Du har inga varor i din kundvagn

Smart planlösning badrum

Skapa ditt drömbadrum Skapa ditt drömbadrum

SKAPA ETT FUNKTIONELLT BADRUM

Att renovera eller designa ett nytt badrum är en spännande och görs det rätt blir badrummet en plats du aldrig vill lämna. För att säkerställa att ditt badrumsprojekt blir som du vill, är det viktigt att noggrant planera och överväga olika aspekter. Här är några värdefulla tips och råd för att hjälpa dig på vägen.

Hur ska du tänka med planlösningen?Man placerar gärna toalett, handfat och dusch nära varandra eftersom de alla kommer behöva avlopp och vatteninstallation. Ska du även ha tvättmaskin i badrummet? Tänk då på att det behöver både vatteninstallation, golvbrunn och eluttag. I övrigt är det funktionen och användarvänligheten du behöver ta i beräkningen.

Vanligt är att placera dusch längst bort eftersom det blir vatten på golvet. Finns det något fönster i närheten och hur ska du tänka med ytan runtomkring? Det ska vara enkelt att röra sig och slår en dörr i något eller det är trångt att ta sig in i duschen kommer det bli ett irritationsobjekt.

Toalett och handfat brukar placeras i synk för bäst användarvänlighet. Toaletten är även den del i badrummet som inte är vackrast och en idé kan vara att planera så att det inte är det första man ser vid entrén.

Har du tvättmaskinen i närheten behöver du tänka på ytan runtom toalett och tvättmaskin. Du vill ha bra utrymme och tvättmaskinen ska smidigt gå att öppna och plocka i/ur. I närheten är det också smart att se till att ha enkel förvaring för smutstvätt, tvätt- och rengöringsmedel. Se även till att det finns avlastningsyta i samband med tvättmaskin.

Smart planlösning badrum

Smarta installationerFörutom planlösning är det viktigt med vad för installationer du gör – det finns mer valmöjligheter än du kanske tror. Här är några av de vi tycker är bra att investera i när en nybyggnation eller renovering ändå är på gång. Vissa av dem gynnar dig, vissa miljön, men i bästa fall får du två i ett.

Golvvärme & handdukstorkar: Golvvärme är en lyx i ett badrum som både värmer dina fötter och torkar golvet snabbare från vatten. Handdukstorken är också den en smidig installation som torkar dina våta handdukar snabbare samtidigt som de inte tar lika mycket plats. Bägge kan installeras på el eller vattenburet. Det bestäms utifrån dina förutsättningar och behov.

Placering av eluttag och/eller USB-portar: Installera gärna ett eluttag för mycket, och gärna nära spegel/handfat. Har du ett badrumsskåp är det snyggt att på något vis intrigerad det med detta. Dolda uttag är bra när du vill ladda dina eldrivna apparater men inte vill att de ska synas.

Belysning: Att tänka till kring belysningen kan få till ett riktigt mysigt badrum. Genom att ha flera olika ljuskällor med olika ljusstyrka och färg (gul/vit) gör att du kan både få till ett funktionellt arbetsljus tillsammans med ett dimmbart mer harmoniskt ljus.

Vattenbesparande kran(dusch/handfat) och toalett: Det blir mer och mer vanligt att se till att både vattenkran och toalett sparar vatten vid spolningar. Duschslangen går även att få i många utföranden med flera olika inställningar för önskat tryck och vidd på stråle.

Smart planlösning badrum

Planera noga och glöm inget

Planera noggrant innan du genomför hela badrumsprojektet. Detaljer är väldigt viktigt och måste komma med redan i planeringsstadiet. Känner du att du inte har så bra koll på vad för typ av installationer som finns? Ta hjälp av en specialist så vet du att du inte missar något.