Du har inga varor i din kundvagn

Beskära häck & buske

Beskärning häck och buske Beskärning häck och buske

En välmående och spirande häck är nog vad de flesta av oss drömmer om att vakna upp och se genom vårt fönster. Med lite information, kunskap och träning kan vem som helst få till häcken och buskarna grannarna pratar om. Det viktigaste av allt när det gäller beskärningen, är tålamod och att invänta rätt tillfälle - såklart tillsammans med rätt redskap så att ditt arbete blir så smidigt som möjligt.

När ska jag beskära mina busk- och häckväxter?


Beskärning vid rätt tid på året ger friska busk- och häckväxter

Som nämnt ovan är tiden på året vad som avgör hur dina växter kommer fortsätta växa. Visst kan man tro att den bästa tiden att göra detta är när sommaren tagit slut, bladen ramlar av och buskar & häckar förbereder vila. Men under den fuktiga hösten är risken större att de drar på sig olika svampsjukdomar.
Faktiskt är det mellan vinter-vår som är den bästa tiden för beskärning och det är just nu det ska göras. Orsaken är att växterna under sin vilotid efter sommaren samlar på sig massa bra näring och genom att klippa dem precis innan de knoppar och börjar sava gör att de får behålla all den bra näringen. Vilket vidare gör att tillväxten blir bättre.

 

Beskärning under vintervår stimulerar tillväxten

Det går att beskära sina busk- och häckväxter under sommarmånaderna, under blomning så har de lättare att återställa det som blivit beskuret. Dock så kommer detta inte gynna tillväxten av växterna utan göra det motsatta. Men det beror såklart på orsaken till varför du klipper ned dem.

Vintervår: Stimulerar tillväxt, samlar all näring i buskar och häck och kan samla all kraft till att skjuta nya skott och bli frodiga under sommaren.

Sommarmånader: Begränsar växtligheten och utförs om man vill att buskar och häck ej ska växa mer till nästa period.

Beskärning häck och buske

Måste jag beskära mina busk- och häckväxter?


Att beskära sina buskar och häck föryngrar växterna

Detta gör det dock inte till ett måste att klippa ned dem varje år. De sköter sig gott på egen hand. Däremot föryngrar man sina växter genom att beskära dem, vilket både gynnar tillväxt och att de får leva längre. Att sköta om sina växter kan även få dom att både blomma mer och i de fall där du har bärbuskar - få mer bärtillväxt.

 

Klipp häcken i kon-form för tät och bra form

För att ha en ståtlig häck och bra insynsskyddare, bör den klippas varje år. Tar man hand om den varje år blir växtligheten större och bredare över alla områden på häcken - och därmed skapar en tät, fin och välmående häck.
Tänk på att när du klipper ned häcken ska detta göras i någorlunda kon-form, alltså något bredare nedtill. Detta för att solen ska komma åt överrallt och skapa den tätheten man är ute efter.

Beskärning häck och buske

Tänk på:

 
Beskärning häckk och buske

Savar växter ska du vänta med beskärningen, vilket börjar under vårtid för de flesta. Detta för att om du klipper av och det savar (blöder), är det lättare för svampsjukdomar och röta att få fästa.

Beskärning häckk och buske

Detta gäller endast de flesta typer av prydnadsbuskar och -häck. Har du andra typer av växter såsom rosor, eller träd och fruktträd av olika slag - gäller annan beskärning.

Vårt sortiment