Du har inga varor i din kundvagn
Privat Företag

MÄNSKLIG FAKTOR BAKOM MÅNGA OLYCKOR

MÄNSKLIG FAKTOR BAKOM MÅNGA OLYCKOR |
Byggbranschen är landets mest skadedrabbade bransch. Varje halvtimme skadas en byggnadsarbetare allvarligt på sin arbetsplats. Felaktiga attityder och bristande kunskap ligger bakom många av tillbuden.

Arbetsskador är en stor utmaning för byggbranschen. Varannan byggnadsarbetare använder inte sin skyddsutrustning fullt ut och orsaken är såväl mänskliga faktorer som brist på utbildning. Det, och mycket mer, visar rapporten Säker arbetsplats från företaget Skydda. Rapporten är ett resultat av drygt 700 webb- och telefonintervjuer med byggnadsarbetare och skyddsombud som gjordes under november och december 2018.

— Den stora utmaningen ligger i att få till en beteendeförändring på alla nivåer. Det gäller att stärka och uppmuntra goda beteenden, inse värdet av ständiga påminnelser, skapa system för rapportering samt lyfta fram konsekvenserna av en dålig säkerhetskultur. Produkterna finns och viljan finns, det är beteendet som måste ändras, säger Martin Hagström, kundansvarig på Skydda.

På frågan om varför den personliga skyddsutrustningen inte alltid används svarade 36 procent av respondenterna att det är jobbigt att bära med sig all skyddsutrustning. En fjärdedel ansåg sig inte ha kunskap om hur utrustningen skulle användas och ungefär lika många tyckte det var svårt att veta vilken skyddsutrustning som skulle behövas för olika arbetsmoment.

— Det är arbetsgivarnas ansvar att informera och utbilda, och byggnadsarbetarnas ansvar att följa reglerna kring säkerhet och att rapportera skador och incidenter, säger Martin Hagström.

Enligt rapporten upplever endast cirka två tredjedelar av byggarbetarna att ledningen arbetar med utbildning och kunskap för att motverka skador på arbetsplatsen och 80 procent efterfrågar mer utbildning.

— Förutom utbildning krävs övningar och att man skapar rutiner. I dag bygger man bort många risker, men till sist handlar det om människor och deras val, konstaterar Martin Hagström.

En något överraskande insikt som rapporten ger är att det råder stora skillnader i hur å ena sidan byggnadsarbetarna och å andra sidan skyddsombuden uppfattar läget. Hälften av byggarbetarna uppger att de använder sin skyddsutrustning fullt ut, medan skyddsombuden anser att nästan tre fjärdedelar av arbetarna använder utrustningen fullt ut.

När det gäller skadetyper har skyddsombuden bilden av att skärskador är i särklass vanligast och svarar för hälften av skadorna, medan byggnadsarbetarna anger att fallskador är vanligast, tätt följt av skärskador, maskin- och verktygsrelaterade skador samt skador som uppstår i samband med att något ramlar, tippar eller välter.

— Vi blev lite förvånade över den här skillnaden. Många byggare ser mindre skador som en del av jobbet, vilket naturligtvis är fel. Alla tillbud ska uppmärksammas, säger Martin Hagström. Hans slutsats av rapporten är att säkerhetsfrågorna måste få högre prioritet.

— Byggföretagen bör tillsätta en person eller grupp som är ansvarig för att diskussionerna om säkerhetsfrågor hålls igång och att de ansvariga ges förutsättningar att bedriva ett bra arbete. Notera att det inte handlar om att springa till affären och köpa skydd, det handlar om att höja medvetandet och kompetensen hos alla på företaget. Alla ska kunna vara trygga på jobbet, säger Martin Hagström.

TALANDE STATISTIK

34 procent av alla olyckor i byggbranschen klassas som allvarliga.
60 procent av de allvarliga olyckorna har lett till medicinsk invaliditet.
47 procent använder inte sin personliga skyddsutrustning fullt ut.
32 procent testar sin personliga skyddsutrustning dagligen, resten mer sällan eller inte alls.
20 procent anser att de själva har huvudansvaret för att säkerhetsrutinerna på arbetsplatsen följs.
80 procent efterlyser mer utbildning inom personligt skydd.
Källa: Rapporten Säker arbetsplats från Skydda

Beijer och Skydda i samarbete

Fakta/Skyddsprodukter

Skydda har analyserat Beijers målgrupp och satt samman ett sortiment skyddsprodukter (se nästa sida) som passar allt från enmansföretaget till den stora byggjätten.

– Vi har tagit fram ett enkelt, tryggt och attraktivt sortiment och tanken är att vem som helst ska kunna gå in i någon av Beijers butiker och hitta det den behöver och vill ha. Vi har dessutom utbildat Beijers butikspersonal i skyddsutrustning så att de kan ge goda råd om skillnaderna mellan olika produkter, hur de fungerar och vilken produkt som passar till vilket hantverk, säger Martin Hagström, kundansvarig på Skydda.

HÖRSELKÅPA 412RDB ZEKLER PAKET INKL BATTERI LADDARE
Bärutförande 
Hjässbygel

Modell 
412RDB
Zekler
SKYDDSGLASÖGON 36  GRÅ LINS LINS HC/AF GRÅ SKALM ZEKLER
Lätta skyddsglasögon i stilren design med tunna skalmar.
Linsfärg 
Grå

Färg ram 
Färglös
Zekler
ARBETSHANDSKE GUIDE 26 HP 10
Handskstorlek 
10.0
Guide
HALVMASK BASIC PACK SR 900 SUNDSTÖM M
Storlek 
M

Antal i förp. (st) 
1
Sundström