Du har inga varor i din kundvagn

Ytterdörrar

Ytterdörrar |

Röd, vit, blå, grön? Med fönster? Utan fönster? Slät? Mönstrad? Med extra säkerhet? Oavsett vilken dörr som passar ditt hus bäst så har vi den i vårt sortiment.

Vi erbjuder ett heltäckande sortiment av ytterdörrar. Oavsett om det gäller moderna ytterdörrar, traditionella ytterdörrar, ytterdörrar med glas eller ytterdörrar med olika funktionskrav. Det kan vara så att du vill ha en extra säker altandörr eller en riktig lågenergidörr, en förrådsdörr eller kanske ett pampigt entréparti. Allt finns kanske inte på lager, men beställningstiden är inte särskilt lång. Bestämmer du dig för en ny ytterdörr nu så blir ditt hus modernare, snyggare och kanske färggrannare? Byt dörr nu innan vinterkylan slår till. Kom in till oss på Bygg-Ole så hjälper vi dig hela vägen.

Köp rätt dörr

Förutom att välja färg, form och funktioner finns det några grundläggande saker att tänka på innan du köper ny.

Vilken storlek skall jag ha?
I Sverige har vi olika standardmått när det gäller dörrar och de benämns ofta i "modulmått". För ytterdörrar är modulerna oftast 9 eller 10 respektive 20 eller 21. En dörr kan exempelvis ha storleken 10x21 vilket innebär att dörren tillsammans med karmen är avsedda för en väggöppning som är 100 cm bred och 210 cm hög. För att få fram vilket mått som du skall ha, mäter du alltså "hålet" i väggen. 

Gammal standard
Bor du i en bostad som byggts mellan 1962 och 1972, så kan du ha innerdörrar som tillverkats enligt en måttstandard som kallas för "gammal standard". När det gäller ytterdörrar finns ingen motsvarande standard utan där rekommenderar vi att du byter både karm och dörrblad.

Höger eller vänsterhängd?
När man beställer en dörr, oavsett modell, ska man ange på vilken sida gångjärnen sitter. Öppna dörren mot dig och se efter om gångjärnen sitter på höger eller vänster sida. Gångjärn på höger sida visar att det är en högerhängd dörr och tvärtom.

Tänk på

  • Att komplettera din dörr med tillbehör som handtag (trycke), nyckelskyltar och eventuellt låscylindrar. Både våra innerdörrar och ytterdörrar levereras med låskista och slutbleck. Det är bara tillbehören du behöver tänka på.
  • Att komplettera karmarna till dörrarna med skruvar, kilar, hylsor etc. Eller så kallade infästningar som passar till det material som väggen är byggd av.
  • Att komplettera din karm med tätningsmaterial som drev, silikon etc. Det är extra viktigt när det gäller ytterdörrar eftersom tätningen runt karmen bidrar till att hålla värmen inne och energikostnaderna nere.
  • Att komplettera karmarna till både ytterdörrar och innerdörrar med foder (lister) som täcker skarven mellan karm och vägg. När det gäller innerdörrskarmar kan du ta en titt på vår flexkarm som har färdiggerade justerbara foder.
  • Att ytterdörren bör kompletteras med ett droppbleck så att vatten inte kommer in under tröskeln.

Följande verktyg kan vara bra att ha vid montering:

  • Vattenpass
  • Borrmaskin
  • Tummstock/måttband
  • Skruvmejslar med stjärna och torx
  • Hammare

Trygghet kan värderas i mer än värdesaker - nya unika säkerhetsdörrar i trä

Nya säkerhetsklassade ytterdörrar är lika snygga som vilka designdörrar som helst. Och det utan att dörrarna förlorar några som helst säkerhetsaspekter. För dig som villaägare innebär detta unika ytterdörrar, samtidigt som inbrottstjuven får en tuff match.

Säkerhetsklassade ytterdörrar är inte alltid särskilt estetiskt tilltalande. De flesta är tillverkade i stål och passar sällan till våra ombonade hem. Det finns nya säkerhetsklassade ytterdörrar i trä med samma inbrottssäkerhet som ändrar på detta. Med bättre isolerförmåga och designmöjligheter är detta nya dörrsortiment ett välkommet tillskott på marknaden. Något som är ganska unikt med det nya dörrsortimentet, säkerhetsklassat enligt EN 1627 RC3, är möjligheten att sätta in glas i dörren, något som tidigare har krävt dyra speciallösningar. I sortimentet finns även dörrar som är lämpliga som altandörrar, som klarar kraven för att få klassas som säkerhetsdörrar.

Det här kan du få med en säkerhetsdörr i trä

  • EU-godkänd Inbrotts-/säkerhetsklass RC3 - Du kan lita på att dörren håller vad vi lovar!
  • Patenterad karminfästning – Låser effektivt karmen i väggkonstruktionen.
  • Isolerat säkerhetsglas (härdat och laminerat) – Inbrottstjuven kan slå sig trött utan att komma igenom. 
  • Patenterad dörrbladskonstruktion – Materialet ”fjädrar” istället för att brytas sönder.
  • Passar även som altan/terrassdörr – Förstärk skyddet där inbrottsförsök är som vanligast.
  • Stort designutbud
  • Välj mellan släta dörrar, spårfrästa dörrar, dörrar med dekorer och mönsterlagda fanér. De nya säkerhetsdörrarna erbjuds målade, fanérade eller laminatbeklädda. Här nedan är några exempel på ytterdörrar som du kan få med säkerhetsklass RC3.

Spara med en kvalitetsdörr

Dagens kvalitetsdörrar är betydligt mer energieffektiva än för bara några år sedan. En ny dörr ger alltså inte bara huset ett rejält ansiktslyft – du sparar också energi. Det är U-värdet på en dörr som visar hur bra den är på att stänga ute kylan och hålla värmen kvar inomhus.

Ute efter ny dörr - tänk på det här

  • Välj en dörr med så lågt U-värde som möjligt.
  • Kolla om dörren är luft- och vattentät.
  • Välj en dörr som är testad.
  • Fråga hur den klarar brand, inbrott och buller.
  • Ett tak över dörren skyddar mot regn och förlänger dörrens livstid.

Designverktyg och mer inspiration

Några av våra leverantörer har verktyg på sina hemsidor där du kan exprimentera med vad nya dörrar skulle göra för just ditt hem. Dessutom kan du inspireras av hela deras produktgalleri. Till höger hittar du några nyttiga länkar.

Nedan kan du testa Swedoors designverktyg på webben eller deras app för att hitta rätt dörr för dig: