Du har inga varor i din kundvagn
Privat Företag
Bygg en skateboardramp - byggbeskrivning |

Bygg en skateboardramp - byggbeskrivning

Här kan du läsa om allt du ska tänka på när du bygger olika typer av skateboardramper.

1. Trä – det naturliga valet till skateboardramper
Trä är ett av våra mest använda material i alla typer av byggande och konstruktioner. Många börjar som barn med att bygga båtar och lådbilar och fortsätter som vuxna med att bygga egna hus och sommarstugor. Trä används också i stora byggnadsverk såsom broar och flervåningshus. Till skateboardramper och andra konstruktioner för skateboardåkning är trä ett bra val.

Alla mått är i mm där inget annat anges.

2. Om trä
Trä är ett naturmaterial med många goda egenskaper. Det är starkt, flexibelt, hållbart och miljövänligt. För att behålla de goda egenskaperna är det viktigt att välja rätt trä för rätt ändamål och att använda materialet på rätt sätt. När man bygger skateboardramper ska man välja hållbart och robust trävirke. Det innebär som regel att man bör använda impregnerat eller behandlat trä. Läs mer i Byggbeskrivningarna Nymålning av utvändigt trä, Måla utomhus och Bra att veta om impregnerat trä.

3. Materialval
Den här typen av träkonstruktioner utsätts med tiden för stora påfrestningar i form av temperaturvariationer, fukt och belastning. Välj därför material av god kvalitet som är anpassat till det hårda utomhusklimatet.

Välj tryckimpregnerat trä klass NTR/A till:
• trä i kontakt med mark
• trä i konstruktioner där personsäkerheten kräver att dessa inte försvagas (till skydd mot olycksfall)
• trä som är svårutbytbart efter inbyggnad i fuktig miljö.

Välj tryckimpregnerat trä klass NTR/AB till:
• oskyddat trä ovan mark.

Det är viktigt att dimensioneringen är väl tilltagen och att sammanfogningarna görs starka. Alla fästdon och beslag av metall som spik, skruv, bult och beslag ska vara ordentligt rostskyddade – använd rostfritt alternativ före varmförzinkat. Ytbehandling med till exempel alkydoljefärg eller transparent träskyddsolja skyddar träets yta och motverkar att småsprickor uppstår. Var särskilt noggrann med ytbehandling av ändträytor, som bör mättas med färg eller penetrerande grundolja.

3.1 Skivmaterial
Till ramper och andra konstruktioner för skateboardåkning bör man välja skivmaterial som tål påverkan från väder och vind. Det finns en rad alternativ på marknaden. Man kan till exempel välja björkplywood eller vattenbeständig formplywood wira/ film. Skivor av björkplywood är mycket bra till skateanläggningar men materialet är inte behandlat och måste därför målas två gånger per år. Skivor av wira-plywood är färdigbehandlade och bra att använda för skateboardbanor. Livslängden för dessa två typer av skivor är ungefär densamma.

4. Dimensioner
Ramper och konstruktioner för skateboardåkning kan utformas på olika sätt och i olika storlekar och kräver olika dimensioner på trämaterialet. Här visas några standardtyper och förslag på dimensioner ges. Vanligast är att man använder antingen 45 x 95, 45 x 145 eller 45 x 195 till de bärande delarna.