Du har inga varor i din kundvagn

Behandla trall

Behandla trall |
Sköt din trall, så håller den länge

Behandla trall


 

Måste du behandla ditt trädäck/tryckimpregnerad trall?

Om du sköter om din trall så håller den längre - oavsett om det är tryckimpregnerat virke eller inte! Rengör din trall regelbunden med vatten, såpa och skurborste. Undvik högtryck och roterande borste. För att förlänga hållbarheten rekommenderar vi att även behandla trallen enligt leverantörernas rekommendationer.

Allt trä grånar med tiden när det utsätts för sol och regn. Det går olika fort för olika träslag. Ofta är detta uppskattat och med tex kiselprodukter kan man, utöver kiselskyddet, påskynda gråningprocessen samt få trallen än mer silvergrå. Vissa uppskattar att ens trall får en gråare färg med tid och väder – men är man den som vill fortsätta ha det utseende den var vid montering bör man behandla trallen med jämna intervaller.

Måste du olja in din trall / altan varje år?

Svaret här är helt enkelt vilken typ av virke till din trall du har och hur du vill att din trall ska se ut. Som rekommenderat ovan finns det specifika kiselprodukter att behandla med för att snabba på en gråningsprocess. Men för att hålla den skyddad från att gråna är det bra att behandla i alla fall en gång per år. Men följ de råd som lyder till just den träsort du har på din trall / altan. Läs mer om detta nedan under varje trallsort.

Vilka produkter är bäst för behandling och rengöring av trall?

När du rengör din trall är det såpa du ska använda – populärt idag är att använda någon typ av såpa (exempelvis grönsåpa eller linoljesåpa) till sin altan. Det finns även rengöringsmedel som är specifikt framtaget för att rengöra trall med. För att undvika smutsig trall är det bra (men inte nödvändigt) att rengöra mer ofta än sällan.
En trall som inte blivit rengjord på länge kan behöva annat rengöringsmedel än såpa och du behöver då i stället använda någon typ av tralltvätt för att få bort det gröna (alger och mossa) som uppstått på trallen.
I bägge dessa fall använder du även vatten och en bra skurborste, såsom en sop- eller terassborste när du tvättar trallen.

Till behandling använder du i stället någon typ av träolja eller lasyr. Rör om noga innan du använder någon av behandlingarna, se till att trallen är rengjord och har torkat. Följ sedan instruktionerna som medföljer på just den produkt du använder.

 

Köp produkter

Se nedan information för hur man behandlar olika typer av trall/tryckimpregnerad trall.

Tänk även på detta innan du behandlar din trall:
- När du arbetar med tryckimpregnerat virke ska det helst torka minst en säsong innan någon behandling sker.
- Tänk på vädret när du planerar att behandla trallen - växlande molnighet är det som är bäst att arbeta i.
- Planera helst inte in behandling av trallen om det ska bli soligt eller regnigt. Detta kan göra att trallytan blir matt och fläckig.

Impregnerad furu

Behandla trall

För god hållbarhet och för att bibehålla ett vackert utseende rekommenderar vi att trallen årligen eller vid behov behandlas med TRÄOLJA CUPRINOL V BC. Det är dock ingen risk med att lämna trallen obehandlad. Det som kommer att hända då är att den genom UV-bestrålningen successivt kommer att anta en silvergrå nyans med tiden.

Brunimpregnerad trall

Behandla trall

Vill man behålla den ursprungliga färgen behöver trallen underhållas med en pigmenterad träolja.

Sibirisk Lärk

Behandla trall

För god hållbarhet och för att bibehålla kulör rekommenderar vi att trallen årligen eller vid behov behandlas med olja TERRASS- OCH TRÄSKYDDSLASYR(006759412). Lämnas trallen obehandlad kommer den succesivt genom UV-bestrålningen att anta en silvergrå nyans med tiden.

Vid rengöring av normalsmutsig trall används med fördel vatten, såpa och skurborste. Använd normalt vatten tryck (ej högtryck). Vid kraftig nedsmutsning samt innan behandling med träskyddslasyr rekommenderar vi rengöring med OSMO TRÄFÖRNYARE 2,5L (006913906) enligt fabrikantens anvisningar.

Tvätta inte golvet med roterande borste.

Kärnfuru

Behandla trall

För god hållbarhet och för att bibehålla ett vackert utseende rekommenderar vi att trallen årligen eller vid behov behandlas med TRÄOLJA CUPRINOL V BC. Då furans kärna har en begränsad upptagningsförmåga är det viktigt att träoljan påförs i ett tunt skikt samt att eventuellt överskott torkas upp.


Om trallen lämnas obehandlad kommer den efter exponering av solens UV-ljus med tiden anta en silvergrå kulör. Grånadsprocessen kan ske ojämnt på beroende på solexponering, skugga och möblering.

Vid rengöring av normalsmutsig trall används med fördel vatten, såpa och skurborste. Använd normalt vattentryck (ej högtryck). Vid kraftig nedsmutsning samt innan behandling med träskyddslasyr rekommenderar vi rengöring med OSMO TRÄFÖRNYARE 2,5L (006913906) enligt fabrikantens anvisningar.


Tvätta inte golvet med roterande borste

Värmebehandlad ask

Behandla trall

Termotrall Ask behöver inte behandlas, om man lämnar trallen obehandlad blir den efter en tid silvergrå. De naturliga färgvariationer som finns jämnar då också ut sig. Man kan välja att olja trallen för extra skydd och för att bevara kulören. Termotrall Ask ändrar snabbt kulör när den utsätts för väderpåverkan och ljus. Därför bör man om syftet med behandlingen är att bevara kulören olja trallen i direkt anslutning till monteringstillfället.

Rengör trallen regelbundet på ett så skonsamt sätt som möjligt för att minimera risken för påväxt av alger och mögel, högtryckstvätta aldrig trallen.

OrganoWood

Behandla trall

Vid nedsmutsning eller oönskad ytlig påväxt, tvätta trallen med Trärent (006580149/006580150). Efter tvätt rekommenderas att trallen behandlas med OrganoWood® 02. Träskydd (006589131). Tvätta inte golvet med roterande borste.

OrganoWood® modifierat trallvirke är naturfärgat. Virket kommer att åldras naturligt och få en vacker silvergrå nyans med tiden. Gråningsprocessen varierar beroende på väderförhållanden. Efter montering, behandla med OrganoWood® 02. Träskydd (006589131) en gång, inga andra ytbehandligar rekommenderas.

Återbehandla efter 2-3 år eller vid behov.

Royalimpregnerad furu

Behandla trall

Inga fettlösande eller kemiska medel får användas vid rengöring.

Royalimpregnerad furutrall är kvalitetstrall, klar att använda utan efterbearbetning efter montage. Produkten har unika egenskaper som är ideala för dig som inte vill lägga tid på underhållsarbete. Dock för att behålla kulör så bör trallgolvet behandlas vart 5-6 år eller vid behov med MøreRoyal® Trallolja, natur (900229397), brun (900229398) eller grå (900229399). Det är viktigt att trallgolvet tvättas noggrant, samt att ytan är torr innan ny olja läggs på. Överflödig olja ska torkas bort, då risk finns för mögelbildning i överflödig olja.

Tralldäcket rengörs gärna årligen eller vid behov med vatten, såpa och skurborste. Använd normalt vattentryck (ej högtryck eller högtryckstvätt). Inga fettlösande eller kemiska medel får användas.

 
Trall Royalimpregnerad

Linaximpregnerad furu

Behandla trall

Linax Natur kommer att få en vädergrå ton och oljan i det yttersta skiktet slits gradvis bort. Den som vill ha en vädergrå yta behöver inte olja förrän om 6-12 år beroende på klimatförhållanden. Underhåll görs med oljan Linax Natur, som är en helt klar och färglös olja. Önskar man pigmentera upp en vädergrå yta på Linax Natur kan man blanda lika delar av oljan Linax Natur samt oljan Linax Brun som man sedan påför virket.

Linax Brun har en mycket god färgbeständighet över tid, dock kommer det bruna färgpigmentet som på annat målat virke att blekas.

Linax Grå har en mycket god färgbeständighet över tid, dock kommer det gråa färgpigmentet som på annat målat virke att blekas.

Cumaru

Behandla trall

För god hållbarhet och för att bibehålla kulör rekommenderar vi att trallen årligen eller vid behov behandlas med Träskyddslasyr Cumaru 2,5L (900211737) enligt fabrikantens anvisningar. Lämnas trallen obehandlad kommer den succesivt genom UV-bestrålningen att anta en silvergrå nyans med tiden.

Vid rengöring av normalsmutsig trall används med fördel vatten, såpa och skurborste. Använd normalt vattentryck (ej högtryck). Tvätta inte golvet med roterande borste.
Vid kraftig nedsmutsning samt innan behandling med träskyddslasyr rekommenderar vi rengöring med OSMO TRÄFÖRNYARE 2,5L (006913906) enligt fabrikantens anvisningar.

Behandla trall

TRÄOLJA CUPRINOL 5L
SundaHus C-
Brandfarligt Klass 3
Traditionell färglös träolja
Typ 
Träolja

Kulör 
Opigmenterad

Volym (l) 
5.0
SundaHus C-
Brandfarligt Klass 3
Cuprinol
LINOLJA KOKT NITOR 1L 345
BASTA SundaHus A
Kulör 
Opigmenterad

Typ 
Träolja
BASTA SundaHus A
Nitor
ALTANVERKTYG 2-I-1
APPPLICERINGSDYNA
Längd (mm) 
265.0

Bredd (mm) 
85.0
ANZA
OrganoWood 01 Träskydd 1L
SundaHus B
Kiselbaserad grundbehandling som ger silvergrå yta och förlänger träets naturliga livslängd.
Kulör 
Ofärgad

Volym (l) 
1.0

Typ 
Förbehandlingsmedel
SundaHus B
Organowood
OrganoWood 02 Ytskydd 1L
SundaHus B
Harmful
Ger trä vattenavvisande egenskaper och en yta som är lättare att rengöra. Slutbehandling för ytor behandlade med OrganoWood 01 Träskydd.
Kulör 
Ofärgad

Volym (l) 
1.0

Typ 
Träolja
SundaHus B
Harmful
Organowood
YTSKYDD SIOO:X ALTAN PREMIUM STEG 2 1L
Harmful
Miljövänligt träskyddsmedel som ger en silvergrå träyta och motverkar smuts, mögel, alger och lätt röta.
Volym (l) 
1.0
Harmful
Sioo Wood Protection AB
TRÄSKYDD SIOO:X ALTAN PREMIUM STEG 1 1L
Miljövänligt träskyddsmedel som ger en silvergrå träyta och motverkar smuts, mögel, alger och lätt röta.
Volym (l) 
1.0
Sioo Wood Protection AB
FÖRTVÄTT SIOO:X
Harmful
Rengör extra utsatta och skadade Sioo:x-behandlade ytor som fått påväxt och kraftig smuts.
Volym/Innehåll (ml) 
1.0E-6
Harmful
Sioo Wood Protection AB
UNDERHÅLLSTVÄTT SIOO:X
Corrosive Harmful
Underhållsvätt håller träytan ren och fri från smuts samtidigt som träet förblir friskt med en fin, ljusgrå lyster i många år.
Volym/Innehåll (ml) 
1.0E-6
Corrosive Harmful
Sioo Wood Protection AB
TRÄSKYDDSLASYR SIB LÄRK 2,5L OSMO 722 TERRASS&TRÄSKYDD
Volym (l) 
2.5

Typ 
Lasyr/Bets

Kulör 
Pigmenterad Lärk
Osmo
TRÄFÖRNYARE OSMO M BORSTE 6609 2,5L
Volym/Innehåll (ml) 
2500.0
Osmo
GRÖN FRI 5 LITER MOT PÅVÄXT AV ALGER, MOSSA, LAV OCH MÖGEL
BETA SundaHus C-
Corrosive Environmental hazard Harmful
Effektiv mot alger och lav. För alla ytor utomhus såsom fasader, tak, marksten m.m.
Volym (l) 
5.0
BETA SundaHus C-
Corrosive Environmental hazard Harmful
Jape
TRALLBORSTE REDO 95
Bredd (mm) 
180.0
Jape
GRÖN FRI 1 LITER MOT PÅVÄXT AV ALGER, MOSSA, LAV OCH MÖGEL
BETA SundaHus C-
Corrosive Environmental hazard Harmful
Effektiv mot alger och lav. För alla ytor utomhus såsom fasader, tak, marksten m.m.
Volym (l) 
1.0
BETA SundaHus C-
Corrosive Environmental hazard Harmful
Jape
TRÄOLJA CUPRINOL V BC 4,65L
BASTA SundaHus B
Typ 
Träolja

Kulör 
Opigmenterad

Volym (l) 
5.0
BASTA SundaHus B
Cuprinol