Du har inga varor i din kundvagn

Planera ditt drömbadrum

Skapa ditt drömbadrum Skapa ditt drömbadrum

Att renovera eller designa ett nytt badrum är en spännande och görs det rätt blir badrummet en plats du aldrig vill lämna. För att säkerställa att ditt badrumsprojekt blir som du vill, är det viktigt att noggrant planera och överväga olika aspekter. Här är några värdefulla tips och råd för att hjälpa dig på vägen.

Planera drömbadrum

Tips och råd för att lyckas1

Planera utefter mål och budget:
Börja med att klargöra dina mål och vad du vill uppnå med ditt nya badrum. Vill du ha ett lyxigt spa-liknande utrymme eller en praktisk familjebadrum? Fastställ din budget tidigt för att undvika överraskningar senare. Det är bättre att planera utifrån dina/era förutsättningar.

2

Mät och utvärdera din yta:
Hur stor yta har du att tillgå? Kom ihåg att mäta din planerade badrumsyta samtidigt som du får med sådant som fönster, dörrar, element och eventuella rörledningar. Undersök vad som får plats och hur - gör gärna ritningar i ritprogram där du kan lägga in mått på både rummet och inventarier. Det ger dig en god överblick för hur det kan se ut.

3

Funktionen är viktigast:
Design i all ära - men utan ett funktionellt badrum spelar inte designen lika stor roll. Det finns en viss ordning för vad som fungerar bäst med tanke på placering av dusch, toalett osv. Att placera duschen längst bort är till exempel vanligt förekommande eftersom du kan röra dig i övriga badrummet utan att bli blöt om fötterna. Tänk att det ska finnas en logisk ordning för att det ska bli så praktiskt som möjligt. Glöm inte att planera för bra förvaring och belysning Ska du ha tvättmaskin i badrummet blir det desto viktigare att få till ett bra rörelseflöde där man kan röra sig utan problem och förvara tvätt smidigt.

4

Materialval och färger:
Det finns en hel del olika stilar och material du kan välja på, men glöm inte att planera utefter din budget. Vanligt förekommande är kakel/klinkers i vitt eller andra ljusa naturfärger. Men du hittar även i starka färger och vad du väljer beror helt på tycke och smak. Kakel och klinker är lättskött och bra att använda, men det går även att måla eller tapetsera med färg/tapet ämnat för badrum. Även trämaterial såsom pärlspont går att använda och som görs ofta i sekelbostäder. Planera med en kunnig för att allt ska stämma enligt lagar och regler.

5

Tänk på energibesparing och miljö:
Om möjligt, inkludera gärna energieffektiva apparater och miljövänliga alternativ, som lågflödesarmaturer och LED-belysning. Det är bra för att minska din energiförbrukning och din miljöpåverkan så gott det går. Det är i slutändan en investering både för dig själv och klimatet.

6

Få professionell hjälp med planeringen:
Ibland kan planeringen kännas svår eller för stor, då finns det många kunna inom Beijer som gärna hjälper till att få en välplanerad yta. De hjälper dig skapa en realistisk planlösning utefter dina förutsättningar, är kunniga med de tekniska kraven och övriga lagar och regler som gäller för våtrum. Badrummet är viktigt att allt blir rätt och vid minsta osäkerhet bör du ta hjälp. De har även erfarenhet av tidigare arbeten och kan tänkas därefter.

7

Planera långsiktigt:
Kom ihåg att planera för ett badrum som är funktionellt, hållbart och stilmässigt säkert för många år framöver. Badrum är något man gärna renoverar sällan och därför är det viktigt att tänka långsiktigt med allt. Sätt dig själv först, men tänk även att det ska vara attraktivt för någon annan om du en dag flyttar. Det kommer öka värdet på ditt hem!

8

Gör upp en tidsplan:
Att kunna följa planeringen och projektet är mycket viktigt för att allt ska göras i rätt ordning och för att inget ska glömmas av. Allt ifrån inköp och installation till materialval och leveranser. Ju mer detaljerad tidsplanering – desto mindre risk för förseningar.

9

Glöm inte detaljerna:
Det kan vara lätt att missa att få in detta i planeringen, men detaljer som hängkrokar, beslag, belysning och andra övriga tillbehör är minst lika viktiga för helheten och funktionaliteten. Inspireras av hur andra gjort sina badrum!

10

Njut av processen:
Att planera och skapa ditt nya badrum bör vara en rolig och kreativ upplevelse. Ta dig tid att njuta av processen och skapa det badrum du alltid har drömt om.

Planera drömbadrum

Planera själv och låt proffsen göra det viktiga

Det är mycket viktigt hur badrum byggs upp och det finns lagar och reglar för specifikt våtrum. Dessa kan du läsa mer om hos Boverket.