Du har inga varor i din kundvagn
Privat Företag

Elsäkerhet vid arbete

Kurs för elektriker eller servicetekniker som arbetar där det finns elektrisk fara, för att de ska ha kunskap om innebörden och konsekvenserna av faran och ha utbildning om de säkerhetsåtgärder som är motiverade i förhållande till arbetsuppgifterna. Utbildningen följer Elsäkerhetsverkets föreskrift ELSÄK-FS 2006:1 och standarden SS-EN 50110-1.

Längd: 1 dag
Giltighetstid: Upprepas kontinuerligt, rek. var tredje år
4,400.00 kr

Utbildningen hette tidigare Skötsel av elanläggningar eller Avdelning C.

För vem?

Kursen vänder sig till personer som arbetar som elektriker eller servicetekniker på elektriska anläggningar och utrustningar, samt personal som arbetsleder dessa. Utbildningen är även lämplig för innehavare av elanläggningar (exempelvis produktionsindustrier) för att kunna fastställa elsäkerhetsorganisationer och tillträdesregler.

Kursens mål

Att deltagarna efter genomförd utbildning ska ha fått den teoretiska kunskap som krävs för att utföra elarbeten på ett säkert sätt i de vanligaste förekommande typerna av elanläggningar.

Förkunskaper

Vana vid att jobba i elektriska anläggningar eller elektriska utrustningar krävs.

Program

Under dagen går man igenom kraven som ställs av Elsäkerhetsverkets föreskrifter, samt hur man uppfyller dessa krav genom tillämpning av den senaste utgåvan av Svensk Standard SS-EN 50110-1, som släpptes 2014.

  • Elektriska faran och exempel på olycksfall
  • ELSÄK-FS 2006:1: Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet.
  • Personlig skyddsutrustning
  • SS-EN 50110-1 utg.3: Skötsel av elanläggningar
  • Funktioner (roller) i en elsäkerhetsorganisation
  • Riskhantering
  • Skötselåtgärder och underhåll
  • Arbete utan, nära och med spänning (ej praktiskt)

Ingår i kursen

Material och intyg.

Certifikat/intyg

Efter genomförd utbildning utfärdas ett personligt intyg till deltagaren.
Svensk Uppdragsutbildnings publikation ”Elsäkerhet vid arbete” ingår i utbildningen. Mallar ingår för:

  • Riskhantering för planering och utförande
  • Elsäkerhetsorganisation installationsföretag/industri
  • Förvaring och underhåll av AMS-utrustning

Vad säger lagar och regler?

Personal som arbetar vid elektrisk fara ska ha kunskap om innebörden och konsekvenserna av den elektriska faran, och ha utbildning om de säkerhetsåtgärder som är motiverade för att arbete ska kunna utföras på ett säkert sätt. Utbildningen ska repeteras regelbundet, branschrekommendationen är vart tredje år.
Arbetsmiljölagstiftningen säger att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa eller olycksfall. Vidare säger elsäkerhetslagstiftningen att innehavaren av en elanläggning ska se till att arbete som utförs på eller i anslutning till anläggningen görs på ett sådant sätt och utförs av eller under ledning av personer med sådana kunskaper och färdigheter att betryggande säkerhet ges mot personskada och sakskada.
Elsäkerhetsverkets föreskrifter ställer krav att personal som arbetar där det finns en elektrisk fara ska ha utbildning i lämpliga säkerhetsåtgärder för att skydda sig från en elolycka.
» ELSÄK-FS 2006:1