Du har inga varor i din kundvagn

Bygga blom- eller odlingslåda

Bygga blom- och odlingslåda Bygga blom- och odlingslåda

Bygg din egen blom- eller odlingslåda

Ett roligt projekt som faktiskt inte behöver bli alltför svår. Men det beror såklart på din egen ambitionsnivå och hur du vill att lådorna ska se ut. Man kan bygga blom- och odlingslådor i olika höjder och längder, men byggprincipen är densamma. Det fina med att bygga dina egna är att du kan göra dem i den storlek, djup, form och utseende du vill.

Bygg blom- och odlingslåda

Förbered dig med rätt verktyg och material

Rätt redskap för rätt säsong

När du ser till att ha bra verktyg och tillbehör kommer byggandet både bli roligare och enklare.

Se till att ha detta hemma:

Börja med att mäta upp och såga till brädor och reglarHar du planerat storleken på din låda? Vill du att det ska ha samma mått som färdiga pallkragar hamnar du på antingen 80x120cm eller 60x80cm – med en brädhöjd på cirka 20cm. Men du kan självklart välja vilka mått som helst som passar för den yta lådan ska finnas på. Det går bra att bygga med antingen tryckimpregnerat eller obehandlat trä. Men eftersom det kommer behöva stå emot vind och väder behöver det då behandlas/målas av dig.

Mät upp brädorna till önskad längd för kort- och långsidor med din tumstock eller måttband. Mät även reglarna till den höjd eller något lägre som lådan kommer att bli. Reglarna fäster du innanpå och det blir sedan dessa som håller ihop lådan.

Beskärning häck och buske

Nu kan du börja sätta ihop din blom- eller odlingslådaBygg din egen blom- och odlinglåda
  1. Se till att du är på att rakt och stadigt underlag så reglar och brädor ligger som de ska. Börja sedan med att sätta samman kortsidorna. Lägg två av reglarna underst och skruva sedan på de kortare brädorna så att de kommer rakt. Börja med att endast skruva i en skruv i varje bräda så du ser att du blir nöjd med resultatet, innan du skruvar i den andra. Gör detta till bägge sidor.
  2. Ställ sedan de ihopsatta kortsidorna upp för att sedan kunna lägga upp och skruva fast långsidorna. Beroende på längden på din låda kanske du kan behöva något som stabiliserar även i mitten. Sätt den översta först och se till att den kommer i rak och jämn linje med kortsidornas brädor innan du fortsätter med den/de andra. Gör likadant på andra långsidan.
  3. När du är nöjd med hopsättningen av lådan klär du innansidan med fuktskydd som till exempel en fiberduk. Använd häftklammer för att fästa den. Denna låda är gjord utan någon botten för att den ska stå rätt på marken. Gör du en låda som ska stå på din trall eller gång behöver man bygga en botten och fästa fiberduk även undertill. I detta fall ska botten av duken göras hålig så att vattnet inte stannar i lådan.
  4. För att göra en låda med botten: Fäst en extra regel liggande i botten utefter både kort- och långsida. Bottenbrädorna ska täcka botten men lämna lite mellanrum. Hur många du behöver beror alltså på lådans bredd. Använda samma typ av brädor till botten som till lådan. Du behöver inte skruva dit dessa utan de ligger stadigt på regeln. För en låda med botten passar det även att sätta på 2 par ben, förslagsvis i samma virke som reglarna.
  5. Behandla obehandlat virke, måla eller lämna den i sin naturliga utförande.
  6. Ställ på plats och fyll med jord och njut av det du planterar i den.
  7. Tips! Bygg passande spaljéer till eller sätt dit ett växthus över odlingslådan.
Bygg din egen blom- och odlinglåda

Bygg din egen blom- och odlinglåda

Tänk på!


Bygg din egen blom- och odlinglåda

Gör du längre lådor än ovan mått behövs även en regel i mitten för att de ej ska börja bukta och hålla sig stabila.

Bygg din egen blom- och odlinglåda

Ha inte tryckimpregnerat trä mot jorden om du odlar ätbart, då blir det extra viktigt att du använder fiberduken mellan jorden och trädelen.