Du har inga varor i din kundvagn

Använd rätt infästning

Rätt infästning vid olika typer av trallbyggen är väldigt viktigt för hållbarheten och funktionen. Nedan delar vi bra information och rekommendationer.
Det är också bra att du kollar det produktblad som tillkommer för den trallsort du funderar på att bygga med. Där finns även information för montering och vad du behöver för infästning.


VÄLJ RÄTT DIMENSION PÅ SKRUV

En tumregel är att skruven ska vara dubbelt så lång som det du ska fästa. Så en 28 millimeters trall ska fästas med 55 millimeters skruv. Diametern på skruven behöver också anpassas efter vald trall och regel. (Se Svenskt Trä:s rekommendationer).

SE TILL ATT REGELSTOMMEN BLIR BRA

Grunden är viktig. Planera och mät noga innan bygget påbörjas. Tänk på att beslag ofta är dolda och svåra att inspektera när bygget är klart, vilket gör det ännu viktigare att infästningarna blir rätt från början.

ANVÄND BITS AV BRA KVALITET

Bits finns precis som skruv i olika kvaliteter och utföranden. Välj bits av god kvalitet och som passar till din skruv.

VÄLJ SKRUV OCH BESLAG MED RÄTT ROSTSKYDDSKLASS

Tänk på vilken miljö skruven ska användas i vid montage. Utomhus ska man använda skruv i minst serviceklass 3 (C4). Vid kusten eller kustnära rekommenderas istället rostfri A4– klassad skruv

Västkusten

  • 0–5 km A4 (syrafast rostfri)
  • 5–10 km A2(rostfri)
  • >10 km Outdoor C4 (ytbehandlad för utomhusbruk)

Östkusten

  • 0–2 km A4
  • 2–4 km A2
  • >4 km Outdoor C4

ANVÄND ALLTID SYRAFAST SKRUV VID TRALL AV ÄDELTRÄ

Hårdträ som ceder, ek och cumaro innehåller syror som kan bryta ned skruven. Vid infästning i ädelträ ska därför alltid rostfri syrafast skruv användas.

HA RÄTT AVSTÅND MELLAN TRALLBRÄDORNA

Trallen behöver utrymme för att både kunna krympa och svälla. Om avståndet är fel kan skruven gå av när träet rör sig. (Se Svenskt Trä:s tabeller).

FÖRBORRA INFÄSTNINGAR NÄRA ÄNDEN PÅ TRALLEN

Genom att förborra minskar risken för att träet spricker.

FÖLJ ALLTID ANVISNINGAR OCH REKOMMENDATIONER

Följ anvisningar från ritningar och från infästnings- och virkesleverantörerna. Detta gäller både antal och dimension för all infästning och byggbeslag. (Se också Svenskt Trä:s rekommendationer gällande montering av trall).