Du har inga varor i din kundvagn
Trall till balkongen |

Trall till balkongen

Är du trött på att ha en balkong med ett kallt och trist betonggolv? Lägg på ett trallgolv för en skönare känsla och snyggare utseende. Här får du tips och rekommendationer vad du bör tänka på.

Storleken på balkongen för konstruktionen nedan är beräknad på cirka 3x1,2 meter. Börja med att bygga en ram av impregnerad regel, till exempel 34x70 som du skruvar själva trallen i. Du bör även lägga reglar emellan med avstånd beroende på vilken typ av trall du väljer, se beskrivning om CC-avstånd nedan.

Produktval

Ett bra val för underlag till infästning av trallen är en impregnerad regel, till exempel 34x70 som man lägger tvärs mot fasaden med cirka 40 cm CC (centrum till centrum, dvs avståndet från mittdelen på ena regeln till mittdelen av andra). 40 cm CC lämpar sig för trall av dimension 22x95 och 60 cm CC vid dimension 28x120.

Sedan är det dags att skruva fast trallen. Här kan man till exempel använda 22x95 impregnerat tallvirke som man lägger längs med fasaden med cirka 5 mm mellanrum mellan varje trallbräda. Det är nödvändigt att ha ett visst mellanrum mellan trallbrädorna, annars finns det risk att dessa sväller för mycket när det blir fuktigt. Använd ett lämpligt mått för detta så får du samma avstånd mellan alla trallbrädor.

Den här konstruktionen är fullt tillräcklig för att hålla golvet stadigt och gör att golvet inte svikta när du möblerar.

De vanligaste trallvirket är en grön eller brun impregnerad trall 28x120, NTR AB klassad. För att få ett mer exklusivare intryck kan du välja att köpa ett trallvirke av ett exklusivare trä eller av trä med olika behandlingar för längre hållbarhet och annat utseende.

Eftersom ytan inte är så stor på en balkong så kommer kostnaden inte att påverkas så mycket.

Beijers trall av sibirisk lärk är obehandlad och innehåller inte några tillsatser av kemikalier, den är också mycket tålig mot röta. Ett annat alternativ är Cumaro trätrall som har enastående hårdhet och hållbarhet. Väljer du att ha den obehandlad så kommer den få en vacker silvergrå nyans med tiden, annars underhåller du den med träskyddslasyr vartannat år. Vill du ha en helt underhållsfri trall finns också alternativet att köpa vår komposittrall. Titta igenom Beijers sortiment av trall så hittar du säker något som passar dig, vi har Sveriges bredaste utbud av trall.

Ett annat alternativ är att köpa färdiga trallrutor, till exempel 80x80 cm, skyddsimpregnerade i furu, som du hittar i våra välsorterade butiker. Dessa kan du själv pussla ihop. Trallrutorna är färdigspikade rutor av tralläkt vilket gör arbetet mycket enkelt då det bara är att lägga rutorna direkt på plats. Till detta ändamål behöver du inte lägga en ram först.

Trallväljaren

Passa på att prova vår Trallväljare som hjälper dig att mängdberäkna och välja rätt sorts trall. Du kan även skriva ut eller maila listorna till oss så hjälper vi dig.

Till Trallväljaren >>