Du har inga varor i din kundvagn

Planering av ny brygga

Planering av ny brygga |

Planering av ny brygga


Att kunna ha en egen bygga är en lyxig detalj i tillvaron. Det finns dock en del saker man bör ta med i planeringen om en brygga ska byggas. Hur/var får man anlägga en brygga, behövs bygglov och bygger man annorlunda beroende på var i Sverige man bor? Dessa saker bör du ha koll på för att det ska gå så smidigt som möjligt. Vi vägleder dig i dessa frågor nedan.

 

Hur/Var får du anlägga en brygga?

Trots att du äger ett hus med sjötomt så finns det regler som gör att du inte får lägga till en brygga hur som helst. Orsaken till det är att våra stränder har lag om Strandskydd (finns i Miljöbalken kapitel om Skydd av områden) vilket innebär att 100m-300m från strandkanten åt bägge håll är skyddat. Kolla alltid med din kommun vad som gäller för din tomt eller för annan plats där bryggan planeras.
I vissa fall kan man få dispens för Strandskyddet, alltså om du har en godtycklig orsak för ditt planerade bryggbygge kan regeln ses över. Det är många fall kommunen eller länsstyrelsen som prövar sådana fall. Var alltså noga med att se över om området har Strandskydd och läs mer hos Boverket eller Naturvårdsverket om du funderar på att söka dispens.

Behöver du bygglov eller bygganmälan för att bygga en brygga?

Låt säga att du nu har fått dispens att bygga och anlägga en brygga, krävs det då ändå en bygganmälan eller ett bygglov? Har du fått dispens behöver du oftast inget bygglov eller bygganmälan om det gäller en mindre brygga. Dispensen godkänner ditt bryggbygge och är en bygganmälan i sig. Känner du dig ändå osäker så fråga gärna kommunen en extra gång om du ändå är i gång att söka svar om strandskydd eller dispens.

Behöver du bygga annorlunda beroende på var i Sverige du bor?

Hur du bäst konstruerar din brygga kan bero på var i Sverige du bor, men även utformning på området där bryggan ska anläggas. Det är mycket viktigt att ha detta i åtanke för att bryggan ska vara stabil och hålla så länge som möjligt.
Områden i norr utsätt för mycket mer och långvarig is än nedåt i landet, samtidigt som det på andra ställen blir hög och lågvatten och vidare finns det på andra ställen ohyra som mer än gärna tuggar i sig virket. Se till var området finns och planera därefter. Konstruktioner som finns är:

  • Brygga med stolpar: Byggs med fördel där botten är sand, grus eller dy.
  • Brygga på bockar: Byggs där botten är för hård för att få ned stolpar.
  • Fribärande brygga: Byggs med fördel vid branta vattenbryn och stenig botten.
  • Flytbrygga: Byggs ej för tung då den gynnas av att plockas upp vintertid.
  • Brygga med stenkista: Alternativ två till en botten som är hård och stenig.



När du känner dig bekväm med planeringen och att du har koll på vad du får och inte, läs gärna vår byggbeskrivning -> ”Bygga en brygga”. Här hittar du mer information om de konstruktioner som nämns ovan och hur du går till väga för att bygga dessa.

Du kan även läsa mer information hur Beijer kan hjälpa dig med material och verktyg inför just ditt bryggbygge här -> "Bryggor i trä - Bryggkoncept".