Du har inga varor i din kundvagn

Lägga nytt trallgolv

Lägga nytt trallgolv |

Trallvirke är vanligtvis hållbart i många år – det gör det varken helt säkert att klara sig från röta eller annat som orsakar att golvet kanske behöver läggas om så småningom. Det betyder dock inte att det behöver bli ett alltför svårt eller kostsamt arbete.

Ibland krävs det att man behöver byta ut sitt nuvarande altangolv – kanske för att det har murknat eller helt enkelt för att det blivit slitet och du vill ha ett nytt och fräsch. Oavsett orsaken betyder det inte att hela stommen behöver bytas ut. Det behöver du dock antingen undersöka själv eller ta hjälp av en hantverkare för att se så ingen röta tagit skada på stommen.


Steg för steg - lägga nytt altangolv / trall

Gör så här:


1

Montera isär

Montera försiktigt isär nuvarande trallgolv – se till att inte stommen tar skada. För spikad trall - demontera försiktigt med kofot/bräckjärn och hammare. Är trallen tidigare fäst med skruv använder du skruvdragare om skruvens skick tillåter det.



Nästa steg >
Stäng steg 1

2

Nuvarande stomme

Undersök stommen själv eller ta hjälp av hantverkare. Känn i virket med en kniv för att se om det är hårt eller ruttet.

Är stommen frisk? Bra då kan du återanvända denna för att lägga det nya altangolvet på.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 2

3

Virkesval

Sedan är det bara att välja vilket typ av virke du vill använda, detta kan du göra enkelt med vårt verktyg Trallväljaren där du både får ett ungefärligt pris och mängd virke/skruv du behöver.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 3

4

Trallmontering

Efter detta gäller samma rekommendationer som för övrig trallmontering, vår byggbeskrivning av en hel altan kan du se här.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 4

5

Felaktig montering

Eftersom det visat sig vara vanligt att altangolv har monterats felaktigt och behövts göras om – har branschorganisationen Svenskt Trä år 2019 gått ut med nya rekommendationer om hur man monterar altangolv.

Se dessa kort beskrivet nedan:

  1. Stommen behöver skyddas från väta och fukt genom att lägga remsor av grundisoleringspapp och de bör hänga över golvbjälkarnas och/eller markreglarnas överkanter.
  2. Mät kant-till-kant avstånd. Från slutet på en trallbräda till slutet på en annan. Med en bräda på 120cm ska det vara 126 cm från kant-till-kant. Alltså lämnar det 6mm mellanrum mellan brädorna. För att veta just rätt mått till din dimension se mer hos Svenskt Trä genom att klicka på bilden nedan.

  3. För infästningar av trallskruv eller kamspik för samma dimension som ovan (120), sätter du dem 30mm från långsidorna. Vid stumskarven (delen på trallbrädan vid skarven) sätter du dem i stället 45mm. Allt trallvirke med bredd över 70 mm ska ha dubbel infästning.
  4. Se till att skruven inte skruvas för lång ned i brädan då risken är att det kan bli vattenfyllt vid regn/snö. Skruvhuvud bör vara i nivå med ytan så nära att du inte själv ska känna av den när du går.
  5. Stumskarvas ska göras så få som det bara går, men det är nästan omöjligt att inte få en enda om du bygger större. Vis skarvar så behöver du montera spikreglar vid varje sida av golvbjälken. Detta gör att du minskar risk för sprickor då du kan placera trallskruven bättre.
  6. Kom ihåg när du får skarvar, dessa ska alltid behandlas med fuktskydd för att motverka framtida risk för röta.
 

Stäng steg 5

Är trallgolvet färdiglagt? Då är det bara regelbundet underhåll som gäller

De flesta trallvirken har bra hållbarhet och rötskydd. Se dock till att sköta om den med rengöring och eventuellt underhållsarbetet med lasyr eller träolja. Detta gör du såklart för att kunna njuta av din altan många år framöver!