Du har inga varor i din kundvagn

Välj rätt tak

Taket är en viktig del av ditt hus
Välj rätt tak |

Taket är kanske inte något du tänker på så där varje dag, varje vecka eller ens varje månad. Det bara finns där. Och det är väl bra så. Men taket är en viktig del av ditt hus. Det ska tåla regn, sol, snö och hårda vindar i många år. Att underhålla taket regelbundet är därför en klok investering. Här hittar du information, tips och trix mm om tegel- och betongtak.  

Generellt om tak

Taket på ditt hus ska inte bara skydda genom att hålla huset torrt och varmt utan även vara vackert och skapa ett enhetligt intryck. Låt därför övriga byggnaden inspirera dig i valet av färgskala och ytbehandling när det är dags att köpa nya takpannor. Huset ska spegla den du är och tveka inte på att sätta din alldeles egna prägel på ditt hem.Våra leverantörer har ett stort sortiment med takpannor som innehar egenskaper som passform, slitstyrka och frostbeständighet. Ett stort antal färgkulörer och flertal ytbehandlingar gör det roligt att försöka hitta just din stil. Hos oss på Bygg-Ole kan du hitta allt från exklusivt glaserade tegelpannor till kostnadseffektiva betongpannor.

Tegelpannor

Taktegel är ett rent naturmaterial som bara blir vackrare med åren. För många är tegeltak det enda valet. Det ger ett klassiskt utseende och efter några år, när vädret har börjat patinera pannorna, är det riktiga teglet kanske det snyggaste tak du kan ha. Tegelpannor har använts som taktäckningsmaterial i flera hundra år och är väldigt klassiskt. De tillverkas i lera som är ett keramiskt material. Leran formas i särskilda pressar, torkas och bränns därefter i hög temperatur. Tegel har lång hållbarhet och åldras vackert. Tegelpannorna finns i många kulörer och nyanser, men vanligast är den klassiska röda. Det finns både en- och tvåkupiga pannor, falsat och ofalsat tegel samt särskilda pannor för flacka tak. Väljer du ofalsade tegelpannor, bör taklutningen vara minst 22 grader. I annat fall kan vatten tränga in mellan pannor och undertak.

Ett falsat taktegel är lätt att lägga och ligger säkert, och tack vare att tegel är ett förhållandevis lätt material är arbetet inte speciellt tungt. Lertegel har dessutom lång livslängd. Det är inte ovanligt att taket kan ligga i över 40 år utan problem. Så gör du en investering i ett tegeltak - och gör ett noggrant underarbete - kan du  njuta av att ha ett tak som håller lång tid framöver. Våra taktegel ger förutom en exklusiv och vacker yta till ditt hus, ett tak som håller. Bättre än något annat faktiskt. Enligt undersökningar där man jämfört dessa med exempelvis plåt har man sett att betong och framför allt tegel är de material som håller bäst och längst. Det gör att du kan känna dig säker på att ditt tak från Bygg-Ole kommer att hålla en lång tid framöver.

Betongpannor

Betongpannor är tätare än tegelpannor. Betongen som används vid tillverkningen av pannorna är av mycket hög kvalitet. Vattnet som finns i betongen pressas ut och betongen får sedan hårdna. Att lägga betongpannor går lite snabbare än att lägga tegelpannor, eftersom betongpannorna är något större. Det finns både tvåkupiga och enkupiga betongpannor och de är alltid falsade, vilket innebär att taktäckningen blir helt tät. 
Betong är ett naturligt, starkt och lätthanterligt material, inte minst på tak. Betongpannor har hög precision, och är lätta att lägga. De finns i många färger och ytbehandlingar vilket gör det enkelt att hitta rätt takpanna för ditt hus. Det finns många fördelar med betongpannor på tak. Livslängden är lång, många tillverkare garanterar att materialet inte spricker vid låga temperaturer och lämnar 10 års garanti för hållfasthet, vattentäthet och frostbeständighet. Om underlagstaket och övrigt underarbete görs noggrant - och du håller koll på underlagstak och läkt - har du ett tak som håller i årtionden framöver. Dessutom är betongtak förhållandevis billiga. Med dagens snygga ytskikt får du ett estetiskt tilltalande tak till bra pris. Välj mellan traditionellt utseende eller ett mer modernt. Du kan också välja mellan en rad olika färger - allt från svart till klassisk tegelkänsla.   

Fibercementplattor

Fibercementtak passar även tak med låg taklutning. Dessa tak har inte lika många skarvar som tak lagda med betong-, plåt- eller tegelpannor. Arbetstekniken vid läggningen gör också att taket blir tätt. Tak av fibercement väger mindre än betong- eller tegeltak. Läggningen går snabbt, eftersom plattorna är stora. Tak av fibercement kan läggas på de flesta tak ner till 14 graders lutning. Fibercementtak finns i flera olika utseenden och kulörer.

Plåtpannor

Plåtpannor är styva och väger inte så mycket. I kombination med att det finns profillängder på upp till 6 meter, blir läggningen enkel och går snabbt. Vad gäller utseendet så finns plåtpannorna i en mängd olika färger och former. Det finns även flera tåliga ytbeläggningar att välja mellan. Ett tak med plåtpannor kan därför i hög grad likna ett tegeltak. Vill man ha genomförings- eller ventilationspannor, rekommenderas plåtpannor.

Att tänka på vid ditt val av tak

När du ska lägga ett nytt tak, kan du välja mellan betong-, tegel- och plåtpannor (om man räknar bort speciallösningar som fibercementpannor, vass, ved, torv, spån etc). Det viktiga är att välja ett material som passar huset och den omgivande miljön. För att yttertaket ska skydda mot inträngande fukt, är det även viktigt att ta hänsyn till takets lutning. Flacka tak med låg taklutning har sämre avrinning än ett brant sluttande tak. För att täckningen inte ska släppa igenom vatten, bör därför skarvarna vid pannorna vara falsade eller dubbelfalsade.

Tillbehör

Till takpannorna finns ett antal tillbehör som fågelband, fågelpiggar, glidskydd, snökrok, takfot, takfotsgaller, taknock, takpanneskruv, taksteg, takstege, taktvätt, tegelkrok, tätningsband, ventilationsprodukter med mera.

Behöver du hjälp att hitta hantverkare?

I vår Hantverkarguide hittar du en lista på hantverkare och målare i närområdet som du själv kan kontakta om du behöver hjälp att utföra ditt projekt. Öppnas i nytt fönster.