Du har inga varor i din kundvagn
Privat Företag

Granbarkborrarna sätter press på byggsektorn

Torkan gör det svårt att bekämpa granbarkborrar

Vad vi utmärker från 2023 redan är att det leder mot att bli en lika torr sommar som 2018. Eftersom skadedjuret granbarkborre trivs vid torka angriper de lätt granar som stått i långvarig torka och hittills ser det inte lovande ut. Tyvärr vid perioder av torka så blir det svårare och nästintill omöjligt att bekämpa granbarkborre och arbete med avverkning av gran i och med brandrisken.

Skogsindustrierna

Därmed sätter granbarkborrarna press på byggsektorn. Enligt en ny marknadsrapport, ”Så går det för skogsindustrin”, från Skogsindustrierna  lyfter man de konsekvenser som riskeras bli från en varm och torr sommar. Risken för brist på sågade trävaror ökar och Skogsindustrierna menar på i sin rapport att byggbranschen behöver våga mer till att använda blånat virke*. Här menar man på eftersom risken för granbarkborreangrepp ökar med torka och bekämpningen och avverkningen avtar – kommer det virke som blir avverkat när vädret väl tillåter vara till stor del blånat virke. 

Marknadsanalytikern för trävaror på Skogsindustrierna menar på att en attitydförändring och insikter behövs för att få in det blånade virket på marknaden som en användbar produkt, både för byggsektorn och bland konsumenter. Det krävs mer kunskap om hur det kan användas gentemot vanligt trävirke och det blir en viktig del för att både ta vara på råvaran från skogen så effektivt som möjligt och som en del till att klara klimatmålen.

Läs pressmeddelandet i sin helhet från rapporten här: ”Barkborrar sätter press på det europeiska byggandet”

Skogsindustrierna

*Vad är blånat trä?

När en granbarkborre angriper ett träd så ger den även tillgång för spridning av svamp och sporer, vilket i sin tur ger blåa missfärgningar till virket. Man har sett en stor ökning av detta virke hos sågverken. Det är i sig en fullgod produkt – men är svår att sälja både i Sverige och Europa.

Kan man använda det som vanligt trävirke?

Till stor del, men inte riktigt i samma utsträckning. Eftersom blånaden gör att virket tar upp fukt lättare, ska detta inte användas för en konstruktion där det riskerar bli fuktigt. Såsom till fasad, fönster, takinbrädningar och liknande. 


Läs mer om blånat virke från Skogsindustrierna: ”Synen på blånat konstruktionsvirke behöver förändras”

Hur ser du på att byggbranschen skulle börja använda blånat virke?