brandkunskap, säkerhetsregler och säkerhetsföreskrifter samt praktiskt släckningsarbete. Efter utbildningen blir man certifierad hetarbetare.

Längd: 1 dag
Giltighetstid: 5 år
3,200.00 kr

Heta Arbeten är en benämning på arbetsmetoder, utrustning och verktyg som alstrar värme eller gnistor och anses vara brandfarlig och alltså kan orsaka en brand. När arbetet utförs på en tillfällig arbetsplats är det ett försäkringskrav att Brandskyddsföreningens säkerhetsregler för Heta Arbeten följs. Exempel på Heta Arbeten är svetsning, skärning, arbete med snabbroterande verktyg, takarbeten, speedheater, ogräsbränning med flera.

För vem?

Alla som utför Heta Arbeten samt den som är beställare av Heta Arbeten och därmed har det formella brandskyddsansvaret som exempelvis arbetsledare och entreprenörer.

Utbildningen är relevant för en mängd branscher, exempelvis bygg- och anläggningsföretag, företag i elbranschen, riv- och saneringsföretag, industri, sågverk, VVS, kyl- och ventilationsföretag, hamnar, järnväg, skogsbolag, fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, kommuner, landsting, skolor, golvläggare, hovslagare och veterinärer med flera.

Målet med kursen

Att deltagarna efter genomförd utbildning ska ha fått fördjupad kunskap i att förebygga brand vid heta arbeten och kunna tillämpa säkerhetsreglerna.

Förkunskaper

Inga särskilda förkunskaper krävs.

Ingår i kursen

Material. Certifieringsavgift ingår.

Program

  • Brandkunskap
  • Gällande säkerhetsregler
  • Försäkringsbolagens säkerhetsregler
  • Organisation på tillfällig arbetsplats
  • Handhavande av brandsläckare
  • Utbildningen avslutas med ett kunskapstest i digital miljö. Efter godkänt testresultat blir utbildningsdeltagaren certifierad hetarbetare.

Våra utbildare

Utbildningen utförs och genomförs av certifierade instruktörer på Heta Arbeten.

Vanliga frågor och svar

Om jag inte har certifikat, vad händer då?

”Om hetarbetaren inte har certifikat så kan konsekvensen bli åtal för allmänfarlig verksamhet.

Det är ett personligt straff med dagsböter och kan medföra fängelsestraff. Om domen blir grov allmänfarlig verksamhet kan straffet bli fängelse i minst 2 år.”

Vem ska se till att säkerhetsföreskrifterna följs?

”Skyldiga att tillse att föreskrifterna följs är alla som befattar sig med brandfarliga Heta Arbeten®. Dessa är: De försäkrade, den som tecknat en försäkring som täcker skada genom brand är skyldig att tillse att säkerhetsföreskrifterna följs. De medförsäkrade, t ex händer det att en Entreprenör tar på sig att hålla försäkring för sin underentreprenör. I så fall är underentreprenör medförsäkrad i egen beställares försäkring. Anlitade uppdragstagare och entreprenörer. Varje entreprenör eller annan självständig företagare som mot betalning åtar sig att utföra eller bevaka brandfarliga Heta Arbeten® är skyldig att följa säkerhetsföreskrifterna för dessa arbeten.”

Jag gör bara jobb åt privatpersoner, behöver jag verkligen certifikat?

”Vid arbete hos privatperson är det entreprenören som har 100% ansvar för att säkerhetsreglerna följs. Dessutom måste entreprenören vara minst två stycken hos privatpersonen.

Då en av dem måste inneha uppgifterna tillståndsansvarig och brandvakt. Privat personen har inget ansvar mot sitt försäkringsbolag att följa säkerhetsreglerna.

Vilket entreprenören har i sin egen försäkring. Rent konkret innebär det att en entreprenör aldrig kan arbeta ensam hos en privatperson. Entreprenören måste ta med en kollega eller en annan entreprenör.”

Jag gör alltid mina heta arbeten utomhus, behöver jag verkligen certifikat?

”Platsen är oväsentlig, det är brandrisken som avgör om det behövs certifikat eller inte.”

Certifikat/intyg

Utbildningen utförs och genomförs av certifierade instruktörer på Heta Arbeten. Efter genomförd utbildning utfärdas ett certifikat som är giltigt i fem år.

Statistik

Den senaste femårsperioden har cirka 870 000 hetarbetare utbildats i Sverige och 326 000 personer är certifierade att utföra Heta Arbeten.
Brandskadestatistik
Försäkringsbolagens brandskadestatistik visar att sedan konceptet infördes har brandskadekostnaderna minskat dramatiskt. Det visar att utbildningen gör stor samhällelig nytta inte bara ur ett kostnadsperspektiv utan också i form av att antalet brandskador minskar och antalet avbrottskador också sjunker.