Du har inga varor i din kundvagn
Privat Företag

SKRÄDDAT FÖR SMÅ OCH STORA

SKRÄDDAT FÖR SMÅ OCH STORA |
Varenda takstol som tillverkas hos Jensens Byggkomponenter är skräddarsydd till någon av företagets många kunder.

Fackverk, pulpet, A-takstol, ramverk, takås och sax. Det finns många olika typer av takstolar, den bärande konstruktionen i ett yttertak. Fråga någon av de sex killarna på Jensens Byggkomponenter, de är experter på takstolar och bygger tusentals av dem i trä varje år, i en mängd olika varianter.

— För enplansvillor är fackverk vanligast och för 1,5-planshus gör vi mest ramverkskonstruktion. För stora byggen blir det stolptakstolar. Det finns en uppsjö varianter. Det är sällan vi gör samma sak två gånger, säger Joakim Magnusson, som är platschef.

Bakom den lågmälda grå plåtfasaden i ett industriområde väster om Trelleborg döljer sig en proffsig takstolsproduktion som varit igång i mer än 30 år. Jensens Byggkomponenter har allt från privatpersoner till de stora byggjättarna som kunder. Mestadels görs takstolarna åt mindre byggfirmor med 5—15 anställda samt husbyggare. De flesta av kunderna finns i södra Skåne inom en tiomilsradie, men det händer att företaget även levererar till kunder i andra delar av Sverige och till byggen i Danmark.

— Vi levererar gärna längre, och vi håller på att sätta upp fraktavtal för linjetrafik. Tanken är att kunna försörja alla Beijeranläggningar med takstolar.

För att kunna ta fram ett kostnadsförslag behöver Jensens Byggkomponenter minst en A-ritning. När företaget får en order begärs K-ritningar och andra dokument som behövs in från kunden. Därefter gör företaget noggranna hållfasthetsberäkningar och tar fram konstruktionsritningar. Från offertens godkännande till leverans tar det cirka fyra veckor. Varje takstol stämplas med en CE-märkning, en del av EU:s produktlagstiftning.

— CE-märkningen är otroligt viktig. Utan den går det inte att sälja takstolar. Varje år kommer en konsult från statliga Rise och kontrollerar att vi tillverkar takstolarna efter konstens alla regler. Vi håller väldigt hög kvalitet, killarna gör ett fantastiskt jobb.

Ute i produktionen står Mats Hassel vid en av de två sågarna. Från konstruktionsritningen genereras en kaplista i form av en datafil som skickas till sågen. Mats Hassel placerar den fem meter långa regeln i sågen. Virket sågas av i vinkel i bägge ändar varefter han lägger den överst i högen med färdigsågat material. Med sina 17 år på företaget är han den som varit här längst.

— Vi har sågat upp till åtta meter långa reglar som mest. Det bästa med det här jobbet är att vi kan stå inomhus och jobba, vi slipper snålblåsten och kylan.

När reglarna är sågade ska de monteras ihop med hjälp av plåtar. Reglarna läggs på ett stabilt ställbord som står på ett plåtgolv och pressas därefter samman. Plåtarna som håller ihop träreglarna pressas med 30 tons tryck. Det är viktigt att plåtarna kommer på exakt rätt ställe för att hållfastheten ska bli den rätta. Det tar mellan en kvart och en timme att ställa en takstol i mallen.

— Att sätta ihop en takstol är det roligaste momentet. Då ser man att det blir något av det vi gör, säger Jan Hansson, som är utbildad snickare.

Ingen takstol är för liten eller för stor, men den kan vara för lång. Då får den delas upp i sektioner. Den längsta som Jensens Byggkomponenter har tillverkat var 26 meter. Den var till en skola i Simrishamn och fick levereras i två delar.

— De behöver delas för att de ska gå att transportera på lastbil under vägviadukter, förklarar Joakim Magnusson.

I den stora produktionslokalen ryms två sågstationer, två presstationer och en väggblocksavdelning. Förutom takstolar tillverkas nämligen även väggblock eller väggelement, som snabbt kan monteras ihop ute på ett husbygge.

— I dag levererade vi 20 tremeters-sektioner till en kund, men vi kan tillverka upp till tio meter långa väggblock. Allting vi gör är skräddarsytt efter kunds önskemål och gällande regler, säger Joakim Magnusson.

När det gäller väggelement tillverkar företaget prefabstommar, bjälklag, miljöhus och förråd, gavelspetsar, kupor och lågenergiväggar. En komplett stomleverans kan bestå av bjälklag, ytterväggar och tak.

— Det går att få ett hus färdigkapat, så att kunden själv spikar ihop det. Då blir husbyggaren av med allt spill. Vi ritar, konstruerar, kapar, märker upp, packar samt levererar en färdigkapad stomsats till dig som byggare direkt ut till arbetsplatsen. Packat och klart, ungefär som ett möbelpaket från Ikea.

Hösten 2018 köptes Jensens Byggkomponenter av Beijerkoncernen och är numera ett dotterbolag.

— För oss är det en fördel att tillhöra en koncern, det känns tryggare. För våra kunder är det bra eftersom vi får betydligt bättre virkespriser nu, vilket gör att vi erbjuder riktigt konkurrenskraftiga priser. Men det allra bästa med oss är kvaliteten och leveranssäkerheten, vi har aldrig missat en leverans.

På de tre åren som Joakim Magnusson varit anställd har servicegraden ökat och produktionen fördubblats.

— Men vi stressar aldrig igenom ett jobb. Vi är alltid noggranna med kvaliteten som är A och O för oss, säger han.

Prefab får Roslagen att blomstra

Prefabfabriken vid Beijers filial i Grisslehamn växer så det knakar. Regionens byggentreprenörer får hjälp med kassetter till väggar, golv och tak i en stark win-win-lösning.

Många byggfirmor måste säga nej till jobb eftersom de inte har snickare så att det räcker. Beijers filial i Grisslehamn, i Norrtälje kommun norr om Stockholm, erbjuder därför en kompletterande produktionsanläggning för prefab.

– När vi hjälper till med produktionen blir våra kunder effektivare och kan därför ta in fler jobb. En traditionell hantverkare omsätter material för ungefär 300 000 kronor per år. När vi rycker in med våra prefab-lösningar ökar omsättningen till 500 000 kronor. Även vi gynnas förstås, och duktiga snickare med flerårig erfarenhet får bekväma jobb inomhus vid ergonomiska arbetsplatser. Det är en win-win-lösning för alla inblandade, säger filialchef Robert Andersson.

Det finns stora tidsvinster att göra när kassetter till väggar, golv och tak produceras inomhus och levereras till byggplatsen.

– Det tar 1,5 timme att bygga en meter yttervägg i vår fabrik. Samma jobb tar snickaren sex timmar att göra på plats, konstaterar Robert Andersson. För sju år sedan arbetade sex personer på byggvaruhuset i Grisslehamn. I dag är de 19 anställda, varav 8,5 tjänster finns i butik och inom logistik och 10,5 tjänster i prefab-produktionen. Av dessa arbetar två på heltid med att avlasta hantverkarna med administration som bygglovsritningar och dokumentation.

– Vi arbetar i 3D CAD-program och många entreprenörer och slutkunder uppskattar den överblick de kan få när de sitter vid våra datorer, säger Robert Andersson. (Läs mer om 3D-arbetet på sidorna 18–20.)

Prefab-lösningarna levereras till en rad olika byggprojekt. Friggebodar, förskolor, radhuslängor och äldreboenden i flera våningar är några exempel.