Du har inga varor i din kundvagn

Takpapp

Underlagsmaterial för tak kallas oftast i vardagligt tal för papp, och används som underlagstäckning för vattentäta ytskikt

Tak-/Ytpapp


Underlagsmaterial för tak kallas oftast i vardagligt tal för papp, och används som underlagstäckning för vattentäta ytskikt. Det finns flera alternativa produkter, bl.a bitumenpapp, ytpapp samt lätt underlagstäckning. Vid omläggning av tak finns det en del att tänka på, bland annat taklutningen och läggningstemperaturen. 

Varianter av papp

Bitumenpapp är täckt med sand och en stomme av polyester. Lätt underlagstäckning är även den baserad på en polyesterstomme med bitumen, men har ett lager av PP-väv på båda sidor. En tredje variant är ytpapp vilken har en livslängd på max 20 år. Ytpapp kan underhållas med täckmassa men det förlänger livslängden marginellt.

Att tänka på vid omläggning

För omläggning av befintligt papptak, fungerar den gamla takpappen som underlag för den nya. Vid pappläggning är det viktigt att alltid följa hela monteringsanvisningen på produkten. Läggningstemperaturen och taklutningen är också väldigt viktig. Vid byte av takpannor bör även underlagspappen bytas så att man kan kontrollera råspontens skick och minska risken för framtida läckage. För att få bort mossa på äldre papp rekommenderas mossborttagningsmedel utan lösningsmedel i stället för högtrycksspruta. Det är en fördel men inget krav att lägga papp i takbrädornas längdriktning för att få en frånfallsskarv. Som tillbehör finns klister, massa, kitt, spik, råspont, reglar, läkt och takshingel. Och du, glöm inte säkerhetslinan!

Förvaring

Förvara alltid underlagspapp och ytpapp stående och varmt men inte i sol. Underlagspapp är inte UV-beständigt och kan exponeras max 2 månader på sommaren utan att tappa hållbarhet och form.


Se vårt utbud av ytpapp > Se vårt utbud av underlagsprodukter >