Du har inga varor i din kundvagn

Bra golv i uterum

Bra golv i uterum |
Att bestämma sig för vilken typ av golv du skall lägga i ditt uterum ska alltid göras tidigt i planeringen

Både temperaturen och fuktigheten kan även skilja sig mycket på ett dygn, särskilt under sommarhalvåret då det kan bli väldigt varmt i rummet, för att sedan snabbt kylas ned och bli fuktigare under natten.

Välj alltid ett golv till ditt uterum utifrån hur detta ska användas. Fråga dig själv; har du barn, rullstol eller husdjur? Om så är fallet bör ditt golv i ditt uterum vara tåligt och även lätt att hålla rent. I vissa fall kanske det räcker med ett värmebehandlat golv, men vill du satsa på en exklusiv och lite dyrare trall, så rekommenderar vi trallprodukten Cumaro.

Trall till uterum

Många har en dröm om att lägga in riktig trätrall i sitt uterum. Det är förståeligt eftersom trall är ett naturligt material och ger ett mycket vackert och levande intryck. Dessvärre har ett obehandlat trägolv andra egenskaper som inte direkt lämpar sig för ett uterum. Trä och trall tenderar att svälla och krymper vid fukt- och värmeväxlingar som ett uterum är starkt utsatt för. För dig som ändå vill satsa på trä i ditt uterum så finns det andra alternativ. Vi kan tipsa följande trallprodukter som inte sväller eller krymper.

Värmebehandlat trä (Thermowood)

Trä och trall som är värmebehandlad genomgår alltid en kemisk förändring i sitt pigment vilket ger värme- och fukttåliga egenskaper. Metoden kommer från Finland och värmebehandlad trä förekommer ofta i en bastu  eller badrum med risk för stor fuktighet. Ett värmebehandlat träslag är förnyelsebart och giftfritt material som utan skadliga effekter ingår i ett naturligt kretslopp.

Ett värmebehandlat trä står emot angrepp från mögel och rötsvampar mycket bättre. Men du bör känna till att träets hållfasthet blir försämrat med åren, det är mycket viktigt värmebehandlat trä ALDRIG ska används till bärande konstruktioner. Värmebehandlat trä har den positiva egenskapen att den ofta behåller sin formstabilitet i fuktiga miljöer, vilket gör den mycket lämplig att lägga i ett uterum.

Tryckimpregnerat trä

Tryckimpregnering är en metod där man pressar in bekämpningsmedel i träet för att motverka röta, detta gör att det behandlade virket får en grön nyans. Tryckimpregnerat virke kan även fås i en brun nyans, då har man lagt till ett brunt pigment i impregneringsmedlet. Båda färgerna grånar med tiden och behöver inte behandlas för att behålla sitt rötskydd.

Önskas behandling av estetiska skäl bör du vänta tills virket är helt torrt innan detta görs. Allt vårt tryckimpregnerade virke är NTR-märkt vilket innebär att det är impregnerat hos certifierade företag som följer de regler som Nordiska Träskyddsrådet (NTR) utarbetat.

Ädelträ i uterummet

Med ädelträtrall kan du bygga en riktigt snygg uteplats eller uterum och med ett riktigt exklusivt utseende. Beijer saluför Cumaro i en lite dyrare prisklass, men vi tummar aldrig på kvaliteten.

Cumaro är ett mycket hårt träslag från Sydamerika som är rikt på naturligt skyddande oljor och behöver inte behandlas mot rötangreppsskydd. Cumaro kan ha stora nyansskillnader mellan varje bräda från ljust brun till mörkare rödbrun färg med fin textur vilket gör helhetsbilden av varje trädäcks utseende unikt. Med tiden får cumaron en silvergrå nyans.

Trallväljaren

Passa gärna på att gå till vår Trallväljare som hjälper dig att mängdberäkna och välja rätt sorts trall. Du kan även skriva ut eller maila listorna till oss så hjälper vi dig.