Du har inga varor i din kundvagn
Skruva trall |

Skruva trall

Rätt skruv till trallen.

Altanbygget ska dra igång. Då är det lätt att bara plocka åt sig ett par kartonger med texten ”trallskruv” från hyllan på byggvaruhuset. Men det är värt besväret att stanna upp några minuter och fundera. Rätt typ av skruv är nämligen en avgörande förutsättning för att bygget ska bli hållbart.

Planering

Ju mer avancerad konstruktion, desto angelägnare är det att planera för god kvalitet och hållbarhet. Då spelar valet av skruv en viktig roll. Idag väljer allt fler att bygga mer eller mindre avancerade altaner – större yta fler etage, fler trappor, fler räcken. Planering är – som oftast – a och o. Ett trädäck på 250 kvadratmeter ställer helt andra krav än ett på 50 kvadrat. Ingen altan är den andra lik och konstruktionen har stor betydelse.

Placering

Förutom att planera själva konstruktionen är det också viktigt att ta hänsyn till var bygget sker rent geografiskt. Det svenska klimatet utsätter materialet för påfrestningar. Ibland är det 30 minus och ibland 30 plus. Trä är ett levande material som i högsta grad påverkas, det sväller och krymper. Byggs altanen nära havet blir den också mera utsatt, särskilt på västkusten där det är fuktigt och blåsigt. Ett sådant klimat ökar risken för korrosion. Då är rostfri skruv ett måste. Samma sak gäller för ett altandäck runt en utomhus pool. En sak som de flesta aldrig tänker på är stadsluften. Den är smutsigare och ofta mer fylld av partiklar och föroreningar vilket utsätter skruvarna för risken att korrodera. Om konstruktionen blir svajig efter en tid, är det lätt att dra slutsatsen att skruvarna var av dålig kvalitet. Men det kan faktiskt vara så att man helt enkelt inte valde rätt skruv från början.

När du sätter igång

Lägg inte brädorna dikt an varandra när du monterar – använd till exempel ett blad av tumstocken som avstånd mellan varje trallbräda. Lägg trallen med 3–8 mm mellanrum beroende på träslag och bredd på trallen. Använd gärna distanskilar så att samtliga brädor får samma luftspalt. Det lilla avståndet gör att det finns utrymme för virket att svälla. När virket sväller utsätts skruven för stor sidokraft. om inte utrymmet finns kan skruven i värsta fall gå av.

Tumregeln är att skruven ska tränga in lika långt i båda bitarna som ska skruvas samman. Skruva trallbrädorna så att skruvarna kommer att ligga i raka rader. Räkna med en skruvåtgång på ungefär 35 skruvar per kvadratmeter. Skruva inte ner skruven för djupt, aldrig djupare än en mm under brädans yta. Hela skruvskallens ovansida ska vara synlig.

Välj rätt skruv

Virkets tjocklek Skruvlängd
22 mm 42 mm
28 mm 55 mm
34 mm 70 mm
45 mm 115 mm

Virkets bredd Regelavstånd Antal skruv/m2
95 mm 600 mm 34 st
120 mm 600 mm 28 st
140 mm 600 mm 24 st

Att tänka på

Storlek
Det går till på ungefär samma sätt att bygga en altan på 20 kvadratmeter som en på 200 kvadratmeter. Men ju större altan desto större rörelser i konstruktionen. Därmed ökar också påfrestningarna på skruven. Välj en kraftigare skruv när du bygger stort.

Miljö
Stora variationer i temperatur och fuktighet innebär stora påfrestningar genom att konstruktionen krymper och sväller om vartannat. Miljöer nära havet ställer andra krav än inlandsområden. Västkusten med sitt fuktiga och blåsiga väder kräver bättre rosttålighet än insjö- eller östersjömiljöer. Den som bygger i stadsmiljö måste ta hänsyn till luftföroreningarna som ökar risken för korrosion.

Fukt
Om du bygger altanen runt en pool ska du alltid välja rostfri eller rostfri syrafast trallskruv. Skälet är naturligtvis att området kring poolen utsätts för betydligt mer och koncentrerad väta än normalt. om du bygger en brygga är det ännu viktigare att du använder rostfria skruvar.

Träslag
Välj en rostfri eller rostfri syrafast trallskruv om du bygger en altan med ett hårt, exotiskt träslag. Dessutom måste du förborra och försänka skruven. Tänk också på att grovt virke kräver skruv med större diameter.

Sprickor
Risken att virket spricker finns alltid. Risken är givetvis större när du skruvar nära ändarna i brädan. Därför har vissa tillverkare speciella ändskruvar, som ska minska risken att virket spricker.

SÅ HÄR GÖR DU KORREKTA INFÄSTNINGAR

Anders Bengtsson har arbetat som säljare och ansvarig för region Väst inom ITW Construction Products i tio år. Här är hans bästa tips för infästning vid trallbygge.

VÄLJ RÄTT DIMENSION PÅ SKRUV

En tumregel är att skruven ska vara dubbelt så lång som det du ska fästa. Så en 45 millimeters trall ska fästas med 90 millimeters skruv. Diametern på skruven behöver också anpassas efter vald trall och regel. (Se Svenskt Trä:s rekommendationer).

VÄLJ SKRUV OCH BESLAG MED RÄTT ROSTSKYDDSKLASS

Tänk på vilken miljö skruven ska användas i vid montage. Utomhus ska man använda skruv i minst serviceklass 3 (C4). Vid kusten eller kustnära rekommenderas istället rostfri A4– klassad skruv Västkusten

  • 0–5 km A4 (syrafast rostfri)
  • 5–10 km A2(rostfri)
  • >10 km Outdoor C4 (ytbehandlad för utomhusbruk) Östkusten
  • 0–2 km A4
  • 2–4 km A2
  • >4 km Outdoor C4

SE TILL ATT REGELSTOMMEN BLIR BRA

Grunden är viktig. Planera och mät noga innan bygget påbörjas. Tänk på att beslag ofta är dolda och svåra att inspektera när bygget är klart, vilket gör det ännu viktigare att infästningarna blir rätt från början

ANVÄND BITS AV BRA KVALITET

Bits finns precis som skruv i olika kvaliteter och utföranden. Välj bits av god kvalitet och som passar till din skruv.

ANVÄND ALLTID SYRAFAST SKRUV VID TRALL AV ÄDELTRÄ

Hårdträ som ceder, ek och cumaro innehåller syror som kan bryta ned skruven. Vid infästning i ädelträ ska därför alltid rostfri syrafast skruv användas.

HA RÄTT AVSTÅND MELLAN TRALLBRÄDORNA

Trallen behöver utrymme för att både kunna krympa och svälla. Om avståndet är fel kan skruven gå av när träet rör sig. (Se Svenskt Trä:s tabeller).

FÖRBORRA INFÄSTNINGAR NÄRA ÄNDEN PÅ TRALLEN

Genom att förborra minskar risken för att träet spricker.

FÖLJ ALLTID ANVISNINGAR OCH REKOMMENDATIONER

Följ anvisningar från ritningar och från infästnings- och virkesleverantörerna. Detta gäller både antal och dimension för all infästning och byggbeslag. (Se också Svenskt Trä:s rekommendationer gällande montering av trall).

Rätt skruv på rätt plats

ITW Construction Products infästningslösning NKT Fasteners har ett brett sortiment av skruv och spikskruv för olika tillfällen.

Spun + A4

En träskruv med kullerförsänkt huvud som kan användas till stommen på altanen men även till trall. Syrafast rostfri.

SPUN®+, CLIMATE®-G3

Träskruv med en speciell ytbehandling som i genomsnitt klarar 2 000 timmar i saltspraytest.

DECK + A4

Standardskruv för byggen i havs nära lägen och för hårdträ. Syrafast rostfri. Finns i varianter för automatiska skruvdragare.

DECK + A2

För impregnerad trall i områden som inte påverkas av salta hav. Rostfri men ej syrafast.

Deck HE + för hårdare träslag

En speciell trallskruv för hårda träslag. Denna skruv är syrafast rostfri och ger en stark infästning som syns mindre tack vare det lilla huvudet. Skruven är utformad med två typer av gängor.

DECK + Outdoor

Träskruv av järn, ytbehandlad med rostskydd. Ett billigare alternativ till de rostfria skruvarna. Finns i varianter för automatiska skruvdragare.