Du har inga varor i din kundvagn

Olika typer av trägolv

Olika typer av trägolv |

7 mm träfanérgolv

Ett tunt 7 mm träfanérgolv är ofta lösningen när du har ont om bygghöjd. Samtidigt är det här man hittar de tåligaste och hårdaste trägolven. Dessa golv har ett hårt mellanskikt, är mycket tunna och går vanligtvis inte att slipa om, men det uppvägs av deras stora slitstyrka. Det enda som slits på dessa golv är lacken och de går att lacka om. Klokt val i många rum.

Se vårt utbud av fanérgolv >

14 mm / 15 mm parkettgolv

Detta är förmodligen den vanligaste parkettypen. Här finns ett stort utbud av många träslag, i varierande prislägen. Ett 14 mm parkettgolv är mycket slitstarkt och håller i generationer. Det är lätt att lägga, vanligtvis flytande och är renoveringsbart. Slitskiktet är på 3,5-4 mm och tål att slipas om 4-5 gånger.

22 mm parkettgolv

Ett 22 mm parkettgolv har vanligtvis ett lika tjockt slitskikt som ett 14/15 mm golv, dvs ca 4 mm, men det finns även tjockare. Golvet är sk fribärande, vilket innebär att det inte kräver något undergolv utan kan läggas direkt på bjälklag eller reglar. Ett 22 mm golv passar utmärkt när du bygger nytt eller till exempel inreder vinden. Alla 22 mm parkettgolv måste spikas.

Se vårt utbud av parkettgolv >

Massiva trägolv

Det massiva trägolvet har blivit allt mer populärt. Slitstarkt och tåligt, javisst, och här kan man verkligen tala om lång livslängd. Det ligger mycket känsla i ett massivt furugolv t ex. Det handlar om kvalitet, hantverkskänsla och tradition. Monteringen sker med skruv eller spik, helst inte limning. Idag finns olika typer av färdigbehandlade massiva golv bl a vanligt oljade, vitoljade, grå- eller brunbetsade. De vanligaste träslagen är furu, ek och ask. Golvbrädorna har vanligtvis en tjocklek på mellan 14 mm-30 mm.

Se vårt utbud av massiva trägolv >

Laminatgolv

Det kan vara svårt att med blotta ögat skilja ett bra laminatgolv från ett träfanérgolv. Skillnaden ligger mer i uppbyggnad och egenskaper än i utseendet. Ett laminatgolv är ett hårt golv och kan kännas lite hårt och kallt att gå på, men det uppvägs av golvets stora slitstyrka och motståndskraft mot avtryck från vassa klackar och klor, ljusförändringar och fläckar. Dessutom är det betydligt billigare än ett träfanérgolv. Det är också mycket tunt, 7-9 mm, vilket ger en låg bygghöjd och kan alltså läggas ovanpå befintligt golv. Finns i mängder av mönster och färgställningar.

Se vårt utbud av laminatgolv >