Du har inga varor i din kundvagn

Flaggstångsguide

Flaggstångsguide |
Välja rätt flaggstång – En guide till höjd, längd och regler

Att investera i en flaggstång är ett ståtligt sätt att förhöja estetiken på sin tomt. Men innan du köper och installerar en flaggstång är det viktigt att ha koll på några grundläggande aspekter som höjd, dimensioner och de regler som gäller.

Hur hög ska flaggstången vara?

Höjden på en flaggstång kan variera beroende på var den ska placeras och vilken effekt du önskar uppnå. En generell regel är att flaggstångens höjd bör anpassas efter omgivningen. För ett en- eller tvåplanshus är en flaggstång på mellan 9 till 12 meter ofta lämplig. Ett riktmärke man brukar förhålla sig till är att flaggstången bör överstiga byggnadens taknock med en tredjedel av sin totala längd. Exempelvis: ditt hus mäter 6 meter till taknocken, då ska flaggstången vara 9 meter lång.

Längd och proportioner på flaggan och vimpeln

När det kommer till längden på flaggan och vimpeln, bör flaggan idealt sett vara ungefär en fjärdedel så lång som flaggstången medan vimpeln bör vara en tredjedel så lång som stången. Detta för att skapa en harmonisk och estetiskt tilltalande visuell upplevelse.

Tabellen visar rekommenderade mått på flagga och vimpel för populära flaggstångslängder.
Höjd Flagga Vimpel
6 m 150 cm 200 cm
8 m 200 cm 250-300 cm
9-10 m 240 cm 300 cm
12 m 300 cm 400 cm
14 m 350 cm 500 cm
16 m 400 cm 500 cm
18 m 450 cm 600 cm

Placering och bygglov

Placeringen av flaggstången är avgörande för både visuell effekt och juridiska skäl. I många fall krävs bygglov för flaggstång, speciellt om den är högre än vanligt. Flaggstången bör inte placeras för nära tomtgränsen – vanligen rekommenderas ett avstånd som är åtminstone lika stort som flaggstångens höjd. Kontrollera lokala regler för exakta riktlinjer.

Fundament och underhåll

Det är viktigt att vara noggrann vid monteringen av flaggstången och se till att man gör det på korrekt sätt. Det går att fästa en flaggstång på flera sätt: i marken, i berg, i ett fundament eller i ett U-balksfäste. Ska du exempelvis fästa flaggstången i mark ska du gjuta ett fundament av betong. Kontakt oss för mer information om montering i berg, i u-balksfästen eller i betongfundament.

Skötsel av flaggstången

Ca 4-6 månader efter att flaggstången monterades så ska samtiliga muttrar och skruvar dras åt. Det bör även göras regelbundna kontroller av alla skruvar, muttrar och flaggstångens skick minst en gång om året.

Rengöra flaggstång

För att rengöra flaggstången använder du lättast en mjuk tvättsvamp samt ett milt rengöringsmedel eller såpa utspätt med vatten. För att få ytterligare glans på flaggstången kan man använda sig av ett flaggstångsvax anpassat för glasfiberstänger. Själva linan går oftast att tvätta i 40 grader.

Flaggningstider

Riktlinjer för flaggans hissning och halning i Sverige:
1 mars ‒ 31 oktober
Flaggan hissas klockan 08:00.
Flaggan halas ned vid solens nedgång, senast kl 21.00.

1 november ‒ 28 (29) februari
Flaggan hissas klockan 09:00.
Flaggan halas ned vid solens nedgång, senast kl 21.00.

Till skillnad från en flagga kan en vimpel användas som flaggstångsdekoration när det inte råder allmän eller privat flaggdag. En vimpel kan vara hissad dygnet runt, året om. Det finns två typer av vimplar, en traditionell med blått och ett gult fält samt en korsvimpel som liknar en traditionell svensk nationsflagga.

Vad kostar en flaggstång?

FLAGGSTÅNG NORDIC KOMPLETT 9M
Höjd (mm) 
9000.0

Material 
Glasfiber

Bredd (mm) 
120.0
Flagmore
FLAGGSTÅNG NORDIC KOMPLETT 12M
Höjd (mm) 12000,0   Material Glasfiber
Flagmore