Du har inga varor i din kundvagn

Skruvguide till ditt altanprojekt

Skruvguide till ditt altanprojekt |
Använd rätt skruv på rätt plats.

1: Rätt val av infästning för montering av bärlina

Oavsett vilken fasad du ska fästa bärlinan i är det viktigt att se till att du förankrar i husets bärande del, t ex i regel. Nedan kan du läsa mer om vad du bör tänka på, beroende på vilken fasad du har.

Träfasad

Om bärlinan ska fästas i en träfasad, använd t.ex. en träskruv med sexkantsskalle, en modern version av den traditionella franska träskruven. Med den träskruven får du ett starkare montage, och mindre risk för sprickbildning vid skruvning.

Använd: ESSVE träskruv med sexkantsskalle. Finns i längderna 45 –150 mm.

Tegel/håltegelfasad

Att fästa bärlinor i tegelfasader som är bärande, går oftast utan problem. Är det däremot en skalmur måste du ta reda på hur stor belastning den är byggd för att klara. Montage i de nedre lagren är mindre riskfyllt, men ska bärlinan fästas högre upp, måste du vara försiktig. I vissa fall kan det vara bäst att fästa bärlinan i husets stomme istället. Använd en fasadplugg.

Använd: FISCHER fasadplugg SXR-T. Finns i längderna 100 –140 mm.

Lättbetong/lättklinkerfasad (Leca®, Siporex®, blåbetong etc)

I lättbetong-/lättklinkerfasad kan samma lösning användas som i fasader av Tegel/håltegel. Ytterligare ett infästningsalternativ är försänkt lättbetongskruv. Detta alternativ kan skruvas rakt in i lättbetong-/lättklinkerfasaden, d v s ingen förborrning krävs.

Använd: FISCHER fasadplugg SXR-T. Finns i längderna 100 –140 mm.

Djupare förankring ger bättre draglastkapacitet.


Betongfasad

Det mest tacksamma materialet att fästa bärlinan i är betong. Tänk på att nyare grunder är beklädda med en frigolitsarg som kan se ut som betong. När du borrar märker du att det bara är ca 1 cm är betong, följt av ca 10 cm frigolit. Därefter kommer det återigen betong och du måste därför se till att förankra bärlinan i det inre betonglagret. Vi rekommenderar fasadplugg SXR-T eller varmförzinkad Expanderbult FBNII.

Använd: FISCHER fasadplugg SXR-T. Finns i längderna 100 –140 mm.

2: Till vinkelbeslag/hålplattor/balkskor

För ett snabbt och korrekt montage av vinkelbeslag, hålplattor och balkskor rekommenderar vi ankarskruv framför ankarspik. Det är dock viktigt att inte ”överdra” skruven. TX20 bits krävs. Använd ankarskruv.

Använd: ESSVE Ankarskruv. Finns i längden 40 mm.
Använd: VSB Beslag/Ankarskruv. Finns i längderna 32 mm och 40 mm.
Använd: ITW Ankarskruv. Finns i längden 40 mm.

3: Skarvning och ändskruvning

Vid skarvning av reglar och vid ändskruvning av stomme, är det viktigt att välja en skruv med lite kraftigare dimensioner. Eftersom en trästomme alltid rör sig, kan en för klen dimension äventyra livslängden och styrkan hos infästningen. För reglar, använd Essve träskruv med sexkantsskalle och vid ändskruvning, Raptor försänkt träskruv.

Använd: ESSVE träskruv med sexkantsskalle. Finns i längder 45 –150 mm.
Använd: RAPTOR försänkt träskruv. Finns i längder 40 –120 mm.
Använd: ESSVE försänkt träskruv. Finns i längder 30 –300 mm.

4: Till montage i berg och sten

Rätt val av infästning för montage av stolpskor i sten eller berg är ankarmassa.

Använd: FISCHER ankarmassa.