Du har inga varor i din kundvagn

Olika typer av plywood

Olika typer av plywood |

OLIKA TYPER AV PLYWOOD

Plywood är ett samlingsnamn för skivor som har krysslimmats. De ihoplimmade fanerskivorna är otroligt smidiga och starka, man kan till och med böja en plywoodskiva. Elasticiteten kommer av att de olika fanerskikten ligger vinkelrätt mot varandra. Som träslag används oftast furu och gran, men bok och björk förekommer också. Plywood har blivit populärt inomhus till bland annat hyllor, dörrar och skåp.

Snickeriplywood

Används till inredningssnickerier och möbler och tillverkas i tjocklekar från 3 mm. Har en fin yta och finns i många olika träslag.

Byggplywood

Barrträplywood tillverkad av gran eller furu. Används till konstruktioner som ej kräver hållfasthetssorterad plywood typ P 30. Finns i tjocklekar 9–27 mm och vanligen i format 2400x1200. Används med fördel bakom gips och plåtintäckningar, till förpackning och emballage.

Spårad plywood

Barrträplywood spårad med 10 mm brett spår, 120 mm mellan spåren, över/ underfals på långsida. Används till: Ytterfasad, takfotsinklädnader, galvelspets, dörrbeklädnad m m.

Blindbotten plywood

Konstruktionsplywood P 30 som borbehandlas för att förbättra motståndskraften mot mögelpåväxt i utsatta konstruktioner. Blindbottenskivan klarar kraven på genomtrampningssäkerhet enligt Arbetarskyddsstyrelsens anvisningar.

Formplywood

Används vid tillverkning av bland annat gjutformar. Har en behandlad yta som tål vatten och lätt släpper från betongen.

Konstruktionsplywood

Används till bärande konstruktioner och är i hållfasthetsklass P 30. Konstruktionsplywood finns i tjocklekar 9– 27 mm. Skivstorleken är vanligen 2400x1200 mm. Som träslag används gran och furu. Plywooden kan användas i samtliga klimatklasser.

Marinplywood

Används till olika typer av snickerier i båtar. Har extra hög kvalitet och är absolut vattenfast. Tillverkas i furu, men också av ädlare träslag.

Blocklamell

En speciell typ av lamellskiva med kärnan bestående av stavlimmat massivt trä som på ytan är klätt med något eller några lager ytfaner. Skivan finns i tjocklekar mellan 12 och 25 mm