Du har inga varor i din kundvagn

Olika typer av träskivor

Olika typer av träskivor |

Träfiberskivan består av trä som sönderdelats till fibrer och sedan pressats samman till skivor. Kallas också för board. Egenskaperna kan variera beroende på hur den tillverkats. Man brukar skilja på hårda, medelhårda och mjuka träfiberskivor. De hårda och medelhårda är styva och formstabila och ger ett bra fäste för skruv och spik. Mjuka träfiberskivor är lätta och porösa och har bra ljudisolerande egenskaper.

Oriented Strand Board (OSB)

En ny typ av skiva som kan sägas vara en korsning mellan spånskiva och plywood. Den består nämligen av stora spån (som spånskivan) som limmats ihop i olika skikt (som plywooden) vilket gör skivan mycket stark. OSB-skivan har många användningsområden.

Hårda träfiberskivor (Board)

Används mest till inredningar, bakstycken och ryggar i olika typer av skåp, men sitter också som fyllning i dörrar. Kallas allmänt för masonite, vilket egentligen är ett produktnamn. Finns i tjocklekar från 3,2 mm. Finns även oljehärdad eller lackad.

Medelhårda träfiberskivor (MDF)

Används till snickerier och möbler. Består av finfördelade träfibrer som limmats ihop och pressats samman till skivor. Skivorna blir hårda och mycket formstabila. Barrträd är det vanligaste träslaget. Skivorna finns i bredder från 1200 mm och i längder från 2400 mm. Finns i tjocklekar upp till 45 mm. Kräver endast lätt slipning före målning och kan bearbetas och fräsas.

Mjuka träfiberskivor

Den porösa strukturen gör också skivan lämplig som anslagstavla. Tjockleken är vanligen 13 mm.

Asfaltimpregnerad board

Används som en vindskyddande skiva i ytterväggar och som blindbotten i golvbjälklag. Skivorna är 13 eller 19 mm tjocka, 1200 mm breda och tillverkas i längder upp till 3660 mm.