Du har inga varor i din kundvagn

Vilka fönsterkitt finns det?


Olika typer av fönsterkitt

Det finns många olika kitt-varianter att välja på och vad som passar till ditt fönster beror på fönstrets ålder och material. De flesta fönsterkitt på marknaden har samma funktion. Det som skiljer dem åt är vad de innehåller.

Ett väl beprövat och rekommenderat kitt är linoljekittet (glasmästarkitt) som är ett traditionellt sätt att kitta fönster med, främst till renovering av äldre fönster. Idag finns det dock många andra alternativ på marknaden att välja på. Här guidar vi dig genom några av de vanligaste som med lite kunskap och rätt redskap kommer ge ett lyckat resultat och ett fönster med längre livslängd. Behöver du råd kring vad du ska använda till dina fönster? Kom in i närmsta Beijer Byggvaruhus så hjälper vi dig.

Det traditionella, Linoljekittet: I modern tappning hittar man linoljekitt antingen som rå eller kokt produkt och är en blandning av linolja och krita. Är dina fönster av äldre modell och sedan innan målade och kittade med linoljeprodukter? Då kan det vara smart att fortsätta med denna procedur och linoljekittet är att rekommendera som är en säker och tidlös produkt. Det är en bra och miljövänlig produkt som du vet kommer göra vad den lovar. Du kan även använda det till att laga spikhål och mindra träskdaor på fönster. Det som är nackdelarna med linoljekitt är att det har längre torktid och kortare underhållsintervaller. Du behöver även knåda kittet så att det blir en fast massa, innan du kan kitta dina fönster med det. Innan du tar på kitt behöver du även spärrgrunda när du använder linolja.

Kittar du med linoljekitt finns även en risk att fåglarna vill ta del av detta och äter gärna upp det innan det hinner torka. Led bort dem med annat gott för fåglarna så minskas risken för att de ger sig på dina fönster.

Se hela vårt sortimentet:

Casco Tremco Dana Lim

Syntetiskt/Elastiskt kitt: Ett modernare alternativ som har många bra fördelar. Passar ofta då om du har nyare fönster, och fönster som inte tidigare blivit behandlade med linoljeprodukter. Dessa nya fönsterkitt har en mycket snabbare torkningstid och blir därav mer lättarbetad och ger det hela en snabbare färdigställande  process. Varför torkningstiden går snabbare är för dess sammansättning av både oljor och bindningsmedel i denna typ av kitt. Fördelen med denna typ av kitt (förutom snabbare torktid) är att det går att använda på fler underlag än trä, du behöver inte bearbeta massan innan och kan även fås i olika standardkulörer samtidigt som att du inte behöver oroa dig för fåglarna. Nackdelen är dock att de flesta inte är miljövänliga samt att de är svårare fram i tiden att skrapa bort. De fäster mycket hårdare mot fönsterglasen som riskerar spricka när man återigen behöver renovera.

Vissa behöver spärrgrund innan kittning medan vissa klarar sig utan och det går att lägga direkt på fönsterfalsen. 

Se hela vårt sortimentet:

Casco Tremco illbruck Bostik