Du har inga varor i din kundvagn
Privat Företag

RAW Listverk

RAW - Listverk RAW Listverk

FÖR VARJE LIST FINNS DET ETT BEHOV

Ibland är det en specifik längd eller en viss nyans. Oavsett finns flera profiler, nyanser och längder hos Beijer.

Vi har utökat sortimentet och all list finns nu i bland annat vitt (NCS 0502) utförande, vilket är helt i linje med att snickerier och inredning i helvitt blir mer vanligt.

Broschyr RAW Listverk

Vilken list passar ditt hus? Se tidstypiska lister:

Listverk RAW hög kvalitet

Vi kompromissar aldrig med kvalitén. Alla lister överensstämmer med aktuella normer och är dessutom noga utvalda för att passa det nordiska klimatet.

SOCKEL FURU VENTILERAD HELVIT
Bredd (mm) 56,0   Tjocklek (mm) 14,0   Längd (mm) 4200,0   Färg Helvit
Bredd (mm) 
56.0

Tjocklek (mm) 
14.0

Längd (mm) 
4200.0

Färg 
Helvit
Raw
KVARTSSTAV FURU HELVIT
KVARTSSTAV FURU HELVIT
Finns i flera varianter
Bredd (mm) 
9.0

Tjocklek (mm) 
21.0

Längd (mm) 
2400.0

Färg 
Helvit
Raw
FODER FURU HELVIT
Foder kan användas till inramning av dörröppningar och fönster.
Finns i flera varianter
Bredd (mm) 
56.0

Tjocklek (mm) 
9.5

Längd (mm) 
2400.0

Färg 
Helvit
Raw
SOCKEL FURU 15X69MM ALLMOGE VITMÅLAD
Sockel kan användas som list mellan golv och vägg.
Finns i flera varianter
Bredd (mm) 
69.0

Tjocklek (mm) 
15.0

Längd (mm) 
2400.0

Färg 
Vit
Raw

ETT SORTIMENT SOM MÖTER ALLA BEHOV

På Beijer har vi ett stort sortiment utav lister, här hittar du vad du behöver oavsett vad ditt projekt kräver. Vårt sortiment utvecklas hela tiden för att passa efterfrågan för renovering, vid nyproduktion, om- och tillbyggnad.

RAWs breda sortiment och höga kvalitet är väl ansett hos professionella byggare.

Brett sortiment RAW Listverk
Listverk RAW hög kvalitet

De flesta av RAWs lister är certifierade med FSC® och/eller PEFC
Genom att välja dessa certifieringar kan du veta att skogarna där listerna kommer från hanteras på ett hållbart sätt, men också att de människor som lever och verkar i dessa områden har det bra.

KLACKFODER FURU HELVIT
Klackfoder kan användas till inramning av dörröppningar och fönster där viss nivåskillnad uppstått.
Finns i flera varianter
Bredd (mm) 
56.0

Tjocklek (mm) 
21.0

Längd (mm) 
3600.0

Färg 
Vit
Raw
FODERSET FURU HELVIT
Finns i flera varianter
Bredd (mm) 
56.0

Tjocklek (mm) 
12.0

Längd (mm) 
2200.0

Färg 
Obehandlad

Modell 
1 Sida
Raw
SALNINGSLIST FURU 19X27MM HELVIT
Bredd (mm) 27,0   Tjocklek (mm) 19,0   Längd (mm) 2400,0   Färg Helvit
Salningslist kan användas som påbyggnad till karm.
Bredd (mm) 
27.0

Tjocklek (mm) 
19.0

Längd (mm) 
2400.0

Färg 
Helvit
Raw
1 st = 2.4 M
M
st
YTTERHÖRNLIST FURU HELVIT
YTTERHÖRNLIST FURU HELVIT
Finns i flera varianter
Bredd (mm) 
27.0

Tjocklek (mm) 
33.0

Längd (mm) 
2500.0

Färg 
Helvit
Raw
SMYGLIST FURU HELVIT
SMYGLIST FURU HELVIT
Finns i flera varianter
Bredd (mm) 
27.0

Tjocklek (mm) 
8.0

Längd (mm) 
2400.0

Färg 
Helvit
Raw

SÖKER DU TIDSTYPISKA LISTER?

Medvetenheten kring byggnadsvård och miljö gör att vi ser en ökad efterfrågan på unika lister och oavsett ditt behov på stil kan vi ordna det åt dig!

Vi har i alla tider påverkats utav olika trender och stilar. Invändiga snickerier och lister såsom dörr- och fönsterfoder, golvsocklar och taklister har genomgått många förändringar mellan sekler/decennier. De sätter en stark prägel på stilen i hemmet och därför alltid varit viktiga detaljer.

Vi har tidigare t.ex. upplevt epoker som: Snickarglädje (eller Sekelskifte som man ofta benämner det), Jugend, Nationalromantiken, 20-talsklassicism, Funktionalism, Folkhem, Designglädje och Energispar. Ett urplock av dem kan ni se exempel på nedan.

Hitta tidsenliga foder / golvlister

Med foder ramar du snyggt in dina dörrar och fönster i den stil som passar dig och ditt hus bäst. Den funkar även lika bra till att täcka springan mellan karm och vägg som kan uppstå.

Det finns många olika utföranden och profiler att välja mellan. Stilmässigt bör fodret passa och skapa ett enhetligt uttryck ihop med övriga lister och väggbeklädnad.

Se lister nedan från olika epoker, klicka på varje årtal/list för att läsa mer.

Tidsepoker foder / golvlist

1890-1900 talet
SNICKARGLÄDJE

Epoker lister RAW

Snickarglädje: Denna tidsperiod benämns ofta som ”sekelskifte”. Det blev trendigt med olika sorters panel och figursågade detaljer. Invändigt blev det vanligt med höga och profilerade socklar. Även sk tredelade socklar blev vanligare.
I slutet på denna period kom JUGEND stilen in. Mjuka böljande former och inspiration från växt- och djurriket kännetecknar stilen. Dekor skulle till exempel se handgjord ut. Fortfarande vanligt med höga och profilerade socklar, men de fick ofta en rundare form.

1910-talet
NATIONALROMANTIKEN

Epoker lister RAW

Nationalromantiken: Under 1910-talet hämtades inspirationen från äldre byggnadstradition. De trendigaste fasaderna gjordes av mörkbrunt tegel, timmer eller spån. Fönstren skulle vara småspröjsade även om man kunde göra stora glasrutor. Golvsocklar fortsatte att vara profilerade och relativt höga jämfört med dagens socklar.

1920-talet
20-TALSKLASSICISM

Epoker lister RAW

20-talsklassicism: Inspirationen under 1920-talet kom från antikens flera tusen år gamla tempel. Särskilt fasaden runt ytterdörren utformades gärna som gaveln på ett antikt tempel. Trendiga fasader var putsade eller klädda med stående locklistpanel. Golvsocklar fortsatte att vara profilerade och relativt höga jämfört med dagens socklar.

1930-1960 talet
FUNKTIONALISMEN

Epoker lister RAW

Funktionalismen: Det var på 1930-talet som funkisen kom till Norden. I andra länder kallas samma stil för modernism. funktionen styrde utformningen. Taken skulle vara flacka och fasaderna släta utan dekor. Lister blev utan profil och något lägre än tidigare, men fortfarande högre än dagens släta lister.

Folkhem: Även på 1940-talet byggdes villor i funkisstil. Men formerna blev mer traditionella och mjukare. Det var nu man började studera hur bostäder användes och detaljerade byggnormer började tas fram. Lister fortsatte att vara vanliga utan profil och som på 30-talet något lägre än tidigare, men fortfarande högre än dagens släta lister.

Designglädje: 1950-talet var formgivningens decennium. Villorna skulle ha ett tilltalande utseende och samtidigt vara praktiska att bo i. Fortfarande var byggandet hantverksmässigt. Exklusiva material som teak och kopparplåt användes gärna. Lister fortsatte ofta att vara i funkisstil men med något klenare dimensioner än tidigare.

På 1960 talet utvecklades byggandet och blev mer rationellt med prefabricerade delar, vilket passade bra med estetiken. Detaljer på fasaderna fick ofta grova dimensioner och enkla former. Fortsatt enkla former och klena dimensioner var vanligt på lister.

1970-2000 talet
ENERGISPAR

Epoker lister RAW

Energispar: Utseendet på 1970-talets villor påverkades av den energikris som rådde. Nya hus fick mindre fönster och tjockare ytterväggar än tidigare. Fönsterluckor blev modernt även om de bara var för syns skull. Stora takfall och djupt neddragna tak är typiskt 70-tal. Listerna fortsatte att vara med enkla och släta former och klena dimensioner, men påverkades starkt av 70-talets färgtrender och mörkbruna laserade lister var vanligt i trendigt inreda bostäder. Även profilerade lister i allmogestil återkom under 70- och 80 talet, men i smalare dimensioner än tidigare.