Du har inga varor i din kundvagn

Bygga en bock

Bygga en bock |
Så här bygger du en bock som kan användas som bords- och bänkben eller som arbetsbock.

Träbocken, eller snickarbocken, är ett väldigt smidigt hjälpmedel och man har ofta mer nytta av det än vad man kan tro. Den har använts av både snickare och hobbysnickare långt tillbaka i tiden och de kan nog alla berätta hur en stadig träbock har hjälp dem genom många renoveringsprojekt.

Ett enkelt, roligt och väldigt användbart första byggprojekt! Följ våra tips nedan för att kunna snickra ihop en bock till bänk och bord, arbetsbock, sågbock eller varför inte en båtbock.

1. Materialval

Beroende på vad du ska ha din bock till och var den kommer att förvaras, är det viktigt att tänka på vilket typ av virke du använder. Ska den stå utomhus så passar tryckimpregnerat trä bäst, som nedan beskrivet. Du har två olika alternativ i två olika träklasser, känner du dig osäker på vilket du ska ha så fråga alltid om hjälp.

Välj,

träskyddsklass NTR/A till:

  • konstruktionsdelar som har kontakt med mark
  • bockar där personsäkerheten kräver att dessa inte försvagas (till skydd mot olycksfall), till exempel till byggnadsställningar som ska användas vid flera tillfällen).

Eller,

träskyddsklass NTR/AB till:

  • oskyddade konstruktionsdelar ovan mark.

Du kan läsa mer information om detta i, Bra att veta om impregnerat trä.

 Alla mått är i mm där inget annat anges.

2. Bygg bockar till bänk och bord

Börja ditt första projekt med några av de vanligaste bockarna, här visar vi hur man snickrar ihop bockar som stöd för bänk och bord. Har du två färdiga bockar och en grov planka som klarar lite vikt, har du en härlig långbänk för flera i trädgården. Med lite finess och fantasi fungerar den även för barnen som en gungbräda.

En snedsågning görs av benen både upptill och nedtill så att de står rakt på marken och lutningen upptill passar mot bänkstödet. Beroende på storlek på bocken kan det behövas förstärkning nedtill, om bocken överskrider 700 hög. (stora bocken)

I de nedre bockarna sågas i stället hål ut för benen i översta plankan, här måste man mäta och karva hålen noga eftersom det är hålen som styr hur benen kommer luta. Bra verktyg för att få till detta är anslagsvinkel och smygvinkel, platt stämjärn och en flat fil.

Som i de flesta fall med trävirke är det bra att ytbehandla det för att det ska hålla sig så länge som möjligt. Dock vanligast om bocken står utomhus. I dessa fall använd ytbehandling som alkydoljefärg, lasyrolja eller träolja för utomhusbruk. Använd även träskyddsmedel till bensluten som står mot marken så de inte suger åt sig för mycket fukt.
Ta del av mer information kring detta i, Nymålning av utvändigt trä.

3. Arbetsbock

En arbetsbock görs större än stolbocken men passar utmärkt för att använda som grund till ett bord. Det står som bord till middagsgäster ena dagen för att övergå till arbetsbock nästa dag.
Man brukar säga att en bra höjd för arbetsbocken är ungefär 700 och bredd 800 och reglarna nedtill 400.
Se till att du börjar med att måtta alla delar och såga till dem. De delar på stolparna som ska rundas till görs med exempelvis en passare (eller snedsågas 45° vinkel med bredbladig fintandad såg) och en elektrisk sticksåg. För att sedan fästa samman alla delar använder du små metallgängade skruvar med muttrar och brickor och skruvlimmar sedan allt. Till regeln i mitten använder du långa smala träskruvar samt skruvlim.

4. Sågbock

Till sågbocken behöver du skruv och spiklim, måttade och tillsågade ben om 6 stycken till kryssbenen och tio till spärrplankor (22 x 70). Kryssbenen sätts ihop två och två med vagnsbultar, brickor och muttrar. De ska kunna gå att fälla ihop. Smart kan även vara att fälla in bulten i trät så man av misstag inte sågar av den. De fästs sedan samman av ovanliggande brädor och skruvar. Till sist sågar du av de två mittersta kryssbenen längst ned då bocken står stabilare på fyra ben.

5. Byggnadsställning till villa & fritidshus

Snickrar man ihop en byggnadsställning bör man vara noga med att få den riktigt stabil med en bred och stadig bas av kraftiga plankor beroende på hur höga man gör plintarna. Det är dock väldigt smidigt att snickra sin egen byggställning om man gör flera renoveringar, så som nybyggnad och ommålning av fasad. Den bara är att plocka fram vid behov och man slipper hyra och kånka en riktig byggställning. Du väljer själv hur många bockar du vill använda och hur enkel eller avancerad byggställningen ska bli. Det brukar duga med två högre bockar och stabila plankor för en enkel variant.

6. Bockar till stora och små båtar

Är du båtägare kommer en ett par hemmasnickrade båtbockar kunna hjälpa dig varje vinterperiod när det är dags att dra upp båten för förvaring.
Vilken typ av bockar och hur många du bör använda beror på vilken typ av båt du har. En mindre motorbåt kräver oftast fyra trebenta bockar och en vanlig plastbåt två stabila bockar som kan klara väder och vind. Om du sedan väljer att täcka över båtarna med presenning eller annat är upp till dig.

Har du en både större och tyngre båt behövs i stället en båtvagga, vilket kräver en mer rejäl trästorlek för att klara tyngden av båten. Konstruktionen sätts samman med spik- och skruvförband med genomgående bultar¬/brickor/muttrar tillsammans med tvärslåar i kryss.