Du har inga varor i din kundvagn
Naturnära material förhöjer känslan |

Naturnära material förhöjer känslan

Trätrenden i utomhusmiljöer blir allt tydligare. Och nu ökar intresset både bland hemmafixare och byggproffs för att hitta miljöklassade alternativ till traditionell trall.

Det nya hamnbadet i danska Århus är ett exempel där trä används för stora offentliga byggprojekt. Bygget ingår i en ny stadsdel i ett tidigare hamnområde och det är nog ingen överdrift att kalla det ett högstatusprojekt. Nordens kanske hetaste arkitektkontor, Bjarke Ingels Group, fick uppdraget att skapa det som nu är världens största hamnbad i trä — där 40 000 meter trallvirke gick åt.

Kommunala och offentliga beställare har ofta högt ställda ambitioner på miljöområdet och här kommer trä nu in som ett ekonomiskt, hållbart och flexibelt alternativ. En del beställare går ett steg längre och väljer Svanenmärkt virke.

— I Århus ville man inte använda traditionellt tryckimpregnerat trä i konstruktionen. Projektet diskuterade materialvalet i över ett år innan det togs beslut om att satsa på vårt miljöklassade virke, säger Jens Hamlin, vd för OrganoWood, en ganska ny spelare bland landets virkesleverantörer av impregnerat trä.

OrganoWood har satsat på en utpräglad miljöprofil. Företagets trallvirke som kan användas i Svanenmärkta byggen och som använts i Århus, är behandlat med kiselämnen under högt tryck i stället för med kopparsalter och andra träskyddsmedel som i traditionellt tryck-impregnerat trallvirke.

— Det ger en vacker silvergrå nyans som kommer fram i en naturlig process, säger Jens Hamlin.

Patric Pettersson arbetar som marknadschef i Sverige för norska Talgø, som liksom OrganoWood är en leverantör av produkter i impregnerat trä. Han ser liknande trender som Jens Hamlin. Talgøs storsäljare är Møre Royal, en produkt som ökat i efterfrågan år efter år.

— Vi erbjuder 50 års rötskyddsgaranti, det är en av de längsta garantierna på träbaserade produkter på marknaden. Kunderna uppskattar också att våra produkter håller färgen på ett väldigt bra sätt, säger Patric Pettersson.

Inom den offentliga sektorn är miljöbedömda produkter i princip ett krav. Ett exempel på verksamheter där kraven är extra strikta är kommuner med egna fastighetsbolag för förskolor och skolor.

Men offentliga miljöer är inte de enda bygg - projekten utomhus där miljöhänsyn väger allt tyngre. Både Jens Hamlin och Patric Pettersson har också märkt ett ökat miljöintresse hos många hemmafixare, trots att prislappen kan handla om det dubbla för materialinköpen.

— Många privatkonsumenter tycker att det ger en bättre känsla att satsa på miljöklassat virke, säger Jens Hamlin.

Förutom miljötrenden tror han att den starka hemmafixar- och renoveringstrenden som drivit försäljningsökningen i byggbranschen de senaste 20 åren kommer att hålla i sig — fast utvändigt i stället för invändigt.

— Nu har man renoverat klart invändigt och ställer siktet till utsidan istället. Trenden är att man vill ha samma känsla som inomhus med estetiska och hållbara material. Fler och fler vill också skaffa pool eller badtunna, en grillhörna, en lounge och ibland också en pergola. Allt detta gör att altanerna växer. Patric Pettersson inflikar:

— Samtidigt som kunderna är villiga att lägga mer pengar på sina uterum är de väldigt måna om att välja hållbara material som kräver så lite underhållsinsats som möjligt.

Han framhåller också att många kunder i dag har tydliga önskemål när det gäller designen av uterummen. Trenden går mot stramare uttryck, som i den moderna funkisstilen.

— Vi märker en ökad efterfrågan på trall- och altantillbehör med fasade och rätvinkliga kanter istället för runda former. Även möjligheten att få en yta med rätt nyans från början tilltalar många kunder, säger Patric Pettersson.

Fortfarande är traditionellt impregnerat trallvirke det dominerande materialet på den svenska marknaden. Förespråkarna framhåller gärna att ämnen som arsenik är borta sedan länge och att de träskyddsmedel som används i dagens tryckimpregnerade produkter är godkända av Kemikalieinspektionen och EU:s biocidförordning.

Den långa livslängden gör också att tryckimpregnerat virke ger minst miljöpåverkan om man tittar på produktens hela livscykel, enligt bransch - organisationen Svenska Träskyddsföreningen