Du har inga varor i din kundvagn

Laminatgolv


Laminatgolv

Glöm allt du tidigare hört om kalla, hårda laminatgolv. Dagens utbud av vackra golv som tål väta och slitage ger de traditionella trägolven en rejäl match. 

Här hittar du vårt sortiment av laminatgolv >

Kök, hall och vardagsrum är – i nämnd ordning – de tuffaste golvmiljöerna i ett hem. Kök och hall ska klara vattenspill, tappat porslin och blöta, leriga skor. I vardagsrummet kan golvet utsättas för allt från tuff barnlek till hundars vilda framfart. Att välja ett högtryckslaminat istället för trä i dessa miljöer har flera fördelar. Det blir starkare, vattentåligare – och även snyggare tycker många. Trycktekniken har nämligen kommit långt de senast 15 åren, och idag kan det till och med vara svårt för ett proffs att se eller känna skillnad på trä och laminat. Vissa envisa invändningar mot laminatgolv lever dock kvar. 

De är hala! – Nej, ytorna idag varieras från att ha hög glansgrad till att se ut och kännas som oljat trä.
De är kalla! – Nej, ytorna har idag en struktur så att de känns som den temperatur de är installerade i.
De är klappriga! – Nej, på baksidan av plankorna ligger ett ljuddämpande underlag.
De ser plastiga ut! – Nej, trycktekniken har gått oerhört långt framåt och dagens laminatgolv kan efterlikna både trä och sten.
De tål inte vatten! – Jo, absolut, de bästa kvaliteterna har impregnerat kärnmaterial och vaxade kanter.


Välj högtryckslaminat

Det finns två typer av laminatgolv på marknaden:

Direktlaminat, DPL (direct pressed laminate), där slitskikt och mönsterpapper valsas direkt på ett kärnmaterial (typ MDF eller i bästa fall HDF). Golvet blir helt okej men håller inte för tuffa tag.

Högtryckslaminat, HPL (high pressure laminat) är nästan alltid att föredra. Ytskiktets olika lager pressas samman under hög värme och mycket högt tryck, vilket ger mycket starka golv som tål slitage och tryck många gånger bättre än ett trägolv. De är också impregnerade för att tåla vatten som hamnar ovanpå golvet. HPL-golven är också permanent antistatiska och lämpar sig därför väl i kontorsmiljöer med finkänslig elektronikutrustning. För ljuddämpningen svarar ett färdigmonterat underlag på baksidan av brädan, som dämpar trumljudet och reducerar stegljudet med -19 dB.

Enkelt och snabbt att lägga 

Dagens laminatgolv är också oerhört enkla att lägga, vilket spar både tid och pengar. Ett låssystem i aluminium – med marknadens starkaste dragstyrka – garanterar att du slipper riskera backjobb till följd av golvplankor som glider isär och du kan lägga golv i öppna arealer upp till 225 kvm utan att behöva använda övergångslister. 

Klassificeringen hjälper dig att välja

Det finns olika tester för olika golvslag, men ett gemensamt klassificeringssystem för att gradera golven för olika miljöer. Den här klassificeringen hjälper dig som står i begrepp att köpa golv.

För hemmiljö graderas alla golv i klass 21–23. Den lägsta klassen, 21, passar för enkel användning utan nämnvärt slitage, som i sovrum. Klass 22 är bra i till exempel allrum och vardagsrum och klass 23 för tuffare miljöer som kök och hall.

För offentliga miljöer heter motsvarande klassificering 31–34. Klass 31 kan sägas motsvara ett kontor med få personer. Klass 32 passar i kontor med större gångbelastning och klass 33 för hög gångbelastning som kontorslandskap eller butiksgolv. Den allra tuffaste, klass 34, är för mer extrema miljöer med väldigt hög belastning som stora butiker, hotellfoajéer och flygplatser. BerryAllocs HPL-golv ligger till och med en bit bortom klass 34 eftersom de är så extremt starka.


Se vårt utbud av laminatgolv >