Du har inga varor i din kundvagn

Renovera innervägg

Renovera innervägg |

Bredspackla eller Renoveringstapet
Alla har vi någon gång stött på problem inför en ommålning eller tapetsering av ett rum. Ibland är väggarna så skadade, skarvade och ojämna att det känns omöjligt att få till en slät och ren yta att ha som underlag. Med en bredspackling eller renoveringstapet kan problemet ganska lätt lösas. När väggen är ojämn finns det flera olika metoder för att få den jämn och fin igen. Vilket som passar bäst beror på underlaget.

Det vanligaste alternativet är att bredspackla väggen. Metoden är mer tidsödande men resultatet blir väldigt bra. Det är också en metod som fungerar allra bäst på gamla strukturtapeter, som annars lätt bubblar sig.

Ett annat alternativ är renoveringstapet. Det är en armerad tapet som effektivt och säkert täcker även ett mycket ojämnt underlag. En renoveringstapet är en produkt som är glasfiberarmerad. Det ger en bra täckförmåga.
Renoveringstapet kan monteras på en mängd olika underlag, och till och med i taket. Det kostar lite mer än att bredspackla men ger också oftast ett mycket bra resultat. Dessutom blir åtgången av färg mindre med täcktapet än vad bredspackel som underlag kräver.

Inför projektet

Gör din egen personliga bedömning vilket tillvägagångssätt som passar dig bäst. Om du planerar renoveringen på ett väl genomtänkt sätt går arbetet fortare och lättare. Koncentrera dig på ett rum i taget.

Gör upp en lista på material och verktyg du behöver. Med hjälp av listan kan du sedan lättare bedöma hur mycket renoveringen kan komma att kosta.

När du sammanställt listan över vad som behöver göras i rummet bör du göra upp en kalkyl. Mät upp rummets längd och bredd och gör gärna även en skiss över rummet. Har du både mått och skiss med dig till din Beijerbutik, kan de snabbt hjälpa dig att räkna ut färgåtgång och pris.
 

Detta rekommenderar vi till projektet:

(Vävlim, Grundfärg, Väggfärg, Spackel, Renoveringstapet, Rollerset, Bredspackel, Pensel, Målarpapp, Slippapper, Latexfog, Patronspruta)
Bra att ha: (Maskeringstejp, Munskydd, Skarvrulle, Tumstock, Tapetlinjal, Tapetkniv, Tapeborste, Monteringstejp, Slipverktyg Ledbart, Förlängningsskaft, Stege, Dammvägg)

Så här bredspacklar du en innervägg

1. Montera ned rummet. Ta bort golvlister, taklister, dörrlister, eluttag och så vidare. Stäng av elen när du arbetar. Dra hellre en skarvsladd med extralampa från ett annat rum.

2. Tänker du behålla listerna? Markera då på dessa var de ska sitta så slipper du vara osäker när det är dags för att montera dem på plats igen. Alternativt kan dessa användas som mallar för dina nya lister.

3. Täck golvet med skyddspapp. Tejpa ihop skarvar med monteringstejp.

4. Ta bort allt löst underlag på väggarna, tapet, vävtapet och så vidare. För allra bästa resultat kan man ta bort all gammal tapet. Om du har en gammal tapet så riskerar du annars att den släpper om den blir blöt av spackel eller målarfärg.

5. I skarvar mellan gipsskivorna och i hörnen sätter du först så kallad målarremsa. Detta gör det lättare att få snygga skarvar. Fäst med spackel, vid tvärskarvar utan försänkning och i hörnen limma med vävlim.

6. Dags att börja spackla. Använd lagom mycket spackel och arbeta med en bred spackel! Ju bättre du gör spacklingen desto mindre slipning har du att göra. Glöm inte att spackla över skruvarna.

7. Låt spacklet torka. Beräkna en natt för detta. Nästa dag kan du börja slipa.

8. Nu är det viktigt att du sluter in rummet, om du inte håller på med en helrenovering. Slipdamm sprids överallt i hemmet så tejpa markeringstejp runt alla dörrar. Det räcker inte att bara stänga dem. Använd byggplast för att skärma av eller färdiga lösningar som blixtlåsdörrar och dammväggar. Tejpa ihop skarvar ordentligt mot golv och varandra. Täck möbler du är rädd om.

9. Sätt på dig skyddskläder. Använd skyddsglasögon och munskydd.

10. Ta fram slippapper och slipkloss. Börja slipa. Var noggrann. Små ojämnheter kommer att synas i det färdiga resultatet! Använd släpljus för att kolla om ytan verkligen är plan.

11. Troligtvis behöver du spackla några ställen igen. Gör så och låt torka. Slipa sedan ytan på nytt. Gå över ytan tills du är helt nöjd.

12. När du är nöjd med slipningen är det dags att städa. Sopa av slipdamm och se till att rummet är rent.

13. Plocka fram markeringstejpen och tejpa runt fönster, lister, mot tak och så vidare så du får fina skarvar.

14. Nu ska vi grundmåla. Använd tråg och roller för detta. I hörnen, runt fönster och mindre områden blir det dock bäst med pensel.

15. Låt färgen torka. Rengör penslar och roller ordentligt. Dessa kan du använda för målningen med väggfärgen.

16. Äntligen dags för första målningen med väggfärgen. Börja med att måla detaljerna med penseln först.

17. Måla två gånger.

18. Dags för det allra sista. Ta fram latexfogen och gå med den runt fönster och andra skarvar. Stryk först på ur tuben. Gå sedan efter med en lätt fuktig trasa eller ett finger.

19. Nu ska gamla listerna tillbaka på plats eller montering av nya lister.

Klart!

Beijer tipsar!

Conny, Beijer Karlskoga
• Ta bort all löst sittande tapet eller annan typ av ytmaterial
• Börja med att spackla över djupare skador, skarvar, hål mm. Låt torka och gör ev. om igen.
• Två bredspacklar behövs, en för att lägga på och en för att dra av spacklet på. Jobba från ena sidan väggen till den andra. Lägg på spacklet tunt och låt torka. Slipa vid behov.

Renoveringstapet – ett alternativ till bredspackling

Att tapetsera med renoveringstapet
När tapeten sätts upp ska den läggas kant i kant. Den ska alltså inte överlappas. Tapeten ska heller inte sättas runt hörn, utan sluta i själva hörnet. Det gör att ytterhörn kan behöva förstärkas om Renoveringstapeten ska målas. De kanter som inte blir perfekta spacklas sedan i vanlig ordning för att sedan slipas. Slutresultatet är en helt jämn vägg redo att målas eller tapetseras. För att täcka upp ojämnheter är täckningstapeten lite grövre än en vanlig tapet. Armeringen gör också att den inte är lika foglig som en normal papperstapet. Många upplever därför tapeten som stel och svårarbetad, så det krävs lite handlag för att få arbetet jämnt och snyggt.

Renoveringstapet är också en tapet som fungerar att använda i taket. Den gör det bra mycket enklare att renovera gamla spruckna tak, där bredspackling annars är ett digert jobb. När renoveringstapet används i taket ger det vackrast resultat om själva våderna går i samma riktning som ljuset faller in från fönstren. Det gör att skarvarna inte syns lika väl.

Beijer tipsar!

Alexandra, Beijer Halmstad
Renoveringstapet:
• Använd våtrumslim. Våtrumslimmet kan även det fylla upp ojämnheter i underlaget. Tänk på att om du har en sugande yta måste du mätta ytan först. Detta gör du genom att stryka på ett lager med lim på väggen och låta det torka. Lägg på mycket lim och lite till igen innan du sätter upp tapeten.
• Tapeten är styvare än vanligt pga. armeringen i tapeten. Ett tips är att skära till tapeten så gott det går innan uppsättning.
• Använd handskar och långärmat vid uppsättning. Tapeten innehåller glasfibrer vilket kan klia vid kontakt med huden.


Glasfiberväv

Glasfiberväv är ett hållbart material som är enkelt att måla, det ger väggen struktur jämfört med en helt slät vägg, dessutom har glasfiberväven ett flamsäkert ytskikt vilket ger ett visst brandskydd.

Glasfiberväven kan fästas på målade, tapetserade och putsade ytor samt på gipsskivor

Målad vägg
Börja med att tvätta av väggen med sodalösning, är väggen målad med blank färg kan du med fördel rugga upp ytan med en grov svamp så att klistret fäster bättre. Skölj till sist av med vatten.

Tapetserad vägg
Börja med att ta bort all tapet, när väggen är ren spackla igen eventuella skador och låt torka och slipa därefter ytan.

Putsad vägg
Borsta bort lös puts, spackla sedan igen hål och låt torka, slipa sedan med fint slippapper.

Gipsskiva
Börja med att spackla igen skruv- eller spikhål. Har gipsskivan fasade kanter måste de noggrant spacklas igen. När spacklet torkat ska det slipas så att skivan blir helt slät.

Är underlaget sugande ska det för limmas. Stryk på ett lager lim, låt det dras in i material och torka. Skär till väven, lägg till ungefär en decimeter till väggens längd för renskärning. Stryk sedan ut rikligt med klister i ett jämnt lager över väggen. Sätt sedan upp väven, börja med att trycka fast den översta delen med hjälp av ett vävverktyg vid takets kant, lämna 5 centimeter i skärmån. Dra sedan med verktyget och handflatan uppifrån och ner så att väven hamnar absolut lodrätt. Se därefter till att väven fastnar genom att arbeta inifrån och ut med vävverktyget, se till att alla luftbubblor mellan vägg och väv pressas ut. Arbeta aldrig nerifrån och upp. Sätt nästa stycke väv kant i kant med den första, eventuellt med några millimeters överlapp tryck slutligen försiktigt till skarven mellan styckena. Vid innerhörn låter du väven gå över på nästa vägg med ett par centimeter. Vid eluttag penslar du på med lim runtom och skär ett kryss i väven när den fästs över, skär till när väven är på plats och har torkat. Efter uppsättningen kan väven målas, räkna med två strykningar.