Du har inga varor i din kundvagn

Lägga golvvärme i badrum


Lägga golvvärme

Att installera golvvärme på egen hand behöver inte vara en väldigt svår process. Däremot ska man vara händig, utfört liknande installation och känna sig informerad om alla detaljer. Dessutom ska du ha bestämt vad för typ av golvvärme som ska installeras och vad som krävs. Vattenburen golvvärme får du installera, men ska den vara eldriven måste du ta hjälp av en expert genom hela processen - från att lägga ledningar till installationen.

Läs mer om olika typer av golvvärme här!

Oavsett vilket rum golvvärmen är tänkt att installeras i, passar det alltid bäst tillsammans med klinkers eller sten. Det funkar även med olika klickgolv – men dessa har inte alls lika bra värmeledningsförmåga som klinker eller sten, varvid rekommendationen om de senaste.

Innan installation behöver du se till att golvet är ordentligt isolerat så ingen värmeförlust sker och därmed få ut fulltalig effekt från golvvärmen.

Gör så här:


1

Planering

Till att börja med ska du ha en väl utförd ritning över hur värmeslingorna ska ledas, hur tätt de ska ligga – både till varandra och till väggarna. Detta gör du bäst efter du vet måtten på rummet samt vilken dimension du ska använda på slingorna. En mindre dimension kräver att slingorna ligger närmre varandra, medan en större dimension tar med yta uppåt. Kom ihåg: Vid fönster behöver slingor ligga tätare då det annars riskeras kallras. Boka gärna tid men en expert inom ämnet för att se till att planeringen av slingorna blivit korrekt. De kan även informera hur du ska tänka vid golvytan kring dusch, handfat och toalett - där golvslingan ska läggas annorlunda.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 1

2

Verktyg & material

I steg två behöver du se till att du har allt du behöver, från maskiner, verktyg och material. Material för golvet är golvspånskivor, värmefördelningsplåt, golvvärmeslang, anslutningskoppling och lim. Verktyg och maskiner du behöver är dels en skruvdragare, cirkelsåg och en vanlig kniv.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 2

3

Avstånd underliggande träreglar

I steg tre ska du mäta upp och se till att träreglarna ligger med ett cc 600mm (max). Om du har ett rum som är för litet för att alla mått ska bli cc 600mm, räcker det med att de yttersta regelfacken har ett mått på cc600mm. Resterande regelutrymmen an vara mindre än detta, men se till att de har jämna mått. Spånskivor är bärande och du behöver inget mellan isoleringen och dessa.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 3

4

Spårskiva in-/utmatning

Första spånskivan du lägger ska du kapa i en av ”rörsvängarna” så att du enkelt sen ska kunna lägga den biten där installation mot vägg/förgrening ska ske.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 4

5

Lägg spånskivor på plats

Lägg alla spånskivor på plats med ett avstånd på 10mm in mot väggen. Lägg en rörelsefog mellan väggar och spånskivorså du vet att avståndet blir bra hela vägen. Se till att alla skivor ligger som tänkt, innan du sedan limmar alla dem på reglarna, och även rikligt mellan not och fjäder (spåren på kanterna av spånskivorna som klickas i varandra). Torka bort lim som tar sig genom kanterna innan det torkar. Se till att alla spånskivor ligger över alla reglar. Fäst sedan med spånskiveskruv.

Fortsätt med spånskivorna tills de täcker hela golvet och har en fin följande slingspårning hela vägen.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 5

6

Limma ej startskivan

Skivan som är tänkt för in- och utmatning för fördelnare/värmeinstallationen ska du vänta med att limma och fästa tills du lagt klart slingorna. Detta för att underlätta arbetet. Lägg den på plats, men ta bort den efter alla andra spånskivor är lagda och fästa, för att tillsist lägga den på plats i slutet av arbetet.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 6

7

Ta bort all smuts

När alla skivor är på plats dammsuger du hela utrymmet så inget smuts finns kvar för nästkommande arbetsmoment. Låt limmet torka innan du fortsätter.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 7

8

Placera värmefördelningsplåtar

Sedan ska värmeplåtarna läggas på plats. Dessa lägger du så nära kurvorna i spånskivorna som det möjligt, med några centimeters mellanrum mellan varje plåt. De går enkelt att bryta av vid behov. Dessa hjälper sedan till att sprida värmen till golvet.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 8

9

Placera värmeslingan

Nu är det dags för värmeslingan att placeras i spåren i golvskivorna. Se till att du har så mycket slang som krävs, och gärna lite mer än tänk, då slangen inte får skarvas. Använd gärna tejp för att se till att slangen ligger på plats.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 9

10

Påkoppling & installation

Själva installationen och påkopplingen ska sedan ske av en VVS-arbetare. Detta ska göras innan några ytmaterial läggs på så att du med installationen ser att tgolvvärmesystemet fungerar.

 

Nästa steg >

 

Stäng steg 10

11

Godkänd provtryckning?

När provtryckningen blivit godkänd fortsätter arbetsprocessen med flytspackling och vidare golvläggning.

 

Stäng steg 11