Du har inga varor i din kundvagn

Bänkskivor till köket

Bänkskivor till köket |

Köksbänk i trä, granit eller laminat? Valet av köksbänk beror naturligtvis på vad du tycker är snyggt och vad som passar i ditt kök, men innan du bestämmer dig finns det en del saker som kan vara bra att känna till.

Oljebehandlat trä

Oljebehandlat trä får en vacker och levande struktur som känns behaglig och mjuk att ta på. Torka av dagligen med en fuktig trasa och olja in skivan varannan månad i flera omgångar samt polera ytan. Tänk på att alltid använda samma olja som använts från början.

Laminat

Om du vill ha en praktisk, slitstark köksbänk som dessutom är relativt billig, är laminat den bästa lösningen. Laminat finns i en mängd färger med olika mönster från färg till trä. Var försiktig med varma kastruller då ytan lätt kan missfärgas. Laminatskivor kräver inget underhåll och är lätta att torka av. Fläckar av juice och saft kan tas bort med milt skurmedel och svamp.

Granit

Bänkskivor av granit är hårda, slitstarka och mycket vackra att se på. Den vanligaste färgen är melerad gråsvart, men det finns också fler nyanser att välja på. Granitbänken torkas av med en fuktig trasa och kan behöva oljas in ett par gånger om året.

Marmor

Bänkskivor av marmor är vackra och finns i en mängd olika färger och mönster. Ett utmärkt underlag att baka på, men var försiktig med kastruller så att du inte repar ytan. Se också upp med olja och citrussafter som kan tränga igenom ytskiktet. Använd en tjock gröt av tvålflingor och vatten eller slipmedel för glaskeramiska spisar för att polera bort repor och missfärgningar.

Rostfritt stål

Hittills har rostfritt stål varit förbehållet diskbänkar, men i och med de senaste årens restaurangkökstrend i hemmen har det även börjat dyka upp på andra bänkar. En lättare yta att hålla ren finns inte. Eventuella repor kan slipas bort med milt flytande skurmedel.

HI-Macs

HI-Macs är ett starkt material som ser ut som sten men känns varmt att ta på. Det består av två tredjedelar naturliga mineraler och en tredjedel akryl. Bänkskivor i HIMacs är lätta att hålla rena och ytan blir bara vackrare ju mer den används.