Du har inga varor i din kundvagn

Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Det är lätt att tappa bort sig i skruvdjungeln om man inte är hundra på vad det är man riktigt är ute efter. Oavsett vad det är du ska bygga ihop, är ditt skruvval av största vikt för att resultatet ska bli bra och hålla. Därför är det viktigt att du vet vad du köper och varför. 

Vi ska guida dig genom många av de namn du kan hitta på skruvar i vår bygghandel så att du enklare vet vad det är du är ute efter.

Några ord i samband med skruvnamn du kommer att springa på är till exempel ytbehandlingen och korrosivitetsklassen. För att förstå dessa tar vi upp dem lite snabbt här nedan:

1

Korrosivitetsklass (Rostskyddsklass)

En skruvs rostskydd benämns med någon av dessa 5 klasser; C1, C2, C3, C4 och C5 där C1 är lägsta klassen och C5 högsta.

C1: Skruvar med denna klass är endast till för utrymmen inomhus/uppvärmda där risk för rost är liten. Ska ej användas utomhus! Exempel på skruvar kan vara spånskiveskruv och gipsskruv.
C2: Denna klass går att använda utomhus – men till mycket strikta miljöer. Miljön om man använder dessa utomhus ska vara lantlig och ej luftförorenad. Använder man den inomhus ska den inte användas i uppvärmda utrymmen. Det kan exempelvis vara lagerlokaler och idrottshallar.
C3: Rostskyddet håller en måttlig nivå och används med fördel utomhus – dock ej i kustnära miljöer. Går även bra att använda i inomhusmiljöer som produktionsbyggnader för ex. bryggeri.
C4: Denna klass håller ett högt rostskydd och används till de flesta miljöer utomhus. Vanligt att hitta i denna klass är trallskruven.
C5: Skruvar med denna höga rostskyddsklass används ofta i tuffa miljöer med höga nivåer av luftfuktighet. När du bygger trall nära pool är denna typ av klass bra att använda.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 1


2

Vanliga ytbehandlingar

Rostfritt stål A2: Motsvarar korrosivitetsklass C4.

Rostfritt stål A4: Motsvarar korrosivitetsklass C5.

Elförzinkade: Används inomhus då den inte har ett högt korrosionsskydd, utan i detta fall är ytbehandlingen gjord mer på skruvens utseende. Alltså inte skapad med bra förutsättningar för fukt. Används den utomhus ska den endast vara i skyddad miljö.

Varmförzinkade: Skruven har doppats i flytande zink och får ett lager på minst 35 μm (35/1000 mm), vilket ger ett kraftigt korrosionsskydd och är skapad för att klara av fukt. Bra för användning utomhus och mycket tuffa miljöer.

CorrSeal: Motsvarar korrosivitetsklass C4.

Zincotech®Au: Motsvarar korrosivitetsklass C4.

 

Stäng steg 2

Lär dig skruvarnas benämningar

Nedan raddar vi upp alla skruvbenämningar du kan hittar i vår ehandel och i våra butiker. Med en kort introduktion för korrosivitetsklass och ytbehandlingar ovan, kommer du kunna veta exakt vad det är du är ute efter.

Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Ankarskruv (benämns även Beslagskruv): Ankarskruven använder du när du när du ska fästa byggbeslag i träkonstruktioner och är anpassad efter just detta. En ankarskruv har alltid samma längd och diameter men kan vara anpassat för olika miljöer. När du ska montera byggbeslag ska du alltså kolla efter vilken korrosivitetsklass och vad för ytbehandling den har. 

Se vårt utbud av ankarskruv >


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Betong- och Lättbetongskruv: Precis som namnet förtäljer så använder du denna typ av skruv/ar för att skruva i betong och andra material som lecablock och lättbetong. För vanlig betongskruv behöver du oftast förborra ett hål som är exakt så stort som skruvens, eller enklast använder plugg. Lättbetongskruvarna går oftast att skruva utan att förborra.
Arbeten där dessa skruvar används kan vara för att fästa saker i betong såsom byggreglar exempelvis vid utbyggnad, maskiner, rör, med mera.

Se vårt utbud av betong-/lättbetongskruv >


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Gipsskruv: Även här berättar benämningen ganska snabbt när du använder dessa typer av skruvar - vid montering av gips eller uppsättning av saker i gipsväggar. Dock finns det lite olika varianter för vad du ska använda när. Det finns exempelvis både inomhus- och utomhusgips och olika typer av hårdhet/material av gipsskivor och skruvar därefter. Det finns även olika skruv för olika underlag du ska fästa gipsskivor i, mot ex. trä eller stål. Korrosivitetsklass för gipsskruv för utomhusbruk är vanligtvis C4.

Se vårt utbud av gipsskruv >


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Maskinskruv: Denna skruvtyp ser lite annorlunda ut mot en vanlig skruv då den inte är spetsig. Den fästs vanligast genom att du förborrar. Vanligaste montering är att fästa metalldelar eller andra hårda material säkert mot varandra i till exempel maskiner, fordon eller konstruktioner.

Se vårt utbud av maskinskruv >


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Montageskruv: Montageskruven är väldigt mångsidig och du hittar den i flera varianter och utföranden – både för inomhus- och utomhusbruk. Den har ett större huvud vilket gör att det inte skruvas ned i materialet du fäster. Vanligt att använda vid till exempel köksmontering och annan typ av inredning. Utomhus kan den användas till exempelvis vid montage av skivmaterial mot trä eller stålregel.

Se vårt utbud av montageskruv >


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Plåt- och balkskruv: Inom denna kategori hittar du olika typar av skruvar men med samma slutresultat – vid fästning av plåt mot trä. Inom kategorin hittar du bland annat:

  • Farmarskruv till olika typer av montering av byggplåt – exempelvis plåttak. De finns med sin sexkantskalle eller en mer estetiskt utformad skalle för att den inte ska synas lika mycket.
  • Fasadskruv/plåtskruv/byggplåtskruv som fäster plåtfasad mot träregel.
  • Fönsterbleckskruv för montering av fönsterbleck vid fönster.
  • Rännkroksskruv för montering av hängrännor.
  • Vingborrskruv för montering av exempelvis trä eller spånskivor mot stålreglar.

Se vårt utbud av plåt- och balkskruv >


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Sexkantskruv: Denna typ av skruv är trubbig och monteras i förborrade hål tillsammans med mutter och bricka. Namnet på skruven beskriver huvets sexkantiga form och fästs med insexnyckel manuellt/skiftnyckel eller med en skruvdragare. Detta gör dem lättare att vrida åt hårdare.

Se vårt utbud av sexkantskruv >


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Spån- och Listskruv: Spånskruvar kan användas till spånskivematerial såsom golvspån, plywood, board och vanliga spånskivor och kännetecknas av sin skarpa spets som enkelt skruvas in i hårda skivmaterial. Vanligast är att använda dessa för inomhusbruk men finns även för utomhusbruk med montering både för trä- och stålregel.
Golv- och listskruv används när du monterar panel, lister, socklar, MDF och golv mot trä- och stålreglar inomhus.

Se vårt utbud av spån- och listskruv >


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Trallskruv: Trallskruven känner du till och det kan tyckas enkelt att gå in och köpa skruv för att montera ihop din trall. Och visserligen passar de mesta trallskruvarna för de flesta trallbyggena. Däremot finns det en hel del varianter som är bra att känna till beroende på hur du bygger din trall, storleken, material och var geografiskt. Bygger du till exempel i tät stadsmiljö med mycket avgaser behöver du en skruv med högra korrosionsskydd – minst klass C4 eller Rostfri skruv A2 eller A4. Bygger du nära vatten/pool där det alltjämt är fuktigt är Rostfri syrafast A4 eller klass C5 (måste vara rostfri dock) den skruv du ska använda.
Det finns även valet att bygga med dold trallskruv, och smidigast då är att använda rekommenderade verktyg och bits för just den skruven du väljer.

Se vårt utbud av trallskruv >


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Träskruv invändigt: Används när du ska bygga med trä inomhus såsom innervägg, dörr, trägolv fönster, funkar även i andra trämaterial såsom spån och MDF. Utformade för att självborra in i träet utan att ge sprickor. Dessa går även att fästa tyngre saker med i gipsväggar så länge du använder plugg. Det du kan märka tydligast på dessa skruvar är huvudtypen. De brukar finnas i tre varianter: nedsänkt (skruvas ända ned i virket), kullrigt (sticker ut) eller kullerförsänkt huvud (försänkt huvud till kanten).

Se vårt utbud av träskruv invändigt >


Skruvarnas namn, ytbehandling och korrosivitetsklass - Vet du vad det står för?

Träskruv utvändigt: Används för träkonstruktioner utomhus. Utformade för att självborra in i trä/hårdare trämaterial utan att ge sprickor. Används för kraftigare/starkare konstruktioner och här kan man springa på namn som:

  • Fransk träskruv eller Big Dog (börjar bli vanligare än fransk träskruv) är en grov skruv som ger mycket bra hållfasthet.
  • Konstruktionsskruv brukar vara extra långa skruvar.

Se vårt utbud av träskruv utvändigt >