Du har inga varor i din kundvagn

Olika typer av spånskivor

Olika typer av spånskivor |

Spånskivan består av sågspån som blandats med lim och pressats ihop under högt tryck och värme. Förr användes limmer som avgav formaldehyd vid spånskivetillverkning. Numera är tillverkningsprocessen och limmerna utvecklade. Samtliga spånskivor i vårt sortiment är miljömärkta med svanen. Skivan är formstabil både när det gäller svällning och krympning. Det finns många speciella kvaliteter för användningsområden med tillfälligt hög luftfuktighet, t.ex hyllplan eller golvskiva. Skivan har god hållfasthet och med speciella beslag och infästningar når du lika goda värden som på exempelvis plywood. Spånskivan är det mest använda materialet när det gäller undergolv och tak.

Byggskiva

Används till allt från snickerier till väggar. Oftast i formaten 2500x1200 mm, tjocklekar från 10 mm till 22 mm, men även skivtjocklekar upp till 38 mm finns. Speciella skivbredder finns som är anpassade för förstärkning bakom gipsskivor. Klarar det mesta i belastning, exempelvis köksskåp, radiatorer och hatthyllor.

Golvskiva

Finns för montering på reglar och för att lägga flytande. Vanligast är regelgolv som är 22 mm tjocka. För att avjämna en golvyta kan en tunnare golvskiva användas.

Väggskivor

Består av en 12 mm skiva med falsning på två långsidor. Ska limmas och skruvas ihop och bildar därigenom en enhet som minimerar risken för tapetsprickor.

Takskivor

I dag är de flesta takskivorna folierade. Du får därigenom underhållsfritt tak till låg kostnad. Folien hos oss är självklart fri från PVC.

Laminatklädd spånskiva

Finns i minst två varianter. Dels med högtryckslaminat till bänksskivor och laminatgolv. Dels med direktlaminat till köks/garderobsstommar och hyllplan. Kan även användas av hobbysnickaren.

Fukttrög spånskiva

En skiva som tillverkats med ett vattenfast lim. Den är inte impregnerad. Oftast grönfärgad för att lättare kunna skilja från vanlig spånskiva. Kan med fördel användas i områden där du misstänker tillfällig fuktförhöjning.