Du har inga varor i din kundvagn

Bygg din egen pergola


Bygg en pergola

En pergola i trädgården går att variera en hel del. Med tak eller utan. Helt öppen eller stängd. Ett extra tillskott till en fast uteplats eller en del av din uteplats. Det är helt upp till dig och dina behov.

Innan du kör i gång, fundera varför du vill ha pergolan och var i din trädgård den passar. Vill du ha den som en loungedel eller som en extra middagsdel? Hur pass stor ska den vara? Vill du att den ska ligga i solläge eller ska den vara ett alternativ i skuggan för de varma dagarna.

Den byggbeskrivning vi använder är för en pergola fristående på tomten där det ska kunna få plats fler för middagsbjudningar etc. Därav har vi valt att göra trallgolvet större än själva pergolan – men detta är helt valfritt. 

Först och främst behöver du förbereda grunden och där pergolan ska placeras. Som med vanligt altanbygge behöver marken vara dränerad och fast. Sedan är det köpta färdiggjutna plintar eller egengjutna plintar som gäller för att den ska stå stadigt i marken. 

Gör arbetet i denna ordning:

  • Gjut dina egna plintar (eller arbetar med färdiggjutna): Följ byggbeskrivning här. Du behöver plintar vid varje stolpe till pergolan.
  • Förbered bjälklaget för trallen. Antingen direkt på mark (följ beskrivning här) om du har fast grund. Eller med plintar, då behöver du göra fler plintar än det som behövs för pergolastolparna. Se byggbeskrivning här!
  • Bygg pergolan, se steg-för-steg nedan.
  • Nu är det trallgolvet kvar att lägga innan pergolan är klar. Följ då någon av våra byggbeskrivningar Altanbygge eller Bygg trädäck på mark, se länkade byggbeskrivningar under punkt 2.

Nu är det dag för arbetet med själva pergolan bestående av 6 stolpar som håller upp allt. Vi bygger även en vägg med ribbor för insynsskydd och upptill har vi 10 stycken takåsar/takbjälkar med ett snyggt mönster i varje kant som är gjort utefter en mall. Vi har även valt att måla vår pergola röd. Följ beskrivningen nedan: 

Manual ehandla 24/7/365

Gör så här (Nivå: Medel)


1

Planering

Bygga pergola

Du behöver i första steget mäta upp pergolans storlek och hur mycket du behöver av allt (virke, skruv, etc.) OBS. Detta är endast för pergolan, följ byggbeskrivningar för plint och trallbygge under länkade byggbeskrivningar ovan.


 

Nästa steg >

 

Stäng steg 1

2

Såga till stolparna

Bygga attefallshus

Du har redan gjort arbetet med plintar och bjälklag och du kan nu gå vidare med att börja staga upp stommen till pergolan - stolparna. Vi har byggt taket med en lutning, men detta är valfritt.
Höjden på de två högsta(främre) är 235cm och de två lägsta(bakre) är 215cm. De två stolparna som inte fästes i taket har höjden 180cm. Kapa alla stolpar till rätt höjd. Innan du fäster dem i plintarna behöver du såga till toppen på de fyra stolpar som senare håller taket, de ska fällas stående in i stolparna. Varje stolpe ska sågas 45mm in och uppifrån och ned 170mm. Detta gör du enklast genom att använda cirkelsågen, ställ in den på djup 45mm. Mät upp det som ska sågas på stolpen och såga sen täta ”jack” över hela måttet. Använd sedan en hammare för att slå bort bitarna. Såga till så att det blir jämnt, och slipa något om det behövs. 

De utsågade bitarna ska sitta utåtriktade framåt och bakåt. Placera stolparna sedan i de plintar där de är tänka. Använd sedan en Träskruv ’Big Dog’ för att fästa varje stolpe grovt. De ska ej fixeras ännu då de först behöver komma i lod.

Bygga en pergola
Bygga en pergola
 

Nästa steg >

 

Stäng steg 2

3

Fixera stolparna

Bygga attefallshus

Nu ska vi se till att stolparna kommer i lod samt fixera dem så de står stadigt. För att se till att stolparna kommer i lod behöver vi använda två trästagar till varje stolpe. Dessa fästes i bjälklaget på insidan och i stolpen, en på vardera sida (se bild). Dessa kommer tas bort i ett senare skede så vilka skruvar som används räcker med att vara någon form av träskruv. 
Skruva först fast trästagen i bjälklaget spå du bara har att fästa dem upptill senare. Använd vattenpass och gå över varje sida av stolpen tills den är helt rak. När vattenpasset visar rakt på alla sidor skruvar du fast trästagen i stolpen upptill på varje sida, vilket fixerar stolpen. Gör detta på alla 6 stolpar.

Bygga en pergola
 

Nästa steg >

 

Stäng steg 3

4

Kantmönster till takbjälkarna

Bygga attefallshus

Valfritt: Såga till kanterna på takbjälkarna för ett lite mer unikt mönster och uttryck på din pergola, till detta använder du sticksågen. Går även lika bra att behålla raka eller snedsågade endast. Vill ni följa vår beskrivning har vi använt en mall. Mallen gjordes från en bit plywood där det ritades upp och sågades ur på det sättet vi ville ha. Mallen använder du sedan på bägge sidor av alla takbjälkar. Både de som stabiliserar fram och bak, och även alla som sedan läggs på tvären. Först behöver du dock måtta och kapa till takbjälkarna, gå till nästa steg.

Bygga en pergola
Bygga en pergola
 

Nästa steg >

 

Stäng steg 4

5

Såga till takbjälkarna

Bygga pergola

Innan steg 4 behöver du först mäta och kapa alla takbjälkar. Börja med de två som ska användas främst och bakerst. Tänk på att de ska sticka ut en bit, använder du en mall - tänk på att hela mönstret ska sticka ut utanför stolparna.
Vår främre och bakre takbjälke är (med mall) 420cm. Mät, såga till och testa så de passar. Såga till mer om det behövs. Känns de bra så sågar du ut mallen på varje sida och målar kanterna (om du målar). Sedan fäster du dem på de främre stolparna och de bakre stolparna genom att fälla i dem i utsågningen vi gjorde i steg 2. Sedan skruvar du fast dem med konstruktionsskruv med två skruvar i varje stolpe.

Bygga pergola

Fortsätt sedan med takbjälkarna som ska ligga längs med (8 st). Mät upp alla på samma sätt så att mönstret på mallen sticker ut på bägge sidor. När du gjort det ska du nu såga ur två hål i varje takbjälke nedtill så att även de kan fällas i snyggt i den främre och bakre takbjälken. Detta gör du genom att först ta en takbjälke och lägger den där den ska. Märk upp var den främre och bakre kommer att gå igenom, ta ner den igen och såga till (detta kan vara lite pillrigt). Ta upp den igen och se om det går att fälla i den. Gör det inte det? Såga lite mer där det behövs och testa igen. När du är nöjd kan du ha den takribban som mall för de andra och såga ur likadant på dem. Fäst alla takbjälkar sedan genom att snedskruva uppifrån med konstruktionsskruv.

Bygga pergola
 

Nästa steg >

 

Stäng steg 5

6

Fäst väggribborna

Bygga attefallshus

Det sista momentet du behöver göra är att såga till och fästa väggribborna. Mät upp dem så de är något längre än din pergola så kan du justera hur du vill ha dem sen när de väl sitter på. Ribborna som sitter på sidan av pergolan behöver skarvas då de inte räckte till hela. Vi skarvade vid den stolpen som håller takbjälken fram.

När du har mätt och sågat upp alla använder du distansklossar för att sätta ribborna med bra höjd till varandra. Fäst den i botten först. Använd en distanskloss vid varje stolpe och skruva fast med Träskruv 6,0x90. Ta en ny ribba, lägg dit alla distansklossar, lägg ribban uppepå och skruva dit. Fortsätt så här tills du nått den höjd du är nöjd med.

Såga till kanterna om du vill ha dem kortare - annars låt dem vara som de är. Måla kanterna om du målar pergolan.

Bygga pergola
Bygga pergola
 

Nästa steg >

 

Stäng steg 6

7

Extra: Fönsterdetalj & blomlåda

Bygga pergola


Bygga pergola
Bygga pergola