Du har inga varor i din kundvagn

Trall till altan och uteplats

Trall till altan och uteplats |

Trall till altan och uteplats


När du väljer trallvirke till din altan eller uteplats finns det lite olika saker du kan fundera på innan, och det är helt enkelt vad som är viktigast för just dig. En hög kvalitet, lågt underhållsbehov, prisklass, utseende, miljömärkning eller kanske popularitet? Saker som kan behöva tas i akt kan även vara var i Sverige du bor, klimat och i vilket läge trallen ska placeras. Prata gärna med en Beijersäljare om du behöver råd kring ditt val.


Vilket virke är bäst till altan?

Välja trall

Det är svårt att säga vad som är bäst utifrån vad du förväntar dig av trallen. Läs gärna våra rekommendationer nedan kring vad du känner är viktigast vid köp av trall.
Läs gärna mer här om det trallvirke Beijer säljer och dess egenskaper.


Välj virke efter prisklass

Känner du att priset på trallen behöver stå i fokus, det som ligger i topp och som är en av de vanligaste virkessorterna folk köper är tryckimpregnerad furu.
Tryckimpregnerad furu: Ett av de populäraste valen vid trallbyggen, vilket både har att göra med att det är hållbart och billigare än annan typ av trall. Den finns i grön eller brun nyans som bägge får ett gråare utseende med tiden. Hos Beijer hittar du olika typer av impregnerad trall, såsom tryck-, linax- och royalimpregnerat. Se utbudet här.

Men det är brun eller grön tryckimpregnerad trall som ligger lägst prismässigt. Räkna gärna på din trall och virkesval: här.


Välj virke efter miljömärkning

Är miljömärkningen på virket det du tänker på först när du köper? Nedan lyfter vi några sorter som är lite snällare mot miljön. När vi ger rekommendationer gällande detta ser vi till certifierat virke, Miljömärkningar och Miljöbedömningar. Läs mer om dessa här .

Att välja svenskt trä är så klart bäst för miljön då de inte behöver den långa transporten från andra länder. Samtidigt är det bra att välja virke från certifierat trä vilket hjälper till att skapa ett hållbart skogsbruk och med hänsyn till sociala förhållanden. Trallvirke vi säljer certifierat och miljöklassat är exempelvis:
Kärnfuru, OrganoWood, Sibirisk Lärk och Värmebehandlad furu - som alla klassas som mer miljövänliga virkessorter pga typ av impregnering och certifiering.


Välj virke efter underhållsbehov

När det kommer till underhållsbehov är faktiskt de flesta varianter väldigt tåliga och kräver relativt lite underhåll, förutom årliga tvättar för att hålla dem fina och fräscha. Dock skiftar det en del mellan virkestyperna. Extra långa behandlingsintervaller har t.ex. värmebehandlad ask, OrganoWood, komposit, kärnfuru, Cumaru och royal/linaximpregnerad furu och dessa kräver endast rengöring. Dock kräver de behandling om man vill hålla kvar en brun färg, annars kommer de få en gråare färg med tiden. Detta har däremot inget med hållbarheten och göra utan endast designmässigt.
Mer om underhållsbehov av olika typer av trallvirke kan du läsa mer om här.


Välj virke efter hållbarhet/slitstyrka

Vill du ha ett extra hållbart och tåligt träslag med hög kvalitet? De flesta av våra virkessorter har både lång hållbarhet och är tåliga. Vissa har dock en högre grad av bägge delar. Sådant trallvirke brukar ligga lite högre i prisklass men ger mycket för pengarna. Läs mer om våra rekommendationer kring dessa nedan.

Tryckimpregnerad furu har mycket hög beständighet men krävs att all splintved är impregnerad ända in till kärnan.
Royalimpregnerad furu är en kvalitetstrall där försegling som blir med olja reducerar fuktupptag i trävirket, svällning, krympning och sprickbildning och ger en formstabil produkt över tid.
Kärnfuru är beständigt i sig med dess höga innehåll av kärnved av furu. Med behandling blir förbättras och förstärks både träveden och ytan.
Värmebehandlad furu har en mycket bra motståndskraft mot svamp- och rötangrepp i och med en termisk modifieringsprocess där näringskedjor som gör svampangrepp möjliga bryts utan tillsatser av kemikalier.
Cumaru är ett helt organiskt material som har en mycket god beständighet mot röta.
OrganoWood har en lång hållbarhet och ett väldokumenterat rötskydd.

Hur mycket trall behöver jag?

Välja trall

Du kan räkna ut hur mycket trall du behöver till ditt bygge i vårt beräkningsverktyg: Trallväljaren

Har du tänkt bygga altan med 40 kvm? När du väljer ett virke som tryckimpregnerat furu kan kostnaden då ligga på ungefär 20 000 kr – 21 000 kr. Då får du även medräknat bjälklag och tillbehör som trallskruv, plintar och annat som kan behövas till för att det ska bli komplett (ej verktyg).

Mängd trall som du behöver till 40 kvm är på ett ungefär:
- Sort ->Trall 28X120 Impregnerad Klass AB 4,2M
- Åtgång: 8,2 lpm per kvm (Lpm = Löpmeter per kvadratmeter)
- Resultat: 8,2 x 40 = 328 lpm (79st)

Detta resultat kan du sedan välja olika mycket kvm eller annat virke och det kommer visa en annan summa och åtgång preciserat på just dina val. Känner du dig osäker på vad något betyder eller annat i Trallväljaren du vill ha hjälp med – hör gärna av dig så hjälper vi på Beijer dig!


Vad kostar 15, 20, 40, 50 eller 100 kvm trall?

Välja trall

Det kan vara skönt att ha ett litet hum om hur mycket just din nya trall till altanen eller uteplatsen kan kosta. Det beror såklart på hur stort du ska bygga, vilket typ av virke och hur mycket du behöver. Allt från 15 kvm till 100 kvm virke är vanligt att trallbyggen har behov av. Se ungefärliga kostnader nedan med Trall 28X120 Impregnerad Klass AB 4,2M som förvalt virke (Detta kan du testa dig fram bland virke och dimensioner här i Trallväljaren):

15 kvm:

Mängd trallvirke och kostnad

Totalsumma med bjälklag och grund med plintar = cirka 10 000kr – 11 000kr

 

20 kvm:

Mängd trallvirke och kostnad

Totalsumma med bjälklag och grund med plintar = cirka 11 000kr – 12 000kr

 

40 kvm:

Mängd trallvirke och kostnad

Totalsumma med bjälklag och grund med plintar = cirka 21 000kr – 22 000kr

 

50 kvm:

Mängd trallvirke och kostnad

Totalsumma med bjälklag och grund med plintar = cirka 28 000kr – 30 000kr

 

100 kvm:

Mängd trallvirke och kostnad

Totalsumma med bjälklag och grund med plintar = cirka 55 000kr – 60 000kr



Testa även själva vårt beräkningsverktyg för trallbygge: Trallväljaren
OBS! Här kan du som ovan nämnt själv ställa in vilka dimensioner du vill ha på trallen, typ av virke eller välja andra typer utav trallskruv. Våra uträkningar ovan är endast en fingervisning för att hjälpa er se en ungefärlig åtgång och kostnad.

 

Vanliga frågor vid altanbygge

Förutom virkesval eller prisklass så finns det lite andra saker som kan komma upp när man ska bygga nytt. Det är såklart hur man får bygga och om det kräver något bygglov. Det är bra att inte missa att tänka på dessa för att undvika osämja eller annat.


Måste man ha bygglov för att bygga altan?

Välja trall

Oftast så behöver du inget bygglov, men detta beror helt på storlek och utförande på altanen eller uteplatsen. Det är alltid bäst att höra vad som gäller i den kommun man bor i, men det hör inte till vanligheterna att bygglov krävs. De fall det kan behövas kan vara om den räknas som en ny- eller tillbyggnad till huset. Läs mer detaljerat om detta hos Boverket.


Hur stor altan eller uteplats får man bygga på sin tomt?

Välja trall

Vill du undkomma ett bygglov får inte altanen vara högre än 1,8m, den måste byggas max 3,6 m från din bostad och minst 4,5 m från en grannes tomtgräns.


Hur nära tomtgräns får man bygga, hur ska jag tänka?

Välja trall

Regler säger inte närmare än 4,5m. Det är viktigt att man visar hänsyn till sina grannar och finns det ingen annan möjlighet att bygga altan en nära en tomtgräns bör du diskutera detta med grannar först och helst få en skriftlig medgivande om att det är godkänt. Varför detta krävs är för att både din nya altan kan skymma utsikt/soltillgång eller vara ett störande moment vid byggnation. Även detta kan du ta del av mer detaljerat hos Boverket.