Du har inga varor i din kundvagn

Välj rätt trä till trallen

För den som är ute i god tid finns många material att välja på, men vilket är egentligen bäst?

En lyckad altan blir som ett extra vardagsrum, mitt emellan inomhus och utomhus. Det finns många beslut att ta innan utemöblerna kan ställas ut på den färdiga altanen, men det första och viktigaste är valet av träsort till altanen. Här är de vanligaste kategorierna med fördelar och nackdelar.


Trall impregnerad furu

- Impregnerad furu är det bäst lämpade materialet för altanbygge om man sammanfattar det hela, så det är en bra utgångspunkt om man inte har speciella önskemål.

Impregnerad furu – svenskens (och expertens) favorit

Det klart vanligaste materialet är impregnerad furu, vilket är tall som behandlats med olika träskyddsmedel för att motverka röta. Tallen har ett mjukt virke som är lätt att arbeta med och står emot fukt och väta bra. Därför är tallen, eller furu som det alltså kallas i byggsammanhang, Sveriges mest använda virke i allt från träslöjdssalar till båtbyggen – och altanbyggen.

Impregnerad furu är sett ur tidsperspektiv det mest hållbara träet som du kan få fram. Det är det som har längst livslängd av alla och kortast fraktväg, och man ser många svenskar som gärna väljer furu för sina altaner.
Utöver furuets byggegenskaper är det även ett bra hållbart val. Impregnerad furu har vanligen en garanti på 20 år mot röta, förutsatt att den monteras och behandlas på rätt sätt enligt Nordiska Träskyddsrådets rekommendationer. Eftersom all tillverkning sker på olika platser i Sverige så är även oftast den totala fraktsträckan kortare än för andra träslag.

Men finns det några nackdelar med furu? Vissa kanske anmärker på det estetiska, furuet är grönt de första två åren och grånar därefter beroende på hur det behandlas. Andra kanske vill sticka ut med mer ovanliga material, eller ha mer underhållsfria material.

Trall impregnerad furu

Ädelträ – lättskött och stryktåligt

Ädelträ är ett samlingsnamn för lövträd, men de virken som används för trallbygge är oftast importerade från tropiska miljöer och kallas därför tropiskt ädelträ (ibland även för tropiskt hårdträ). Några populära träsorter är cumaru, hardwood, teak, bangkirai, ipe och jatoba. Ädelträ är oftast underhållsfritt, men kan behandlas med fin olja för att förlänga livslängden som är relativt lång. Färgen på virket kan skifta från ljusbrunt, ljusgult och mellanbrunt.
Eftersom ädelträ även finns i regnskogar bör man alltid leta efter miljömärkningarna FSC eller PEFC som spårar virkets ursprung och säkerställer att träet har odlats och inte skövlats i en regnskog.

Värmebehandlat trä – miljöalternativet till ädelträ

Trä som behandlas med värme och sedan vattenånga får ett rötskydd eftersom det mesta som kan bli uppätet av mikroorganismer dör. Hållbarheten mot ruttnande plankor blir då ungefär 10-12 år, men skiljer sig beroende träslag, behandling och underhåll. Värmebehandlingen ger virket liknande egenskaper som ädelträ och minskar dramatiskt risken att plankorna sväller eller krymper. 
Tiden för hållbarhet innebär inte att allt ruttnar därefter och behöver bytas, men det ger en indikation på när du kan behöva byta plankor eller överväga att bygga nytt.

Träkomposit (WPC) – underhållsfritt i många färger och ytstrukturer

Komposit är ett alternativ till trä som består av träspån och plast (polyeten). Till skillnad från trävirke så är kompositen inget levande material vilket innebär att hållbarheten är väldigt lång och att utseendet är intakt i många år. Och kanske bäst av allt: inga stickor i fötterna. Trallen kan enkelt rengöras med lite milt rengöringsmedel eller högtryckstvätt, utan att den tar skada.
Kompositen kräver mer underjobb, stommen ska luta lite för att få en avrinning som annars sker naturligt med trä och reglarna måste sättas tätt för att motverka en sviktande trall. Färgvalen är i princip oändliga och kan även varieras med mönster.

Kompositen passar fint för den som värdesätter en underhållsfri trall, se bara till att vara noggrann i förarbetet annars kan problemen bli omfattande efter ett tag.

Obehandlat vanligt trä – skört men naturligt

En alltmer populär variant är obehandlat trä, till exempel lärk och furu. Obehandlat trä får ett mycket naturligt utseende och finish. Nackdelen är förstås att hållbarheten är kortare. Trä ska generellt sätt inte ligga direkt mot marken, det bör vara ett minst 20–30 centimeters utrymme mellan trä och mark för att få igenom ett luftflöde. För obehandlat trä är det extra viktigt att undvika markkontakt, annars kommer rötan fort. 


Läs mer om de trallsorter Beijer har > Se vårt utbud av trall >