Du har inga varor i din kundvagn

Räkna ut U-värdet

U-värdet kan beskrivas som bränsleförbrukningen på en produkt.

Med andra ord visar värdet hur mycket energi produkten släpper igenom. 

Ett fönster med U-värde 2,0 W/m2K släpper igenom 2,0 W per kvadratmeter för varje grad som skiljer inomhustemperaturen från utomhustemperaturen. Därför ger fönster med lägre U-värde en större energibesparing än fönster med högre U-värden.

- Gamla tvåglasfönster har oftast ett U-värde mellan 2,8 och 3,0.
- Ett hus har gamla tvåglasfönster med U-värde ca 3,0.
- Utomhus är det 0˚ och inomhus är det +20˚.
- Fönstret är ca 1,5 m2 stort.

Energiförbrukningen beräknas så här: 
U-värdet x temperaturskillnaden x arean.

I vårt exempel resulterar det i en förbrukning på 3,0 x 20 x 1,5 = 90W per fönster. Är det istället vinter och -10˚ utomhus blir energiförbrukningen 135 W per fönster. Den energiförlusten är lika stor som om du låter en 135W lampa lysa dygnet runt i varje fönster.

Exempel 1 - Byt tvåglasfönster till treglasfönster

Ett hus har gamla tvåglasfönster med U-värde ca 3,0 som byts ut till moderna treglasfönster med U-värde 1,5. Utomhus är det 0˚, inomhus är det +20˚. Fönstrets yta är ca 1,5m2. Efter fönsterbytet är energiförbrukningen 45 W per fönster. Är det istället -10˚ utomhus är energiförbrukningen 67,5W per fönster.

Exempel 2 - Energibesparing vintertid

Ett hus har gamla tvåglasfönster med U-värde ca 3,0 som byts ut till treglasfönster med U-värde 1,2. Utomhus är det 0˚, inomhus är det +20˚ och fönstrets yta är ca 1,5m2. Energiförbrukningen efter fönsterbytet är 36W per fönster. Är det istället -10˚ utomhus är energiförbrukningen 54W per fönster. När det är -10º utomhus resulterar det i en energibesparing på 81W dygnet runt i varje fönster.

Exempel 3 - Energibesparing
Ett hus i Stockholm har 20 m² gamla tvåglasfönster med U-värde ca 3,0 W/m²K. Energiförbrukningen för samtliga fönster i kWh/år beräknas så här:

U-värde x fönsterytan x ortens gradtimmar i tusental.
De befintliga fönstren har en förbrukning på 5.340 kWh/år. (3,0 x 20 x 89)
Genom att byta till nya energieffektiva fönster med U-värde ca 1,2 W/m²K får vi en ny energiförbrukning på 2 136 kWh/år. (1,2 x 20 x 89)
Besparingen blir 3 204 kWh/år

Besparingen kan bli ännu högre genom att sänka inomhustemperaturen med några grader. Varje grad du kan sänka temperaturen ger ytterligare 5 procents lägre energikostnader.

Ett enkelt räkneexempel

På länken nedan kan du snabbt och enkelt räkna ut hur mycket du sparar i pengar och energi när du byter till energimärkta fönster. Du kommer att se din besparing i både kronor och kilowattimmar beräkrat per år.


Räkna ut din energibesparing

Räkna ut din energibesparing

Kolla in våra sidor "Energieffektivisering" och hur du kan energieffektivisera din bostad.