Du har inga varor i din kundvagn

Smart bevattning

Vattna smart Vattna smart

SMART BEVATTNING

Oavsett hur stor yta du har att vattna under de varmare månaderna, blir det efter ett tag ganska jobbigt att springa och vattna varje dag med en fylld vattenkanna som tar slut ganska fort. Turligt nog finns det både smidiga bevattningssystem och olika sätt att hantera sin bevattning. Du får även tips på hur och när du ska vattna och saker att tänka på för att slösa så lite vatten som möjligt.

Se vårt utbud

Vattna smart

Med heta sommarmånader kan bevattningsförbud rådaVi har lärt oss av tidigare varma somrar att vid längre hetta och torka kommer högst troligt bevattningsförbud införas. Nu förtiden är detta något vi alla borde tänka på och förbereda oss för trots att vi inte vet hur varm sommaren kommer att bli. Så fort minusgraderna avtar ute kan man plocka fram sina regntunnor och andra vattenuppsamlare för att hinna spara sig mycket regnvatten fram till sommaren. Ett enkelt men smart sätt att ta vara på det vatten som ges till oss gratis. Antingen ställer man regntunnan under stupröret eller så sågar man till och monterar en utkastare i den höjd som behövs.

Se våra regntunnor och tillbehör här >

Se våra utkastare och andra tillbehör här >

Vattna smart
Vattna smart

När och hur ska jag vattnaÄr det du själv som planterar och inte vill ha kravet att vattna hela tiden, så tänk på att plantera sådana träd, buskar och växter som klarar torra perioder bättre. Har du en tomt som kräver en del vatten och om du har odlingar, så finns det ändå några råd man kan följa – både för att hushålla med vatten och för sin egen skull.

Smart bevattning
  1. Vattna inte för ofta, det är bättre att vattna mer sällan och med mycket vatten varje gång. Har du odlingar så täck dem gärna med något organiskt material (som täckbark eller gräsklipp) som gör att jorden håller sig fuktig längre efter vattning. Vattnar du för ofta och i mindre mängder kommer växters rötter att växa uppåt vilket gör att klarar torka sämre.
  2. Vattna när det regnar! Kan låta lite konstigt, men jorden tar åt sig bättre av vatten när jorden redan är lite fuktig.
  3. Vissa säger att man ska vattna på kväll/natt för att vätskan ska stanna längre i jorden. Men faktiskt är det så att om man låter jorden stå fuktig under kväll/natt så drar det lättare till sig svamp och sniglar. Därför är det bättre att vattna under förmidagar innan solens har börjat värma.
  4. Använd smidiga vattenspridare för att sprida dina vattningar och se till att ett kontinuerligt flöde kommer åt där det behövs. Samma gäller dock även med vattenspridare – vattna inte när solen gassar eller på blåsiga dagar, och självklart inte om det råder vattenbrist och torka.
  5. Använd någon typ av smart bevattnings såsom droppbevattning, svettslang, automatisk bevattning med solceller eller automatisk tidsinställning. Se hur du kan installera ett bevattningssystem här.
  6. Använd inte för långa vattenslangar då det ger ett långsammare vattenflöde. Använd gärna omkoppling på vattenslang om du till exempel har en droppbevattning i gång och samtidigt behöver tillgång till vattenkranen. Koppla då med gren/skarvkoppling så långt ifrån vattenutkastaren som möjligt då det annars tar mycket av vattentrycket.
Vattna smart

Vattna smart

Se våra bevattningssystem

Vattna smart

Installera ett bevattningssystem

Ibland är det väldigt skönt att köra automatisk bevattning, speciellt om det till exempel är nyplanterade buskar eller träd som behöver vatten kontinuerligt för att rota sig. Då kan man vid sin vattenutkastare montera en bevattningstimer av något slag och montera samman detta med en dropp-/sprinklerslang eller filter-/svettslang. Du väljer vad som passar ditt behov.
Filterslang ”svettas” ut vatten och ser till att jorden håller sig fuktig hela tiden, ihop med en timer startar den vid den tiden du anger varje dag.
Sprinklerslang (droppslang) ger en mer jämn bevattning och en av den bästa metoden för att få till en effektiv bevattning. Perfekt för nysatta buskar och häckar.
Koppla samman med ett grenuttag så att du samtidigt kan vattna med den bra sprutpistol på övriga områden så slipper du välja det ena eller andra och bevattningen blir väldigt mycket smidigare för dig. Spara regnvattnet i dina regntunnor för riktigt varma och torra perioder.