Du har inga varor i din kundvagn
Privat Företag

Arbete på väg - Steg 1.1, 1.2 och 1.3

Kursen Arbete På Väg – Steg 1 utgår från Trafikverkets kompetenskrav och riktar sig till alla som arbetar med vägarbete eller liknande, oavsett om det är byggande, underhåll eller drift.

Längd: 1 dag
Giltighetstid: 5 år
2,500.00 kr

Enligt Nollvisionens synsätt måste mänskliga misstag tolereras i trafiken, men konsekvenserna av misstagen får inte leda till att människor dödas eller skadas.

Som väghållare (vägägare) eller väghållningsmyndighet är man ansvarig gentemot trafikanterna, enligt Väglagen och Plan- och Bygglagen, att ens vägnät är trafiksäkert även då man måste reparera, underhålla eller bygga väg. Detta innebär att Trafikverket och kommunerna har detta ansvar. Därför kräver de nämnda myndigheterna att den personal som hyrs in för att sköta nämnda arbetsuppgifter har den utbildning och kompetens som krävs för att sköta detta i väghållningsmyndighetens namn.

Vägarbete kan sägas vara alla de typer av arbete som utförs av väghållaren eller dennes entreprenör.
Är man tveksam kan man ställa sig tre frågor. Är det något som jag gör:

  • på vägen eller för vägen?
  • bredvid vägen eller i vägen?
  • över vägen?

Svarar man ja på någon av frågorna är det ett vägarbete som man utför.

För vem?

Kursen vänder sig till anställda och entreprenörer som utför vägarbeten, oavsett om det rör sig om byggande, underhåll eller drift. Till exempel: entreprenadföretag, åkerier, i vissa fall elektriker som sysslar med kabelläggning eller reparationer längs vägen, riv- och saneringsföretag, kommuner med flera.

Svarar man ja på någon av frågorna är det ett vägarbete som man utför.

Målet med kursen

Att deltagarna efter genomförd utbildning ska ha kunskaper om de föreskrifter som Trafikverket, kommunerna och Arbetsmiljöverket har som krav, hur eget och andras uppträdande kan påverka trafiksäkerheten vid vägarbeten.

Program

Utmärkning av vägarbetsplatser ska ske enligt de föreskrifter som Trafikverket, kommunerna och Arbetsmiljöverket gett ut. I denna utbildning tar vi upp både synen på säkerheten vid vägarbetet på både det statliga och kommunala vägnätet. Utbildningen uppfyller alla de krav som Trafikverket ställer på personal som utför arbete på väg. Kommunerna har egna regler då de är egna myndigheter.
Vi går igenom:

  • Nollvisionen och modernt trafiksäkerhetsarbete
  • Trafiksäkerhet och arbetsmiljövillkor
  • Det egna uppträdandet och hur det kan påverka säkerheten (värderingar, attityder, beteende, risker)
  • Trafikantens uppträdande och hur det kan påverka säkerheten
  • Ansvar och ansvarsfördelning vid vägarbete
  • Grundläggande säkerhetskrav
  • Fordonsutmärkning i väghållningsarbete
  • Enkla grundregler för utmärkning av fast vägarbetsplats
  • Kraven och villkoren för det egna uppträdandet på vägen
  • 15 kontrollfrågor

Våra utbildare

Svensk Uppdragsutbildnings Arbete På Väg – steg 1-utbildning genomförs av erfarna instruktörer från branschen med stor pedagogisk förmåga.

Certifikat/intyg

Certifikat utfärdas av Svensk Uppdragsutbildning och rekommenderas av Trafikverket och kommuner att gälla i fem år. Andra krav kan förekomma i enskilda upphandlingar från väghållaren.

Statistik

Från 2003 och fram till idag har cirka 3 000 personer skadats vid vägarbetsplatser. Av dessa omkom 50 personer och 450 skadades så svårt att de inte kommer att bli helt friska igen. 5 av de 50 döda var vägarbetare.

Ingår i kursen

Material, certifikat och intyg.

Vad säger lagar och regler?

Trafikverket kräver att man har den utbildning och kompetens som krävs för att trafiksäkerheten ska upprätthållas vid vägarbetsplatser. Detta gör man i tre steg där steg 1 har så kallade understeg.
Steg 1 innebär:

  • 1.1 är en allmän grundkurs som alla måste ha för att få vistas på en vägarbetsplats.
  • 1.2 är en kurs för de som ska framföra ett väghållningsfordon på en vägarbetsplats, såsom en personbil, lätt lastbil, lastbil, traktor, hjullastare, grävmaskin, vägvält, asfaltsläggare med mera.
  • 1.3 ger behörighet att utföra drift och underhållsarbeten samt planering och projektering. Den som innehar kompetens enligt Steg 1.3 får även biträda den som har kompetens enligt Steg 2.2, vilken är den utmärkningsansvarige.

Sammantaget motsvarar steg 1.1, 1.2, och 1.3 delvis det som tidigare kallades APV 1+2.

Trafikverkets krav på arbetsmiljö och säkerhet:
» Arbetsmiljö och säkerhet – Arbete på väg
» Kompetens för arbete på väg, APV
» Viten vid arbetsplatskontroller