Du har inga varor i din kundvagn

Skruva trall

Skruva trall |
Rätt skruv till trallen.

Altanbygget ska dra igång. Då är det lätt att bara plocka åt sig ett par kartonger med texten ”trallskruv” från hyllan på byggvaruhuset. Men det är värt besväret att stanna upp några minuter och fundera. Rätt typ av skruv är nämligen en avgörande förutsättning för att bygget ska bli hållbart.

Planering

Ju mer avancerad konstruktion, desto angelägnare är det att planera för god kvalitet och hållbarhet. Då spelar valet av skruv en viktig roll. Idag väljer allt fler att bygga mer eller mindre avancerade altaner – större yta fler etage, fler trappor, fler räcken. Planering är – som oftast – a och o. Ett trädäck på 250 kvadratmeter ställer helt andra krav än ett på 50 kvadrat. Ingen altan är den andra lik och konstruktionen har stor betydelse.

Placering

Förutom att planera själva konstruktionen är det också viktigt att ta hänsyn till var bygget sker rent geografiskt. Det svenska klimatet utsätter materialet för påfrestningar. Ibland är det 30 minus och ibland 30 plus. Trä är ett levande material som i högsta grad påverkas, det sväller och krymper. Byggs altanen nära havet blir den också mera utsatt, särskilt på västkusten där det är fuktigt och blåsigt. Ett sådant klimat ökar risken för korrosion. Då är rostfri skruv ett måste. Samma sak gäller för ett altandäck runt en utomhus pool. En sak som de flesta aldrig tänker på är stadsluften. Den är smutsigare och ofta mer fylld av partiklar och föroreningar vilket utsätter skruvarna för risken att korrodera. Om konstruktionen blir svajig efter en tid, är det lätt att dra slutsatsen att skruvarna var av dålig kvalitet. Men det kan faktiskt vara så att man helt enkelt inte valde rätt skruv från början.

När du sätter igång

Lägg inte brädorna dikt an varandra när du monterar – använd till exempel ett blad av tumstocken som avstånd mellan varje trallbräda. Lägg trallen med 3–8 mm mellanrum beroende på träslag och bredd på trallen. Använd gärna distanskilar så att samtliga brädor får samma luftspalt. Det lilla avståndet gör att det finns utrymme för virket att svälla. När virket sväller utsätts skruven för stor sidokraft. om inte utrymmet finns kan skruven i värsta fall gå av.

Tumregeln är att skruven ska tränga in lika långt i båda bitarna som ska skruvas samman. Skruva trallbrädorna så att skruvarna kommer att ligga i raka rader. Räkna med en skruvåtgång på ungefär 35 skruvar per kvadratmeter. Skruva inte ner skruven för djupt, aldrig djupare än en mm under brädans yta. Hela skruvskallens ovansida ska vara synlig.

Välj rätt skruv

Virkets tjocklek Skruvlängd
22 mm 42 mm
28 mm 55 mm
34 mm 75 mm
45 mm 115 mm

Virkets bredd Regelavstånd Antal skruv/m2
95 mm 600 mm 34 st
120 mm 600 mm 28 st
140 mm 600 mm 24 st

Att tänka på

Storlek
Det går till på ungefär samma sätt att bygga en altan på 20 kvadratmeter som en på 200 kvadratmeter. Men ju större altan desto större rörelser i konstruktionen. Därmed ökar också påfrestningarna på skruven. Välj en kraftigare skruv när du bygger stort.

Miljö
Stora variationer i temperatur och fuktighet innebär stora påfrestningar genom att konstruktionen krymper och sväller om vartannat. Miljöer nära havet ställer andra krav än inlandsområden. Västkusten med sitt fuktiga och blåsiga väder kräver bättre rosttålighet än insjö- eller östersjömiljöer. Den som bygger i stadsmiljö måste ta hänsyn till luftföroreningarna som ökar risken för korrosion.

Fukt
Om du bygger altanen runt en pool ska du alltid välja rostfri eller rostfri syrafast trallskruv. Skälet är naturligtvis att området kring poolen utsätts för betydligt mer och koncentrerad väta än normalt. om du bygger en brygga är det ännu viktigare att du använder rostfria skruvar.

Träslag
Välj en rostfri eller rostfri syrafast trallskruv om du bygger en altan med ett hårt, exotiskt träslag. Dessutom måste du förborra och försänka skruven. Tänk också på att grovt virke kräver skruv med större diameter.

Sprickor
Risken att virket spricker finns alltid. Risken är givetvis större när du skruvar nära ändarna i brädan. Därför har vissa tillverkare speciella ändskruvar, som ska minska risken att virket spricker. För att minimera risken för sprickor bör trallskruven monteras 30mm från kanten av trallbrädan. Det är även en bra idé att förborra skruvarna vid ändträt.

Trallskruv

TRALLSKRUV A2 ROSTFRI
Trallskruv A2 från RAPTOR för uthomhusbruk
Finns i flera varianter
Längd (mm) 
70.0

Gängdiameter (mm) 
4.5

Antal i förp. (st) 
250
Raptor
TRALLSKRUV C4
TRALLSKRUV C4
Finns i flera varianter
Färg 
Gul

Diameter (mm) 
4.5

Längd (mm) 
70.0

Antal i förp. (st) 
600

Förpackning 
Bulk
Raptor
TRALLSKRUV DECK+ OUTDOOR C4
Trallskruv för fint montage av trall, staket och utvändig panel
Finns i flera varianter
Färg 
Gul

Diameter (mm) 
4.5

Längd (mm) 
75.0

Förpackning 
Hink

Antal i förp. (st) 
2000
NKT Fasteners
TRALLSKRUV IMPREGX4 UTVÄNDIG TRÄ TORX 4,2-55 1400ST
Antal i förp. (st) 1400
TRÄ TORX 4,2-55 1400ST